Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Aji Sofiji klanjat će pet puta dnevno uz kršćanske mozaike

Aja Sofija je od 1934. muzej, sekularni spomenik koji povezuje kršćanstvo i islam
15. srpnja 2020. u 09:24 4 komentara 955 prikaza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Znamenita istanbulska građevina Aja Sofija, koja je iz muzeja prenamijenjena u džamiju, bit će otvorena za posjetitelje kada se u njoj ne budu obavljale molitve, a kršćanski simboli i mozaici ostat će njen sastavni dio, potvrdila je jučer turska Uprava za religijske poslove (Diyanet). Kršćanske ikone u Aji Sofiji, koja je na popisu UNESCO-a kao dio svjetskog kulturnog nasljeđa, bit će prekrivene zastorima ili zamračene, no za sada nije jasno kako će se točno te mjere provoditi. Molitve u Aji Sofiji ubuduće će se održavati pet puta dnevno, a svaka će prosječno trajati 15 minuta.

Aja Sofija PREVIRANJA U TURSKOJ Erdogan u Aja Sofiju postavlja imama iz Bosne: Polako se briše Atatürkovo nasljeđe

Udaljili se od EU

Prošlog je tjedna turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan najavio da će znamenita građevina iz VI. stoljeća ponovo biti džamija, a to je učinio neposredno nakon što je sud u Turskoj proglasio ništavnim odluku Kemala paše Atatürka iz 1934. godine kojom je ona postala muzejom, kao sekularni spomenik i simbol koji veže dva kontinenta, Europu i Aziju, te kršćanstvo i islam. Ikone te prizori koji prikazuju životinje ili ljude zabranjeni su na mjestima na kojima se muslimani mole Bogu. Džamije smiju imati isključivo citate iz Kurana. Erdoğan je najavio da će ulazak u Aju Sofiju biti besplatan za posjetitelje svih religija, a sve je pozvao da poštuju odluku o pretvaranju povijesnog zdanja u džamiju.

SAD, EU, papa Franjo, Ruska pravoslavna crkva, grčka vlada i UNESCO-o nezadovoljni su zbog prenamjene Aje Sofije, koja je do sada bila simbolom sekularne Turske kao demokratske republike. Do osmanskog osvajanja Istanbula 1453. godine Aja Sofija bila je crkvom, a nakon toga je pretvorena u džamiju i to je bila sve do 1934. UNESCO je već objavio da će razmotriti status Aje Sofije, koja se nalazi na popisu svjetske baštine, a turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da je Ankara iznenađena reakcijom UNESCO-a te da će ga izvijestiti o daljnjim koracima koji će biti poduzeti vezano uz Aju Sofiju.

– Mi moramo zaštititi baštinu naših predaka. Funkcija može biti ovakva ili onakva, to nema veze – rekao je Çavuşoğlu.

Aja Sofija odluka Atatürka nezakonita Aja Sofija nakon 86 godina, po želji Erdoğana, opet je džamija

Američki State Department “razočaran” je odlukom turske vlade o promjeni statusa Aje Sofije, a grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je “da najoštrije” osuđuje odluku Turske da Aju Sofiju pretvori iz muzeja u džamiju. Grčka je poručila da će odluka imati posljedice na odnose dviju zemalja i turske veze s EU.

Čelnik krajnje desne talijanske stranke Liga Matteo Salvini predvodio je prosvjed pred turskim konzulatom u Milanu.

– Zaustavit ću svaku vrstu financijske pomoći turskom režimu i jednom zauvijek okončati bilo kakvu pretpostavku ulaska Turske u EU jer smo dali više od deset milijardi eura režimu koji pretvara crkve u džamije te mislim da su prešli granicu – rekao je Salvini.

Ministri vanjskih poslova Europske unije kritizirali su Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

– Osuđujemo odluku o prenamjeni jedne takve građevine kakva je Aja Sofija. To će neminovno potaknuti nepovjerenje i promovirati podjelu između vjerskih zajednica i potkopati naše napore da radimo na dijalogu i suradnji – kazao je visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell zatraživši od turskih vlasti da hitno razmotre poništenje ove odluke.

Što će biti s muzejom Aja Sofija: Erdoğan želi da opet bude džamija

Kritiziraju i muslimani

Zanimljivo, dok je Ruska pravoslavna crkva kritizirala Erdoğana, službena Moskva smatra da je to “unutarnja stvar Turske”.

– Ni mi ni bio tko ne treba se u to miješati – kazao je pomoćnik šefa diplomacije Sergej Verhinin. Arapsko-islamski svijet je podijeljen. Dok Katar i još neke zemlje sljedbenice Muslimanskog bratstva podržavaju Erdoğanovu odluku, mnogi ga intelektualci kritiziraju. Wafaa Al-Rasheed, kolumnistica u Saudijskom Okazu turskom predsjedniku napisala je poruku: “Otvorili ste vatru i navukli neprijateljstvo svih kršćana svijeta”, napisala je Al-Rasheed.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • pecarošn1:

    Sada treba neke džamije u Evropi pretvoriti u crkve .

  • zvezdomor:

    Tako je Bravo...a vi im dajte i dalje da grade đamije po europi i još im dajte zemlju i priključke zabadava

  • Barbasmora:

    Koliko lipsi bi bia ovaj svit da nema tih institucija religije i razlicitih sekti. Krscanske, muslimanske i zidovske institucije sekti pa i hindu, budisticke....uzrok su bile pa i danas su razlog i izgovor mucenju, ratovima, mrznji... Boga nitko ne moze ... prikaži još! privatizirati! Ali institucije religije viruju da su u tome uspile. Zapamtite kad udjete u crkvu ili moseju i slusate nekoga koji ce vas "ucit" kako je njegov stav i stav njegove sekte prema bogu jedini pravi. Ostavite boga slobodnog i na raspolaganju ljudima a ne da ga zatvarate u vasu omiljenu instituciju vjere!