Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i Jugoslavena

U Americi danas živi 434.425 Hrvata – 2,5 puta više nego Srba

Kip Slobode,New York
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
21.01.2014.
u 21:27

Američko podrijetlo istaklo je 18,7, a njemačko čak 50,7 milijuna građana

U Americi živi 434.425 osoba hrvatskog i 176.666 srpskog podrijetla, odnosno Hrvata je 2,5 puta više od Srba, objavio je beogradski Telegraf. U brojnosti su našli i opravdanje zbog čega su Hrvati bolje organizirani za razliku od njih koji su, piše Telegraf, dopustili da se u američkoj javnosti formira negativna slika o Srbima pa u filmovima teroriste glume osobe sa tipičnim srpskim imenima. S druge strane i hrvatski iseljenici često komentiraju kako su Srbi u Americi zaista manja skupina, ali su zbog snažnog utjecaja bivše jugoslavenske diplomacije i države imali bolji i brži pristup centrima moći u Washingtonu. Prema popisu stanovništva iz 2005. godine, 401.206 građana SAD-a izjasnilo se da su Hrvati, a 1990. godine u Americi je prema podacima statističkog zavoda živjelo 544.270 Hrvata.

I Jugoslaveni brojniji

U hrvatskim zajednicama tvrde da te brojke treba uvećati barem tri puta jer mnogi iz treće ili četvrte generacije kod popisa stanovništva nisu smatrali potrebnim naglasiti da su podrijetlom Hrvati, dok su s druge strane zabilježeni u hrvatskim župama i klubovima.

– Po nekim teorijama u SAD-u živi do dva milijuna građana hrvatskog podrijetla. Tu se misli na sve one kojima je do petog koljena jedan od roditelja imao hrvatske korijene – komentirao je za Večernji list John Kraljić, odvjetnik i povjesničar iz New Jerseya.

U SAD-u živi ukupno 307 milijuna ljudi, od kojih se 116 milijuna nije izjasnilo o svom etničkom podrijetlu. Popis stanovništva potvrđuje da je u Americi najviše Nijemaca, čak 50,7 milijuna, te 37 milijuna Iraca, a slijede ih Englezi – 28 milijuna i Talijani – 18 milijuna. Zanimljivo je da se samo 18,7 milijuna građana izjasnilo da su podrijetlom Amerikanci.

Statistički podaci otkrivaju da se Jugoslavenima osjeća 325.451 osoba u Americi i oni su, kao i Slovenci kojih je 180 tisuća, brojniji od Srba. Za Jugoslavene je poznato da su podrijetlom Hrvati, Srbi, Bošnjaci..., ali su se odlučili deklarirati kao Jugoslaveni.

Indijsko pleme Croatan

Jure Prpić, poznati američki povjesničar podrijetlom iz Hrvatske, zaključio je da je nepobitna činjenica da već više od 100 godina postoje dvije Hrvatske. Za njega je jedna bila sadašnja Republika Hrvatska i onda dok je bila u Jugoslaviji, a druga se Hrvatska razvijala u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki dokumenti upućuju na to da su se prvi Hrvati (s područja juga Hrvatske) naselili u SAD-u prije dvjesto godina. Prepričava se legenda da su Indijanci plemena Croatan koji su živjeli na području Sjeverne Karoline bili dijelom hrvatskog podrijetla.

Komentara 12

Avatar MarHer
MarHer
22:23 21.01.2014.

Za desetak godina biti će više Hrvata u SAD-u nego u BiH.

Avatar naroz
naroz
22:36 21.01.2014.

Croatian Indians - TV serija dolazi brzo na HBO

Avatar neodgovorni
neodgovorni
22:53 21.01.2014.

pa da preko 500.000 hrvata su komunisti protjerali iz europe radi straha od demokracije na podruciju ex yu ali vidi se kakvi smo mi hrvati moremo bit i na drugom kraju svijete nismo i nikad necemo zaboravit tko smo i sta smo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije