Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA KVADRATA OD 3000 EURA

U 10 godina vrijednost stanova u Zadru gotovo udvostručena, kupci mahom i stranci

Pogled iz zraka na Grad Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
11.12.2023.
u 17:36

Apartmanizacija stanova znači i nepriuštivost stanova u centru mladim obiteljima, ali i iseljavanje vlasnika u sezoni iz svoga doma i vraćanje u devastiran stan

Svaka roba ima svog kupca, ma što stručnjaci, pa i novinari govorili i pisali o tome. Tom se “politikom prodaje” svojih stanova vode i mnogi Zadrani koji s obzirom na slabu kupovnu moć Hrvata ipak drže visoke cijene i koje su u odnosu na razdoblje od prije desetak godina, i to napose na top lokacijama, i udvostručene. Primjerice u samom centru Zadra, na Poluotoku i na Branimiru gdje je magična brojka prije desetak godina bila do 2000 eura po četvornom metru danas se stan prodaje, a i može prodati i za gotovo dvostruko više. Krizi na tržištu usprkos.

- Da u tom razdoblju je cijena za stan na Poluotoku od pedesetak četvornih metara, maksimalno iznosila 100.000 eura, a sada ga se može kupiti za ne manje od 170 ili 180.000 eura - kaže nam to jedan od agenata za nekretnine mnogobrojnih zadarskih agencija koje nude mnoštvo stanova. Mnogi stanovi se realno i ne prodaju pod hitno. Vlasnici “starijih“ stanova jednostavno ponude svoje stanove, neki i po cijeni od 3500 eura po četvornom metru, pa ako tko naiđe… Zadar je definitivno poželjna lokacija, i to ne samo Hrvatima. Strancima također, i to pogotovo, Nijemcima i Austrijancima. Evo što o tržištu nekretnina u Zadru kaže jedan od poznatijih agenata za nekretnine Zoran Marasović.

- Sada je u prosjeku na top lokacijama u centru i na Branimirovoj obali cijena četvornog metra 3000 eura pa i više. Ipak, treba uzeti u obzir što je realizirano u odnosu na ponuđeno. U zadnjih sedam osam godina porast cijena nekretnina je bio u dvoznamenkastom porastu, a ove godine je manje od deset posto povećanje cijene. Oko osam posto. Tome doprinosi pad potražnje, a koji je najviše primijećen kod stranaca, a to su kupci iz Njemačke i Austrije, pa i Engleske. Najviše kupuju kod nas Nijemci i Austrijanci i donedavno je svaki treći kupac ili zainteresirani bio stranac, a sad je ipak to oko 25 posto. Na stranom tržištu je totalni krah i to zbog povećanih kamata od strane banaka. Najveći generator rasta potražnje i kupnje je bila inflacija, pa i rizična ulaganja. Ipak i dalje stoji da je gotovo sve rizik osim ulaganja u nekretnine i tržište je i dalje aktivno - kaže nam Zoran Marasović iz zadarske agencije Dalmatis koji ističe kako unatoč i dalje intenzivnoj potražnji za stanovima, nije održiv stalan porast cijena nekretnina.

VEZANI ČLANCI: 

- Još je velika potražnja posebno za određenim nekretninama. Ali za mlade obitelji koje se u pravilu više odlučuju za novogradnju i to obično od pravne osobe zbog poreza, su cijene već više od maksimalnih koje mogu podnijeti. Ljudi koji investiraju u turističko komercijalne svrhe kupuju uglavnom za razliku od mladih obitelji u centru i bliže centru i to je razumljivo jer žele zaraditi od turizma. Ali i apartmanizacija stanova je po mnogima došla gotovo do maksimuma podnošljivosti. Primjerice Split ima 8450 apartmana, a Barcelona ima 9000 apartmana i više od toga ne ide. Ovo kod nas je uzelo previše maha i definitivno određuje cijene ovakvima kakve jesu - zaključio je Zoran Marasović iz agencije Dalmatis. I ostali agenti za nekretnine s kojima smo razgovarali ističu da je danas zapravo teško kupiti nekretninu pogotovo mladim obiteljima zbog nezapamćenog rasta cijena i istodobne visoke inflacije.
Jer, Hrvatska je podsjetimo krajem prošle godine bila i rekorder u EU po rastu cijena u odnosu na pretprošlu godinu i to za više od 17 posto, a plaće su ostale iste. Ali…

Vlasnici zadarskih stanova imaju svoju stranu priče. Pogotovo jer njima apartmanizacija znači, otići u podstanare ili na selo na tri mjeseca sezone, pa se onda opet vratiti u svoj kutak nerijetko devastiran od strane tih istih turista od kojih su zarađivali, pa potom dio zarade platiti za štetu, naposljetku i državi za poreze, boravišnu…

- Treba i reći da su i naše cijene stanova ranije bile puno jeftinije nego u drugim zemljama, pogotovo u razvijenim dijelovima EU. A kod nas se ljeti od stanova može zaraditi, pa tko želi zaraditi nek i uloži. Može se kupiti i jeftiniji stan u Zadru bliže centru i to za nešto preko 2000 eura po metru četvornih, ali s renoviranjem to onda opet dođe na cijenu renoviranog koji im je skup. A mnogi znaju i za onu uzrečicu da ako želiš izgubiti živce samo počni preuređivati stan i zovi majstore… Tako da svaka roba ima svog kupca, samo treba biti strpljiv i ne dozvoliti bankama, vladama i drugima da nam diktiraju što ćemo sa svojim vlasništvom. Nek oni daju manje kamate, poreze i više plaće - stav je jednog Zadranina koji unatoč najavama krize i padu cijena nekretnina ne želi smanjivati cijenu stana…

VIDEO Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu: 'Mi smo vam glup narod'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Crni labud
Crni labud
17:49 11.12.2023.

Malo nas isto previše tarete tim cijenama kvadrata i to logikom što gore to bolje. Nakon cijena kvadrata pretpostavljam nastavljate nekim člankom o novim božićnim poskupljenjima bakalara, puretine i prasetine.

NE
NervozniPoštar
19:29 11.12.2023.

Hrvati veliki graditelji, našli pravi posao.. ziđamo za cijelu Europu, sve ćemo izgradit i prodat. Iza toga ide porez na nekretnine i ono malo preostalih Hrvata će živjeti od ubiranja poreza strancima. Bingo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije