Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabava u kur salonu

U Beču održan 21. Hrvatski bal, O. Dragojević sve podigao na noge

hrvatski bal (1)
Foto: Snježana Herek/Pixsell
1/3
19.02.2012.
u 13:18

Bal je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču (AHZ) s predsjednikom Miroslavom Piplicom.

BEČ – Oliver Dragojević, jedan od najpriznatijih hrvatskih glazbenika sa svojim pratećim bendom Dupini, oduševio je u subotu navečer u prestižnom bečkom Kur salonu oko 800 Hrvata i njihove goste iz domovine i prijatelje Austrijance na 21. Hrvatskom balu u Beču.

Redali su se svi njegovi veliki hitovi "Galeb i ja", "Skalinada", "Oprosti mi pape", "Da te mogu pismom zvati", "Vjeruj u ljubav"... Oduševljenje i sjajna atmosfera. Pjevalo je i plesalo i mlado i staro.

- Lipo je ponovno biti u Beču i s ljudima ovdje zajedno pivati moje pisme - rekao nam je Oliver nakon nastupa, dodavši kako je publika i u Gradišću i svugdje u Austriji fantastična.

Bal je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču (AHZ) s predsjednikom Miroslavom Piplicom, a pokrovitelj mu je ove godine bio grad Beč na čelu s gradonačelnikom Michaelom Häuplom.

Bal je počeo nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča, a otvorio ga je Miroslav Piplica.

Istakao je da je bal jedna od najvećih kulturnih manifestacija AKZ-a, najbrojnije udruge naših građana u Austriji i Europi, postao simbol zajedništva i okupljanja Hrvata u Beču. Dodao je kako je očuvanje hrvatskog identiteta, kulture i jezika jedna od glavnih zadaća te Zajednice. Pozvao je Hrvate da se uključe u projekt "Hrvatski je naš izbor" Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji i ispune anketni listić koji je u pripremi, kako bi se utvrdilo postoji li zanimanje za nastavu hrvatskog jezika kao dijela austrijskog obrazovnog sustava

Spomenuo je i projekt uvođenja trilateralne školske nastave na njemačkom, hrvatskom i mađarskom jeziku u bečke škole, na kojem zajednički rade gradišćanski Hrvati i hrvatske udruge u Beču.

- Uvjeren sam da ćemo uspjeti ostvariti postavljene ciljeve u suradnji s našim austrijskim prijateljima - ustvrdio je Piplica, istaknuvši da će možda sve biti jednostavnija kada "Hrvatska koja je bila i ostala Europa" uđe u EU.

Zastupnik u bečkom pokrajinskom parlamentu iz redova desničarske Slobodarske stranke (FPÖ) Gerald Ebinger rekao je da je Hrvatska za Austriju prijateljska zemlja s kojom je veže zajednička povijest, iznijevši kao primjer austrijsko-hrvatsku pjesnikinju i autoricu teksta austrijske državne himne Paulu von Preradović, inače unuku hrvatskog književnika Petra Preradovića.

Gradska vijećnica Beča za integraciju stranaca u austrijsku sredinu i pitanja žena Sandra Frauenberger je rekla da je Beč "grad integracije i tolerancije u kojem nema mjesta za bilo kakvu mržnju, netrpeljivost prema strancima i njihovu diskriminaciju". Dodala je kako su Hrvati značajan potencijal grada Beča, a Hrvatski bal neizostavan dio porodice Bečkih balova.

Voditelji bala bili su Davorka Tovilo i Ivica Đuzel, a uz odličnu glazbu Olivera Dragojevića te imotskog sastava Centrifuga, kao i tenora Luke Gudelja, gitariste Petra Čulića i bečkog KUD-a Kralj Tomislav potrajao je do jutra.

Komentara 10

TE
teoodd
13:40 19.02.2012.

Milanović izgleda nije bio zainteresovan za Hrvastki bal u Beču?

OB
-obrisani-
18:01 19.02.2012.

Nikad nisam u zivotu vidio Olivera da stoji i pjeva ,njega i Elton Johna,ovo je stvarno novina,hej on hoda

Avatar ivica48
ivica48
08:08 21.02.2012.

Zna lopov gdje je lova do krova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije