Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luda zima

U BiH zbog snježnih oborina preminulo šestero ljudi

snijeg u splitu  (1)
Foto: Maja Pejković Kaćanski
1/12
03.02.2012.
u 07:42

U Dalmatinskoj zagori očekuje se pola metra bijelog pokrivača do utorka, a na Sljemenu 20 cm

Ni najstariji Dalmatinci ne pamte ovoliko snijega, a meteorolozi najavljuju prave zimske, gotovo skijaške uvjete u dalmatinskim gradovima u iduća tri dana. U Splitu bi do ponedjeljka navečer moglo napadati i do 30 cm snijega, dok će u Dalmatinskoj zagori na pojedinim mjestima biti i pola metra snijega. Istovremeno, u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj očekuju se umjerene oborine, a snježni pokrivač jedva će dosezati 10 cm. Zbog čega se zima spustila na jug i zabijelila Dalmaciju?

Padaju rekordi

– Dalmacija je pod utjecajem ciklone koja se premješta preko Sredozemlja. Vlažni zrak miješa se s hladnim zrakom iz sjevernoistočne anticiklone i zato u Dalmaciji pada snijeg. Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska su pod utjecajem anticiklone i tu će biti manje snijega. Utjecaj ciklone je južno od Senja i tamo je snijeg obilniji, tako da ga na obali očekujemo do 30 cm – kazao je meteorolog Nebojša Subanović iz Meteo-Infoa. Posljednji put snijeg je Dalmaciju zabijelio 2009. U Zadru je tada izmjereno 10 cm, u Dubrovniku 8, Šibeniku 6 i u Splitu 2 cm snijega.

– Statistički gledano, to i nije tako često jer u Splitu se snježni pokrivač stvori prosječno svake sedme godine, a najdeblji je bio 1963. Tada je 2. veljače izmjereno 6 cm snijega – kazali su u Državnom hidrometeorološkom zavodu. U DHMZ-u kažu da podaci o visini snijega u Zagori i zaobalju južne Hrvatske ne sežu duboko u povijest pa tako se u Metkoviću, primjerice, mogu osvrnuti samo 14 godina unatrag. U tom se periodu snježni pokrivač u veljači stvorio samo 3 puta, i to 2011. godine 6 cm, 2005. (27 cm), a 2009. godine 23 cm. Gledajući dalje u povijest, kažu u DHMZ-u, zanimljiva je bila i 1994., kada je u Vrgorcu palo gotovo pola metra snijega. U Imotskome je snijeg češća pojava, padne i zadrži se u dvije od tri godine.

Smirenje u ponedjeljak

No, ovako obilan snijeg kakav se očekuje nije zabilježen u posljednjih 30 godina otkad postaja obavlja mjerenja. Vrgorac i Imotski sada bi moglo pokriti pola metra snijega. Temperatura zraka u subotu bit će u Hrvatskoj između -16 i -11 stupnjeva, a na većem dijelu Jadrana od -5 do 2 °C. U nedjelju će još zahladnjeti pa se na kopnu ujutro očekuje od -21 do -15°C, danju između -13 i -7°C, a na obali ujutro od -8 na sjeveru do 5°C na dalmatinskim otocima, a danju većinom od -2 do 3°C. – Smirenje u Dalmaciji, ali i cijeloj zemlji, očekujemo potkraj ponedjeljka ili početkom utorka. U Zagrebu prestanak oborina očekujemo u nedjelju poslijepodne – kazao je N. Subanović.

Ključne riječi

Komentara 18

JH
jedino hrvatska
09:04 03.02.2012.

U Kaštelima pravi snježni ugođaj,pogledajte na www.kastela.hr slike,ludilo brale.

KL
klubuhb1
09:17 03.02.2012.

Na termometru u Maksimiru na Dinamov stadionu izmjereno je -22 i to prije dva mjeseca, tak da ovih -21 i nije nešto.

Avatar abcd
abcd
09:45 03.02.2012.

zimsku sluzbu je opet iznenadio snijeg u 2. mjesecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije