Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Americi danas živi 434.425 Hrvata – 2,5 puta više nego Srba

Američko podrijetlo istaklo je 18,7, a njemačko čak 50,7 milijuna građana
21. siječnja 2014. u 21:27 12 komentara 6349 prikaza
Kip Slobode,New York
Foto: Press Association/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Americi živi 434.425 osoba hrvatskog i 176.666 srpskog podrijetla, odnosno Hrvata je 2,5 puta više od Srba, objavio je beogradski Telegraf. U brojnosti su našli i opravdanje zbog čega su Hrvati bolje organizirani za razliku od njih koji su, piše Telegraf, dopustili da se u američkoj javnosti formira negativna slika o Srbima pa u filmovima teroriste glume osobe sa tipičnim srpskim imenima. S druge strane i hrvatski iseljenici često komentiraju kako su Srbi u Americi zaista manja skupina, ali su zbog snažnog utjecaja bivše jugoslavenske diplomacije i države imali bolji i brži pristup centrima moći u Washingtonu. Prema popisu stanovništva iz 2005. godine, 401.206 građana SAD-a izjasnilo se da su Hrvati, a 1990. godine u Americi je prema podacima statističkog zavoda živjelo 544.270 Hrvata.

I Jugoslaveni brojniji

U hrvatskim zajednicama tvrde da te brojke treba uvećati barem tri puta jer mnogi iz treće ili četvrte generacije kod popisa stanovništva nisu smatrali potrebnim naglasiti da su podrijetlom Hrvati, dok su s druge strane zabilježeni u hrvatskim župama i klubovima.

– Po nekim teorijama u SAD-u živi do dva milijuna građana hrvatskog podrijetla. Tu se misli na sve one kojima je do petog koljena jedan od roditelja imao hrvatske korijene – komentirao je za Večernji list John Kraljić, odvjetnik i povjesničar iz New Jerseya.

U SAD-u živi ukupno 307 milijuna ljudi, od kojih se 116 milijuna nije izjasnilo o svom etničkom podrijetlu. Popis stanovništva potvrđuje da je u Americi najviše Nijemaca, čak 50,7 milijuna, te 37 milijuna Iraca, a slijede ih Englezi – 28 milijuna i Talijani – 18 milijuna. Zanimljivo je da se samo 18,7 milijuna građana izjasnilo da su podrijetlom Amerikanci.

emigracija BiH, NE BiH 'Ustaška emigracija' traži formulu ujedinjenja s 'crvenom domovinom'

Statistički podaci otkrivaju da se Jugoslavenima osjeća 325.451 osoba u Americi i oni su, kao i Slovenci kojih je 180 tisuća, brojniji od Srba. Za Jugoslavene je poznato da su podrijetlom Hrvati, Srbi, Bošnjaci..., ali su se odlučili deklarirati kao Jugoslaveni.

Indijsko pleme Croatan

Jure Prpić, poznati američki povjesničar podrijetlom iz Hrvatske, zaključio je da je nepobitna činjenica da već više od 100 godina postoje dvije Hrvatske. Za njega je jedna bila sadašnja Republika Hrvatska i onda dok je bila u Jugoslaviji, a druga se Hrvatska razvijala u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki dokumenti upućuju na to da su se prvi Hrvati (s područja juga Hrvatske) naselili u SAD-u prije dvjesto godina. Prepričava se legenda da su Indijanci plemena Croatan koji su živjeli na području Sjeverne Karoline bili dijelom hrvatskog podrijetla.

Hrvati okupljeni u Hrvatsku bratsku zajednicu

HBZ a “Povijest Hrvatske bratske zajednice podudara se s poviješću hrvatskog naroda u Americi i pokazuje da je i nakon više od 120 godina njezino članstvo svjesno svojih korijena i da je dio hrvatskog naroda”, rekao je Bernard Luketich, koji je 36 godina predsjednik HBZ-a, krovne udruge američkih Hrvata.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar naroz
  naroz:

  Croatian Indians - TV serija dolazi brzo na HBO

 • Avatar MarHer
  MarHer:

  Za desetak godina biti će više Hrvata u SAD-u nego u BiH.

 • Avatar neodgovorni
  neodgovorni:

  pa da preko 500.000 hrvata su komunisti protjerali iz europe radi straha od demokracije na podruciju ex yu ali vidi se kakvi smo mi hrvati moremo bit i na drugom kraju svijete nismo i nikad necemo zaboravit tko smo i sta smo