Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVALENTNA STUDIJA

U Austriji stvarno zaraženo 0,32 posto populacije, mnogo više nego se pretpostavljalo

Ministar Heinz Fassmann i istraživači Instituta SORA
Foto: BKA, Beč - Andy Wenzel
1/6
10.04.2020.
u 13:39

Kako je najavljeno u petak Institut SORA će provesti još jedno reprezentativno testiranje slučajnim odabirom i predstaviti ga krajem ovoga mjeseca austrijskoj javnosti

Austrija je prva zemlja u kontinentalnom dijelu Europe koja može predstaviti prevalentnu studiju“, rekao je u petak ujutro na konferenciji za novinare u Beču austrijski ministar znanosti i obrazovanja Heinz Faßmann, pojasnivši da se radi o znanstvenoj studiji slučajnog odabira ispitanika za pokusno testiranje kolika je stvarna zaraženost austrijske populacije koronavirusom.

Rezultat je alarmantan! Reprezentativno istraživanje austrijskog Instituta za socijalna istraživanja SORA provedeno od 1 do 6. travnja na 1.544 ispitanika iz svih devet austrijskih pokrajina pokazalo je  da je koronavirusom zaraženo oko 0,32 posto austrijske populacije odnosno oko 28.500 Austrijanaca.

Zanimljiva je bilo čuti i usporedbu sa službenim austrijskim statističkim podacima za isto vremensko razdoblje, prema kojima je u to vrijeme bilo između 10.500 i 12.200 zaraženih. 

Kako su rekli istraživači SORA instituta Günther Ogris i Christoph Hofinger, također nazočni na novinskoj konferenciji, ako se ova „najvjerojatnija vrijednost“ od 28.500 pozitivno testiranih i slučajno odabranih osoba prenese na ukupan broj stanovnika u Austriji, (više od 8 milijuna) onda se je stvarni broj zaraženih koronavirusom u Austriji, početkom travnja, kretao u intervalu između minimalno 10.200 i maksimalno 67.400 osoba.

Hofinger je istakao kako je to u postotnim iznosima „spektar između 0,12 i 0,76 posto austrijskih građana, izuzev one koji su se u to vrijeme nalazili u bolnicama kao već potvrđeni pozitivni slučajevi.

Ogris je napomenuo kako vjerojatnost konfidentnog intervala u kojem se kreće stvarni broj zaraženih u ispitanom razdoblju iznosi „95 posto“.

„Vrh ledenjaka mnogo je viši, nego što se je mislilo“, zaključio je ministar znanosti Faßmann, čije je Ministarstvo dalo nalog Institutu SORA da provedena navedeno istraživanje i napravi studiju iz koje bi se mogao procijeniti stvaran broj zaraženih koronavirusom u Austriji. Takozvane „crne brojke“, pokazale su ne samo da pandemija u Austriji još nije dosegla vrhunac nego i da je unatoč Vladinom najavljenom postupnom povratku u normalni život nakon Uskrsa, budućnost Austrijanaca i svih nas skupa i dalje neizvjesna.

Kako je najavljeno u petak Institut SORA će provesti još jedno reprezentativno testiranje slučajnim odabirom i predstaviti ga krajem ovoga mjeseca austrijskoj javnosti.

Ministar Faßmann je rekao kako je uvjeren da će Austrija „kao prva i pionir zemlja u Europi“ na području prevalentnih studija o zarazi koronavirusom među populacijom biti uzor i drugim zemljama da krenu tim putem u borbi protiv razantnog širenja koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
13:55 10.04.2020.

Što je tu alarmantno? Po službenim podacima u Austriji je zaraženo 13.400 ljudi (dokazano testovima), odnosno 0,15% stanovništva, a po ovoj "random" studiji duplo više, što je savršeno usporedivo i očekivano i ni po čemu nije "mnogo više", i ni blizu gripenskim procjenama, uključivo i one s Oxforda i razne Knut von Wodarge i slične genijalce koji su tvrdili da je virus odavno među nama i da je zaraženo već 50% populacije. Trenutna stopa smrtnosti u Austriji je 5,6%, kad dodamo i ove "nevidljive" onda je 2,8%, identično kao u Južnoj Koreji, i opet možemo poslati zna se gdje one "stručnjake" koji su tvrdili da je smrtnost 0,1%.

Avatar PatriciaGI93
PatriciaGI93
14:47 11.04.2020.

Donna, 19. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅l︆︅o︆︅v︆︅e︆︅x︆︅x︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
14:40 10.04.2020.

Maria, 19. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije