Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKO ŠKOLSTVO Potpisan sporazum o ustroju stručnog studija graditeljstva

U Bedekovčinu dolaze studenti graditeljstva

05.02.2009.
u 17:26

Potpisivanjem sporazuma između dekana Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina dr. sc. Antuna Presečkog i donačelnika Bedekovčine Dragutina Gulije  i službenoje  započeo postupak osnivanja stručnog studija graditeljstva koji će se organizirati u Bedekovčini kao dislocirani studij te visoke škole.

Školovani stručnjaci
Sporazumom je definirano da uplatom 35.000 kuna Općina Bedekovčina postaje suosnivačem Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina te se obvezuje platiti oko 300.000 kuna kojima će se platiti dio opreme te izrada potrebnog elaborata temeljem kojeg se dobiva dopusnica za rad.

- Bedekovčina je dobar primjer drugim sredinama u našoj županiji jer nam je u interesu da se mreža visokoškolskih ustanova što više proširi.

Želja nam je da se u Zagorje ne dolazi po fizičke radnike već po visokoškolovane stručnjake - kazao je tom prilikom dekan dr. Presečki. Prodekan za nastavu prof. Nenad Sikirica objasnio je da će se u Krapini slušati opći, a u Bedekovčini stručni predmeti, u početku studenti će moći upisati smjer primjene graditeljskih materijala, a nakon završenog studija steći će zvanje prvostupnik inženjer graditeljstva. Unatoč dojmu da u Krapinsko-zagorskoj županiji djeluju brojna graditeljska poduzeća, stručnjaka iz područja graditeljstva, a posebice ovog smjera kronično nedostaje.

Stoga, rečeno je, u budućnosti se može očekivati i uvođenje drugih smjerova, poput nisko ili visokogradnje.

Početak rada ovog stručnog studija ne bi se trebalo dugo čekati budući da u Bedekovčini postoje dobri prostorni uvjeti, već je na raspolaganju i većina opreme, postoji tradicija vezana uz rad prve više građevinske škole u Hrvatskoj, ali i dobra volja.

Optimistične prognoze
Inače, uz prometnu logistiku i informatiku ujesen u sklopu Visoke škole počinje i ekonomski studij, odnosno studij operativnog menadžmenta čime se stječu uvjeti za dobivanje statusa veleučilišta.

Optimistične prognoze govore da bi već ujesen mogao započeti s radom i studij graditeljstva, no realnije je očekivati da prvi studenti u prostore bedekovčanske srednje škole uđu ujesen 2010. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije