Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko srce

U 32 godine dao više od 40 litara krvi: 'Davanje me ispunjava i veseli'

Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
15.11.2023.
u 14:04

Za iskazanu plemenitost, hrabrost i nesebičnost Brođaninu Marku Čeoviću dodijeljena je županijska povelja zahvalnosti

Brođanin velikog srca Marko Čeović (55)  prije mjesec dana dragovoljno je darivao krv. Bilo je to njegovo 101. davanje u životu. Kada se broj davanja pomnoži s četiri ili četiri i pol decilitra, koliko se obično daje u jednoj dozi, nije teško izračunati kako je u protekle 32 godine iz njegova tijela "iscurilo" više od 40 litara dragocjene tekućine.

Marko nikada nije žalio dati dio sebe kako bi drugi živjeli ljepše i bolje. Za iskazanu plemenitost, hrabrost i nesebičnost Brodsko-posavska županija dodijelila mu je povelju zahvalnosti.

- Krv sam prvi put dao u vrijeme Domovinskog rata 1991. godine kao pripadnik Hrvatske vojske. Bila je neka akcija, javio sam se i kasnije sam se zarazio s tim. Davanje me ispunjava i veseli. Ponosan sam na to – kaže Čeović.

Osim činjenice da je nekome na taj način možda spašava život, na Markov dugogodišnji humanitarni "staž" utjecalo je i to što, kaže, sam taj čin nema nikakvih negativnih posljedica po zdravlje. Krv daje tri do četiri puta godišnje. Bilo i slučajeva kad su ga odbili zato što je prehodno primio neku injekciju i slično. To bi ga uvijek ražalostilo, pa je brojao dane dok ne stekne mogućnost ponovnog davanja. One koji ne daju krv jer se boje pozvao je da ne robuju predrasudama i da se slobodno barem dva puta na godinu odazovu akcijama.

- Nas koji godinama i desetljećima dargovoljno dajemo krv nikad ništa nije pokolebalo, pa neće ni dalje. Dok je zdravlja, mi ćemo se odazivati, barem što se mene tiče. Pozivam i ostale da nam se pridruže, da nas bude što više u toj našoj obitelji davatelja – ističe Čeović.

VIDEO Dirljivi trenuci: Prvi susret zvijezde Liverpoola s ocem nakon njegove otmice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije