Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U budućnosti ratovi će se voditi zbog nestašice pitke vode

Poplave, suše, porast populacije, siromaštvo i promjena klime neki su od razloga za smanjenje količina vode, a voda bi mogla postati problem u Južnoj Aziji, Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi.
22. ožujka 2012. u 21:20 13 komentara 567 prikaza
plitvice, jezera
Foto: Arhivska fotografija

U izvješću američke obavještajne agencije, koje je naručila američka državna tajnica Hillary Clinton, piše kako je moguće da će nestašica pitke vode do 2022. godine dovesti do nestabilnosti u svijetu, a mogući su i ratovi, piše CBSnews.

Poplave, suše, porast populacije, siromaštvo i promjena klime neki su od razloga za smanjenje količina vode, a voda bi mogla postati problem u Južnoj Aziji, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

U budućnosti bi tako narodi koji žive u području u kojemu ima više vode mogli postati moćniji od država koje su siromašnije vodom, te je moguće da će iz političkih razloga ograničiti pristup izvorima vode, zbog čega bi pak mogli početi napadi na brane i akumulacije vode u tim zemljama. Ako napadi i ne budu uspješni zbog straha od poplava i gubitka vode javnost će biti uzbunjena i vlade će početi štititi svoje vode, predviđa se u izvješću.

- Ove prijetnje su stvarne i izazivaju ozbiljnu zabrinutost - kazala je Clinton.

U dokumentu se ne navode konkretna imena zemalja bogatih ili siromašnih vodama, ali piše kako su se u istraživanju uzeli u obzir nekoliko velikih svjetskih rijeka kao što je Nil u Egiptu, rijeke Tigris, Eufrat i Jordan na Bliskom Istoku, Mekong u Kini i rijeke u Indiji i centralnoj Aziji.

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • bomba:

    U buduće ratovi će se voditi zbog nestanka svega. Koliko smo pohlepni i slijepi pa ne vidimo da sami sebe ubijamo svojom glupošću. Na ovoj planeti bilo je dovoljno svega a sada sve manje imamo različitosti i mi smo ti ... prikaži još!ti koji odlučujemo koliko će jedne vrste životinja ili biljaka ostati na planetu. Malo smo se zaigrali pa smo se počeli igrati majke prirode ili po nekima boga ali svejedno je mi smo se postavili iznad zakonitosti i postavili smo svoje zakone. Majka priroda će urediti to tako da će ostati najjači a oni slabiji bit će fosili za neke u budučnosti. Resursi na ovoj planeti nisu orlova vijeka ali ljudska glupost jest i zbog stalnog iskorištavanja našeg životnog prostora u stanju smo sve pobiti kako bi nam bilo dobro a na kraju ostat ćemo bez hrane i onda vozite ferari gladni.

  • crospace:

    Zaboravili su reči tko če voditi ratove i tko ratuje u prosjeku dva puta u jednom desetlječu??? U svojim vizijama vidim Afrikance i Korejance kako vrše invaziju na SAD. zbog vode !!! Jadna naša jedina i najvoljenija velesila, moramo im ... prikaži još! moramo im nekako pomoči !!! Treba hitno poslati kontingent dragovoljaca iz Hr. neka čuvaju vodu iz rijeke Colorado , jer u protivnom popit če im svu vodu ti žedni teroristi iz Afrike..

  • -obrisani-:

    Nisu li sredili i Gadafija zbog nafte i najveceg rezervoara pitke vode na africkom kontinentu