Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U BiH samo od 1991. do 1995. stradalo tisuću katoličkih objekata

Monografija "Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. do 2011. godine" predstavljena je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.
13. ožujka 2012. u 19:48 14 komentara 15 prikaza
'BIH , SARAJEVO , UZORITI KARDINAL VINKO PULJIC  FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu večeras je predstavljena knjiga "Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. do 2011. godine" čiji je nakladnik biskupska konferencija BiH, a urednik Franjo Marić.

– Danas smo tu da predstavimo važnu knjigu, odnosno dokument o Katoličkoj crkvi, o stanju župa u Bosni i Hercegovini. To je dokument o jednom narodu koji je obuhvatio razdoblje od 20 godina i želim da ovo večeras što više proširimo – poručio je na predstavljanju knjige kardinal Josip Bozanić.

Kako su se složili svi predstavljači ove monografije, na više od 900 stranica sa 900 ilustracija u boji i 288 karte župa prikazano je svjedočanstvo jednog burnog i krvavog vremena čije posljedice, kako su poručili sugovornici, još ne možemo dosegnuti. Kako je navedeno u samoj monografiji, na području BiH samo u razdoblju od 1991. do 1995. godine stradalo je, što potpuno, što tek manjim dijelom, 1000 katoličkih crkvenih objekata, od čega je 220 kapelica, 353 katoličkih crkvi, 30 samostana, 164 groblja, 233 župnih kuća i ostalih župnih zgrada. Nakon rata obnovljene su gotovo sve te župne kuće i crkve, a ostali crkveni objekti još uvijek se podižu i obnavljaju.

– Ovim predstavljanjem šaljemo poruku "Spremni smo mijenjati stvari". Moramo reagirati i reći "Nemojte nas žive pokopati, želimo biti ono što jesmo na svome". Ovu knjigu potrebno je prikazati zbog konkretnih podataka i da javnost shvati sve te podatke koji joj se ovim putem prezentiraju – poručio je kardinal Vinko Puljić.

– Danas je u BiH 46 posto katolika u odnosu na koliko ih je bilo. Uzrok tome do 1996. godine je rat, a poslije ekonomski razlozi. Crkva pokušava poduzeti puno kako bi se to riješilo, svećenici su se vratili, grade se katolički školski centri i mnoge druge aktivnosti – poručio je urednik Franjo Marić.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • kemica:

    U napacenoj Bosni je sve unisteno ! Vjerski objekti se mogu sagraditi ali ali povjerenje i ljudskost medu ljudima tesko .

  • hrjona:

    ...........i najveci broj od vojske(armije) koja je nosila zvijezdu na glavi. Antifasisti?

  • chemica:

    Pa kaj onda. U Hrvatskoj je u istom razdoblju uništeno više od 3000 antifašističkih spomenika pa nismo napravili nekakav \"zbornik\".