Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
široka rasprava prije odluka

Što će biti s reformom županija? Ministarstvo uprave najavilo opsežnu analizu

Dubravka Jurlina Alibegović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
05.02.2016.
u 12:31

- Također, svi relevantni dionici uključit će se u analizu kriterija i reformskih prijedloga prije donošenja bilo kakvih odluka. Reforma lokalne i regionalne samouprave nužna je u postizanju efikasne i moderne javne uprave- dodaje Ministarstvo uprave

Ministarstvo uprave oglasilo se priopćenjem u povodu medijskih natpisa o teritorijalnom preustroju regionalne samouprave .

U priopćenju navode ''da će se u cilju reforme lokalne i regionalne samouprave provesti cjelovita analiza, sagledati primjeri dobre prakse provedenih reformi u drugim zemljama, definirati ciljevi, aktivnosti i nositelji aktivnosti te rokovi''. 

- Također, svi relevantni dionici uključit će se u analizu kriterija i reformskih prijedloga prije donošenja bilo kakvih odluka. Reforma lokalne i regionalne samouprave nužna je u postizanju efikasne i moderne javne uprave- dodaju te na kraju poručuju da će ''o ciljevima, planiranim aktivnostima i mjerama za njihovo postizanje javnost biti kontinuirano obaviještena''. 

>> Ministrica iz Mosta: Hrvatska je ponosna na Zakon o istospolnim zajednicama 

>> Ministrica uprave nekad je bila za manje županija, ali sada to nije htjela reći

Komentara 14

DU
Deleted user
13:34 05.02.2016.

pojednostavnite stvari, opće je poznato da imamo, previše županija, previše gradova, previše općina; za to vam ne treba analiza već reforma

ZG
zgblabla
13:38 05.02.2016.

magistri ,pravnici, doktori,povjesnićari svi imaju milon expertiza na račun županija... a pitanje je vrlo jednostalno ako npr iz neto ili bruto plače za županiju izdvajam 200 kn da li ću kad se provede spjanje ,za istu razinu usluge plačati 1500 ili možda 250 kn to je pitanje svih pitanja na koje nitko nikada nije dao odgovor????

PP
pp
13:22 05.02.2016.

Meni se čini da se mi bavimo semantikom. Spajanje županija u nešto veće se može zvati i spajanje nekoliko županija u jednu veću županiju, zašto to zvati regijom, a i može se zvati. Nije bitno kako se nešto zove, neko kako je. Po meni treba spojiti općine, ukinuti dosta gradova i okrupniti županije. Zašto ne imati od Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke župnanije jednu Županiju Zagorsku, sa većim ovlastima i novcem za cestogradnju, bolnice, škole, infrastrukturne projekte i proračunom 2-3 milijarde kuna umjesto ni jedne milijarde koliko imaju sad. Zašto biti protiv toga? Isto tako i sa općinama. Sve lokalne i regionalne jedinice moraju biti održive i moraju biti servis ljudima koji žive tamo. Šta ti vrijedi općina u kojoj samo na plaće načelnika i par zaposlenih nemaš dosta novca već država mora uskakati. A umjesto toga da imamo 100ak općina sa dvadesetak milijuna kuna i više i koji zaista mogu nešto napraviti, izgraditi sportsku dvoranu, dom zdravlja, lokalnu cestu, a da ne moraju dolaziti moliti Vladu u Zagreb. To je cilj. Decentralizacija. Spuštanje vlasti na razinu najbližu ljudima. Više ovlasti i više novca za ono što treba biti na toj razini. Nikakva regionalizacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije