Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijesna utrka

Đukanovićev DPS osvojio najviše mandata na izborima u Crnoj Gori. Oporba: Imamo više od DPS-a. Zastupnici manjina odlučuju tko će biti vlast

crna gora
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
16.10.2016.
u 23:59

Bez obzira na naizgled uvjerljivu pobjedu, Đukanović neće moći sastaviti Vladu bez zastupnika manjina: Hrvata, Bošnjaka i Albanaca

Crnogorski premijer Milo Đukanović sa svojom je Demokratskom partijom socijalista osvojio više od 40 posto glasova na današnjim parlamentarnim izborima te tako još jednom pomeo sve ostale političke stranke. No, bez obzira na naizgled uvjerljivu pobjedu, Đukanović neće moći sastaviti vladu bez zastupnika manjina: Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. S obzirom na to da dio crnogorske oporbe čine srpski radikali i pročetnički orijentirani političari, sasvim je izvjesno da će se manjine, kao i dosad, prikloniti Đukanoviću. 

Uspije li ponovno sastaviti vladu, što je vrlo izvjesno, Đukanović će nastaviti put Crne Gore prema NATO-u i Europskoj uniji. Bit će to, s druge strane, poraz proruskih snaga u Crnoj Gori i Srbiji koji su pod svaku cijenu željeli zaustaviti Đukanovića koji je poveo zemlju prema euroatlantskim integracijama. Koliko su ovi izbori bili važni za budući smjer Crne Gore, govori i velika, rekordna  izlaznost od 73,2 posto ili 386.970 birača, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Usporedbe radi, na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 20 sati bila je 70,5 posto, dok je na predsjedničkim 2013. iznosila 63,9 posto.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u osjetljivom političkom trenutku koji karakterizira politička nestabilnost te zemlje, a rezultati izbora gledaju se i kao svojevrstan referendum za ili protiv ulaska zemlje u NATO i EU. Glasovanje je proteklo u izuzetno napetoj atmosferi, uz brojne sukobe na izbornim mjestima kao i blokadom aplikacije Viber, WhatsApp i druge slične servise, jer u oni, kako tvrde iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, korišteni za neželjenu komunikaciju s korisnicima. Isto tako, izvršen je hakerski napad na mrežne stranice vladajućeg DPS-a i niza portala bliskih Đukanovićevoj stranci, a pokušano je i "rušenje" Telekoma Crne Gore.

Kupovali i osobne karte

Novinar crnogorskog dnevnika Vijesti Vladimir Otašević kazao je za Večernji list kako je crnogorska nevladina organizacija MANS otkrila prije dva dana da se otkupljuju osobne iskaznice opozicijskih birača za 100 eura, što je potvrđeno u telefonskom razgovoru s osobom koja je osobne iskaznice otkupljivala – aktivistom DPS-a. – Snimka tog razgovora objavljena je u medijima nakon čega je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo istragu i podignulo 31 kaznenu prijavu – kazao je Vladimir Otašević.

Pobjeda Đukanovića još će više produbiti podjelu crnogorskog društva jer je najavio obračun s političkim protivnicima poručivši im da će nakon izbora biti stavljena točka na "anticrnogorsko djelovanje" svih u toj državi. 

Tijek izbornog dana:

23.48 – Centar za demokratsku tranziciju CDT objavio je da je prebrojio sve glasove. Prema njihovim podacima, Đukanovićev DPS je osvojio 35 mandata, DF ima 18, Ključ i Demokrati po 9, SDP 4, a manjine 4.

Nositelj liste Ključ Miodrag Lekić kazao je da je DPS poražen i da će manjinske stranke odlučiti parlamentarnu većinu. Kazao je da četiri oporbene stranke imaju 39, a DPS 35 ili 36 mandata, pišu Vijesti.me. 

23.30 – Emilio Labudović iz oporbenog Demokratskog fronta tvrdi da je opozicija osvojila 41 mandat. – Još je neizvjesno, ali važno je da opozicija ima većinu i uvjeren sam da ćemo zadržati prednost nad DPS-om – kazao je Labudović. Tvrdi da na temelju 75 posto glasova koje je prebrojio DF, DPS ima 35 mandata, DF 20, Ključ 9, Demokrati 8, SDP 4 i manjine 4 zastupnika, piše RTCG. 

23.00 – Predrag Sekulić iz Đukanovićeva DPS-a tvrdi da ta stranka s partnerima ima 43 mandata, što je jedan više od potrebna 42 za parlamentarnu većinu. Rekao je da, na temelju 50 posto prebrojenih glasova DPS ima 36 mandata, DF 17 mandata, Ključ 10 mandata, Demokrati 8, SD 3, Bošnjačka stranka 2, HGI 1 i albanske stranke po jedan mandat. – S partnerima, DPS ima 43 mandata – zaključio je Sekulić, piše RTCG.

