Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivše vojne nekretnine

U bivšim vojarnama glazbena škola, mladi znanstvenici i studentski dom

28.09.2015., Cakovec - U prostorima vojarne nalaze se poduzetnicki inkubatori, ali neki dijelovi su neiskoristeni.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
18.10.2015.
u 23:48

Država lokalnoj samoupravi predala 126 bivših vojnih nekretnina, za neke je to "mrtvi kapital". Među neiskorištenom vojnom imovinom i objekti su na otoku Visu, Kupari, vojarna u Zadru i još na desetke sličnih

Mladi znanstvenici i poduzetnici zauzet će bivšu konjušnicu u Čakovcu. Na prostoru vojarne, koju je država dodijelila Međimurskoj županiji, niknut će "Metalska jezgra", razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju. Rekonstrukcija konjušnice stajat će oko 15 milijuna kuna, a dio novca, najavljuje župan Matija Posavec, očekuje se iz strukturnih fondova Europske unije.

POS-ovi stanovi

Čakovečka vojarna jedan je od dobrih primjera kako se bivši vojni objekti koji su proglašeni neperspektivnima, mogu pametno iskoristiti u civilne svrhe jer je na njenu području otvoreno i Međimursko veleučilište te Centar znanja, a slobodnog mjesta za nove projekte još ima dovoljno. Većinu objekata diljem Hrvatske država je lokalnoj samoupravi ustupila bez naknade. Rijeka je dobila vojni kompleks na Trsatu, Pula vojarne "Karlo Rojc" i "Vladimir Gortan", slično se dogodilo i u Zagrebu, Slatini... Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva obrane, na temelju odluka Vlade, Povjerenstva za imovinu i drugih tijela, lokalnoj samoupravi predali su ukupno 126 bivših vojnih nekretnina, prostora bivših ureda za obranu i vojnih stambenih zgrada.

– Objekti su većinom stavljeni u gospodarsku funkciju. Primjerice, u Rijeci i Zagrebu prenamijenjeni su sveučilišne kampuse, u Varaždinu i Bjelovaru u gospodarske zone – ističu u MORH-u. Ispražnjenim nekretninama koje više ne trebaju Oružanim snagama, upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji i odlučuje o novim korisnicima. Pozitivan primjer upravljanja je i Varaždin. Na mjestu bivše vojarne sagrađeno je POS naselje s više od 450 stanova, novi Centar za odgoj i obrazovanje, škola za djecu s posebnim potrebama, a u bivšim zgradama vojarne koje su renovirane smjestilo se i Sveučilište Sjever. – U nekadašnjoj vojarni uz varaždinski željeznički kolodvor uređen je Studentski dom, jedan od najljepših u Hrvatskoj, a uz njega je nedavno sagrađen i novi restoran. Tamo se uskoro planira i gradnja studentske depandanse sa 600 kreveta. U nekadašnjem Domu JNA smještena je Glazbena škola Varaždin, a u bivšoj komandi sjedište je Policijske uprave varaždinske – ističe gradonačelnik Goran Habuš. Još nije u funkciji devastirana vojarna na površini od 129.000 četvornih metara, najveći vojni objekt u Varaždinu.

Ne zna se namjena

Neiskorišteni su već godinama i objekti su na Visu, Kupari u Dubrovniku, vojarna u Zadru i još na desetke sličnih objekata, "mrtvog kapitala" koji još nije dobio novu namjenu. 

>> Tko je Rus Sergej Gljadelkin koji će u Kuparima graditi luksuzne hotele 

>> Kupare želi ruska Avenue grupa, dovela bi i Marriott

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije