Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Beču održan 21. Hrvatski bal, O. Dragojević sve podigao na noge

Bal je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču (AHZ) s predsjednikom Miroslavom Piplicom.
19. veljače 2012. u 13:18 10 komentara 378 prikaza
hrvatski bal (1)
Foto: Snježana Herek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

BEČ – Oliver Dragojević, jedan od najpriznatijih hrvatskih glazbenika sa svojim pratećim bendom Dupini, oduševio je u subotu navečer u prestižnom bečkom Kur salonu oko 800 Hrvata i njihove goste iz domovine i prijatelje Austrijance na 21. Hrvatskom balu u Beču.

Redali su se svi njegovi veliki hitovi "Galeb i ja", "Skalinada", "Oprosti mi pape", "Da te mogu pismom zvati", "Vjeruj u ljubav"... Oduševljenje i sjajna atmosfera. Pjevalo je i plesalo i mlado i staro.

- Lipo je ponovno biti u Beču i s ljudima ovdje zajedno pivati moje pisme - rekao nam je Oliver nakon nastupa, dodavši kako je publika i u Gradišću i svugdje u Austriji fantastična.

Bal je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču (AHZ) s predsjednikom Miroslavom Piplicom, a pokrovitelj mu je ove godine bio grad Beč na čelu s gradonačelnikom Michaelom Häuplom.

Bal je počeo nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča, a otvorio ga je Miroslav Piplica.

Istakao je da je bal jedna od najvećih kulturnih manifestacija AKZ-a, najbrojnije udruge naših građana u Austriji i Europi, postao simbol zajedništva i okupljanja Hrvata u Beču. Dodao je kako je očuvanje hrvatskog identiteta, kulture i jezika jedna od glavnih zadaća te Zajednice. Pozvao je Hrvate da se uključe u projekt "Hrvatski je naš izbor" Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji i ispune anketni listić koji je u pripremi, kako bi se utvrdilo postoji li zanimanje za nastavu hrvatskog jezika kao dijela austrijskog obrazovnog sustava

Spomenuo je i projekt uvođenja trilateralne školske nastave na njemačkom, hrvatskom i mađarskom jeziku u bečke škole, na kojem zajednički rade gradišćanski Hrvati i hrvatske udruge u Beču.

- Uvjeren sam da ćemo uspjeti ostvariti postavljene ciljeve u suradnji s našim austrijskim prijateljima - ustvrdio je Piplica, istaknuvši da će možda sve biti jednostavnija kada "Hrvatska koja je bila i ostala Europa" uđe u EU.

Zastupnik u bečkom pokrajinskom parlamentu iz redova desničarske Slobodarske stranke (FPÖ) Gerald Ebinger rekao je da je Hrvatska za Austriju prijateljska zemlja s kojom je veže zajednička povijest, iznijevši kao primjer austrijsko-hrvatsku pjesnikinju i autoricu teksta austrijske državne himne Paulu von Preradović, inače unuku hrvatskog književnika Petra Preradovića.

Gradska vijećnica Beča za integraciju stranaca u austrijsku sredinu i pitanja žena Sandra Frauenberger je rekla da je Beč "grad integracije i tolerancije u kojem nema mjesta za bilo kakvu mržnju, netrpeljivost prema strancima i njihovu diskriminaciju". Dodala je kako su Hrvati značajan potencijal grada Beča, a Hrvatski bal neizostavan dio porodice Bečkih balova.

Voditelji bala bili su Davorka Tovilo i Ivica Đuzel, a uz odličnu glazbu Olivera Dragojevića te imotskog sastava Centrifuga, kao i tenora Luke Gudelja, gitariste Petra Čulića i bečkog KUD-a Kralj Tomislav potrajao je do jutra.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • teoodd:

    Milanović izgleda nije bio zainteresovan za Hrvastki bal u Beču?

  • -obrisani-:

    Nikad nisam u zivotu vidio Olivera da stoji i pjeva ,njega i Elton Johna,ovo je stvarno novina,hej on hoda

  • ivica48:

    Zna lopov gdje je lova do krova