22.40 – Emilio Labudović, potpredsjednik Nove srpske demokracije koja je član oporbenog Demokratskog fronta kazao je za srpski Blic da opozicija u ovom trenutku ima 42 mandata. 

– Za razliku od njihovih projekcija i računice, mi brojimo glas po glas, korak po korak i na 50 posto na taj način obrađenih glasova, opozicija trenutačno ima 42 mandata i može formirati Vladu – rekao je Labudović te dodao kako, po njihovoj računici, DPS ima 34 mandata, a uz predstavnike manjina 39, dok oporba (DF, Ključ, Demokrati i SDP) imaju 42 zastupnika. 

Centar za monitoring i istraživanje objavio je infografiku raspodjele mandata prema trenutačnim rezultatima: 

 

22.30 – Neđeljko Rudović iz Velike koalicije "Ključ" rekao je da opozicija ima više glasova nego Đukanovićev DPS. – Kada se zbroje svi mandati, doći ćemo do toga da četiri stranke koje žele smjenu imaju 39 mandata, a DPS 35 mandata – kazao je Rudović, piše RTCG. 

22.20 – Iz Centra za monitoring i istraživanje priopćeno je da je na temelju 84 posto obrađenog uzorka DPS osvojio 40,7 % glasova, odnosno 35 mandata. 

Demokratski front (DF) ima 21%, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija "Ključ" 10,5%, odnosno devet mandata. Demokrate 9,8%, odnosno osam mandata, dok je SDP osvojio 5,3% glasova, to jest četiri mandata. Bošnjačka stranka osvojila je 4% ili tri mandata, dok je Socijaldemokratima pripalo 3,1% glasova ili dva mandata. 

Iz Centra za demokratsku tranziciju je priopćeno da niti jedan sudionik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da niti jedna lista ne može samostalno formirati vlast, piše RTCG.  

21.58 – Na temelju 36,6 posto obrađenih glasova s biračkih mjesta, CDT je izračunao da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića ima 40,9 posto glasova, dok oporbeni Demokratski front (DF) osvaja 21 posto, a također oporbeni koalicija "Ključ" 10,7 posto i Demokratska Crna Gora 9,6 posto. Hrvatska građanska inicijativa (HGI) prikupila je do sada samo 0,5 posto glasova.  Međutim, riječ je o malom uzorku i malim glasačkim mjestima pa se očekuje da će se rezultati značajno mijenjati. Izborni census za sve stranke, osim za manjinske, iznosi 3 posto.

Emilo Labudović iz oporbenog Demokratskog fronta kazao je da, prema trenutačnim rezultatima, opozicija osvaja 42 mandata i da je na putu pobjede, pišu Vijesti.me. 

21.28 – Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića pobijedila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, objavio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) svoju procjenu na temelju 20 posto prebrojenih glasova, prenose agencije.

CEMI je procijenio da bi DPS trebao osvojiti 42,2 posto glasova, dok bi oporbeni Demokratski front (DF) trebao osvojiti 22,8 posto. Također oporbena koalicija Ključ osvaja, prema procjenama CEMI-ja, 11,6 posto glasova, prenosi Reuters.  

Crnogorci glasuju na različitim mjestima, a kao biračko mjesto u Komarnom je poslužio i jedan šator obilježen zastavom:

Blic prenosi kako se jedno glasačko mjesto nalazi u kafiću te da birači masovno glasuju za šankom umjesto u paravanu.

Osuđivani međunarodni švercer narkotika Božidar Martinović izazvao je incident u Tivtu kada je iznio svoj glasački listić s birališta. Birački odbor Martinovićev glasački listić proglasio nevažećim, nakon čega je on je, prema tvrdnjama svjedoka, počeo galamiti i psovati sve "koji ne glasuju za DPS".

>> Otvorena birališta u Crnoj Gori, hoće li ovo biti kraj Đukanovićeve 27- godišnje vladavine?

>> Đukanović optužuje Rusiju da financira kampanju protiv NATO-a

Komentara 31

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:16 16.10.2016.

Koga zanima Crna Gora???Zakaj cijeli dan niste ništa napisali o hrvatskom heroju "Blago Zadro"?

Avatar bokolo
bokolo
20:16 16.10.2016.

čerge su uvijek u pokretu

Avatar dobry
dobry
21:56 16.10.2016.

Tko bi rekao da će velikoserbske snove i Ruske nade za izlazak na toplo more uništiti- Milo Đukanović! Hahahahahahaaaa...aaahhahaaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije