Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA EUROPSKOG SUDA

Tvrtke smiju zabraniti muslimankama nošenje marama

Hidžab
Foto: Pixabay
14.03.2017.
u 10:40

'Interno je pravilo poduzetnika zabrana vidljivih isticanja bilo kakvih političkih, ideoloških i vjerskih simbola, i to nije diskriminativno'

Europski sud pravde presudio je u korist tvrtkai koje odsada imaju zakonsko pravo zabraniti zaposlenicama nošenje islamskih marama i ostalih vjerskih simbola.

To je prvi takav slučaj u nizu pravnih sporova oko prava muslimanki na nošenje hidžaba, prenosi The Independent.

- Interno je pravilo poduzetnika zabrana vidljivih isticanja bilo kakvih političkih, ideoloških i vjerskih simbola, i to nije diskriminativno - stoji u opisu presude.

Ova odluka donesena je nakon što su dvije belgijske zaposlenice podnijele tužbu Europskom sudu pravde, odbijajuću skinuti marame. Jednoj je od zaposlenica, recepcionarki, isključivo bilo zabranjeno pokrivanje glave, zbog pritužbi klijenata o isticanju vjerskog simbola što je proglasila diskriminacijom

Presuda je stigla samo dan prije nizozemskih parlamentarnih izbora na kojima su dominirala pitanja integracije i Identita. Osim toga, nizozemski su zastupnici već izglasali parcijalnu zabranu nošenja islamskih marama, ali zakon nije proveden. Zakoni su provedeni u Francuskoj, Belgiji, Bugarskoj i dijelovima Švicarske.

>> Vladajuće austrijske stranke: Zabranit ćemo pokrivanje lica velom muslimankama na javnim mjestima

>> 2000 ljudi prosvjedovalo u Beču protiv zabrane burki: 'Svaka žena ima pravo slobodno se kretati u javnosti'

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:58 14.03.2017.

Marama na glavi ni po samom Kuranu nije vjerski simbol, jest stvarni ili doživljajni simbol koječega u današnjem svijetu, ali ne vjerski, vjerski simboli su recimo kirižić, polumjesec, Davidova zvijezda... oko vrata... obično su decentni... sami simboli, iako ponekad buduu stavljeni na nedecentni dekolte:). Mislim da se u pravnoj i demokratskoj državi smije zabraniti isključivo odjeća koja skriva identitet, poput vela, burke... inače ste otišli predaleko i morate se suočiti s odlukom što s vulgarnom razgolićenošću koja ponižava žene - iako se ni one pokrivene ni razodjenute vjerojatno neće reći da su ponižene i reći će da je odjeća njihov izbor. Inače zakoni propisuju uniforme za vojsku,policijui vatrogasce i to je u redu - pitam se zabranjuju li pritom i isticanje vjerskih simbola - mislim da bi trebali. Tvrtke koje uniformiraju svoje zaposlenice ipak bi trebale (i morale!) imati više sluha za izricanje osobnosti zaposlenika i zaposlenica, sve dok je to decentno i nenametljivo - a to može biti nešto običajno poput marame na glavi (jel bi nekom palo na pamet braniti recimo francuske kapice, šeširiće?), ili decentni vjerski simbol u vidu privjeska na lančiću, ili tetovirani peace, A ili miki maus - odredive su internim pravilnicima dimenzije u kojima se smatra da simbol izražava osobnost zaposlenika a iznad čega se smatra nametanjem - pa tak i marama na recepcionerki može biti nošena na propisani način, bez pokrivanja očiju, bez zabrađivanja i lijepo uklopljena u uniformu - sve ostalo je šizofrenija i predrasude (da je neko mojoj baki rekel da je rubec na glavi koji je nosila od polaska u opetovku - 11 godina - do smrtne postelje, nekršćanski vjerski simbol, ili da su joj u komunističkom mraku na poslu branili da ga nosi - srce bi joj stalo).

Avatar nekakav
nekakav
11:43 14.03.2017.

je, hrvatska mora onda početi zabranjivati puno toga. da ne bi bila optužena za diskriminaciju, morat će talijanima zabraniti pisati svojim jezikom u službenim pismenima u istarskoj županiji. pa onda česima i slovacima zabraniti neke stvari, posebno nošnju, jer etoto vrijeđaju neke ljude, grupe, seljake. i tek na kraju muslimanima zabraniti burke, niđabe, i ostale privjeske. država puno može, al uglavnom radi malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije