Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Osumnjičeni izašli iz Remetinca. Canjuga: Radostan sam što se supruga vraća djeci

Osumnjičeni izašli iz Remetinca. Canjuga: Radostan sam što se supruga vraća djeci
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
19.10.2017. u 00:14

Ključni događaji:

Todorić se večeras oglasio na blogu. "Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj", poručio je između ostalog. Više čitajte ovdje. Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine. Više čitajte ovdje. Odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović nakon odluke suca istrage nisu bili previše voljni za komentare. Samo su kratko rekli da im je drago što svi idu van te da će oni nastojati poduzimati daljnje pravne radnje. Sudac istrage odbio je zahtjev tužiteljstva da se istražni zatvor odredi svima, izuzev Ivice Todorića. Prema riječima Ante Nobila, branitelja Piruške Canjuge, sud je očito smatrao da ne postoji dovoljno dobra argumentacija. U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku. Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb. Ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade odbacio je optužbe da je znao za stanje u Agrokoru.  - Od prvog dana vrlo sam svjestan svoje odgovornosti i uloge ministra financija. Prošli smo već glasovanje o povjerenju u Sabru. Tada sam argumentima časno i dostojanstveno branio i sebe i funkciju ministra. Optužbe su bile neutemeljene. Smatram da ono zbog čega me treba ocjenjivati su rezultati, a ne to što sam radio negdje. Puno puta sam objasnio svoju ulogu u Agokoru - rekao je Marić, piše N1.  Nije želio komentirati uhićenje članova Uprave Agrokora ni proces koji se vodi. - Radio sam s tim ljudima i poznajem ih. Znam i na svom primjeru da ovo nije jednostavno. Nadam se da će imati snage sve prebroditi - rekao je Marić te dodao kako njegova prošlost nije dvojbena.  Danas bi se trebale nastaviti i pretrage u Kulmerovim dvorima jer istražitelji još nisu stigli pretražiti kuću Todorićevog zeta Hrvoja Balenta.  Ročište na kojem bi se o istražnom zatvoru trebalo odlučivati zakazano je za danas u 12 sati. Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu zatražilo je da se u slučaju  Agrokor istražni zatvor odredi za svih 15 osumnjičenika, što uključuje i  Ivicu Todorića  njegove sinove Ivana i Antu koji trenutačno nisu u Hrvatskoj.
Samo ključni događaji
0.10

 Iz pritvora u Remetincu u srijedu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

22.35

Zlatko Canjuga došao je večeras po suprugu Pirušku pred Remetinac. U razgovoru za HRT rekao je kako je iznenađen odlukom suda da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode. Za mene je najpozitivnije to što će se supruga vratiti djeci i jedino bitno u ovom trenutku, rekao je. Nije želio komentirati događanja vezana uz ovu aferu. Ne želim nikoga posebno apostrofirati, istražni organi rade svoj posao, rekao je, te ponovio kako je iznimno radostan zbog odluke suda.

21.05

Todorić se večeras oglasio na blogu. "Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj", poručio je između ostalog. Više čitajte ovdje.

20.55

Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine. Više čitajte ovdje.

19.55

Odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović nakon odluke suca istrage nisu bili previše voljni za komentare. Samo su kratko rekli da im je drago što svi idu van te da će oni nastojati poduzimati daljnje pravne radnje.

19.50

12 uhićenih u slučaju Agrokor, koji su u podne dovedeni na zagrebački Županijski sud, večeras će biti pušteni na slobodu, dok bi se protiv osnivača posrnulog koncerna mogla raspisati tjeralica.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

19.45

Sudac istrage odbio je zahtjev tužiteljstva da se istražni zatvor odredi svima, izuzev Ivice Todorića.

Prema riječima Ante Nobila, branitelja Piruške Canjuge, sud je očito smatrao da ne postoji dovoljno dobra argumentacija.

18.45

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku. Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

17.40

U 19.30 sati počet će objava odluke o određivanju istražnog zatvora osumnjičenicima.

16.15

Ljubo Pavasović Visković, branitelj Ivana Crnjca, kazao je da tužiteljstvo predlaže saslušanje 60-ak svjedoka, a rekao je i da su obrane predlagale da se pojedinim osumnjičenicima odredi istražni zatvor u domu. Istražni zatvor u domu je nešto što je predviđeno Zakonom o kaznenom postupku i što u zakonu postoji već godinama, no dosad niti jedan takav zatvor nije određen. U slučaju da to bude prihvaćeno, to bi značilo da osoba ne smije napuštati dom, a njezino ponašanje kontrolira policija, te da u slučaju kršenja tih odredbi ide u Remetinec.

16.00

Istražno ročište za određivanje istražnog zatvora osumnjičenicima u slučaju Agrokor počelo je u 12 sati, a u 16 je napravljena kratka pauza zbog, kako je pojašnjeno, procesnih nespretnosti.

Naime, kako su objasnili branitelji, tužiteljstvo je usmeno obrazlagalo svoj zahtjev za određivanjem istražnog zatvora, na što su im branitelji kontrirali svojom argumentacijom. Nakon toga se razvila polemika, pa je obrana tražila da im se pismeno dostavi cijeli zahtjev za određivanje istražnog zatvora. Sud je taj prijedlog obrane usvojio i napravio je pauzu od pola sata, tijekom koje će braniteljima biti dostavljen u pisanom obliku zahtjev tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora, a kad sve to bude završeno, sudac istrage odlučit će hoće li i kome će odrediti istražni zatvor.

13.30

Ročište je u tijeku i još uvijek nema odluke o istražnom zatvoru za osumnjičenike. 

12.15

Nešto prije podneva 12 uhićenih u slučaju Agrokor dovedeni su na zagrebački Županijski sud.

12.09

Odvjetnik Ante Todorića prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Rajko Čogurić je rekao da je njegov klijent sada u Londonu i da će se vratiti u Hrvatsku. - On je krenuo ili će krenuti ubrzo za Zagreb - kazao je Rajko Čogurlić.

Drugi odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić je novinarima kazao da je njegov branjenik "na putu prema Hrvatskoj". - Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji se drži svojih obećanja i doći će - rekao je Olujić, piše N1

Na pitanje kada će doći, Olujić je kazao "vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana ili najkasnije prekosutra". - Ne mogu reći gdje je trenutno. Čovjek nije bio spreman na sve ovo i trebate shvatiti da mu je trebalo neko vrijeme da se spremi za put - zaključio je Olujić. 

Foto: Marko Lukunić i Davor Javorović/PIXSELL

12.03

Na sud su stigli i branitelji Ivice Todrića, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. 

12.00

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

11.53

U zgradu Županijskog suda u Zagrebu počeli su dolaziti odvjetnici osumnjičenika u aferi Agrokor.

Točno u podne pred suca istrage trebalo bi biti dovedeno 12 osumnjičenika koji su jučer tijekom cijelog dana ispitivani na tužiteljstvu. Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu zatražilo je da se istražni zatvor odredi za svih 15 osumnjičenika, što uključuje i Ivicu Todorića  njegove sinove Ivana i Antu koji trenutačno nisu u Hrvatskoj.

11.42

Poruka Jadranke Todorić: Snimajte cvijeće, a ne jad koji mi prolazimo - Opširnije OVDJE

 

11.20

Ministar financija Zdravko Marić odgovorio je saborskom zastupniku SDP-a i bivšem ministru iz Milanovićeve Vlade, Gordanu Marasu, koji ga je optužio da je lagao. 

- Mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno. Razmislit ću o konkretnim aktivnostima - kazao je Marić i dodao da s Marasom neće polemizirati. Opširnije OVDJE

11.00

Na pitanje je li mu išta bilo sumnjivo dok je bio u Agrokoru s obzirom na sve što se sada saznaje, a i s obzirom na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako su svi sve znali ministar finacija Zdravko Marić rekao je kako je njegova uloga i sama odgovornost u Agrokoru bila u odnosima s investitorima, odnosno sa rejting agencijama.

"Nisam bio nadležan za bilo kakve poslove sastavljanja financijskih izvještaja, a kamoli njihovo revidiranje", rekao je. 

Na novinarski upit znači li to da onda ne očekuje poziv istražitelja kazao je kako je uvijek spreman odgovoriti na sve upite. "Što god da bude, ja sam tu i kao ministar financija i kao građanin otvoren i uvijek spreman na bilo kakve upite odgovoriti. Naravno, nemam niti pravio niti ikakvu namjeru od bilo koga išta skrivati", zaključio je Marić.

10.22

Ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade odbacio je optužbe da je znao za stanje u Agrokoru. 

- Od prvog dana vrlo sam svjestan svoje odgovornosti i uloge ministra financija. Prošli smo već glasovanje o povjerenju u Sabru. Tada sam argumentima časno i dostojanstveno branio i sebe i funkciju ministra. Optužbe su bile neutemeljene. Smatram da ono zbog čega me treba ocjenjivati su rezultati, a ne to što sam radio negdje. Puno puta sam objasnio svoju ulogu u Agokoru - rekao je Marić, piše N1

Nije želio komentirati uhićenje članova Uprave Agrokora ni proces koji se vodi. - Radio sam s tim ljudima i poznajem ih. Znam i na svom primjeru da ovo nije jednostavno. Nadam se da će imati snage sve prebroditi - rekao je Marić te dodao kako njegova prošlost nije dvojbena. 

9.50

Istražitelji tvrde: Todorić Agrokorovim novcem kupio 12.811 dionica - Agrokora - opširnije OVDJE

Foto: Robert Anić/PIXSELL

9.10

Premijer Andrej Plenković jutros je na HRT-u rekao da je kriza u Agrokoru stigla neplanirano. 

- Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni. Kad smo dobili informacije od Moody'sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu - rekao je Plenković i dodao kako tako veliku kompaniju nisu mogli 'prepustiti nekontroliranom procesu'. - Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami - rekao je Plenković. Opširnije OVDJE

9.00

Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurlić poručio je kako bi se njegov klijent mogao uskoro naći u Hrvatskoj. 

– Pitanje je samo je li to sutra ili prekosutra. Krenuo je, do kraja tjedna bit će ovdje. Nije istina da je angažirao i odvjetnike u Londonu, nema razloga kad je izrazio spremnost vratiti se. Je li netko drugi iz obitelji angažirao, ne znam.  Opširnije pročitajte OVDJE

 

8.20

Todorić može mirno spavati, hrvatsko mu pravosuđe neće ništa - komentar Renate Rašović pročitajte OVDJE

7.50

Danas bi se trebale nastaviti i pretrage u Kulmerovim dvorima jer istražitelji još nisu stigli pretražiti kuću Todorićevog zeta Hrvoja Balenta. 

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

7.30

Ivica Todorić u međuvremenu je nastavio objavljivati na svom blogu u kojem je  jučer komentirao uhićenja svojih bivših menadžera te se još jednom  žestoko obrušio na Vladu, Antu Ramljaka, ali i na Damira Kuštraka koje je  također uhićen.

7.25

Što se tiče Ivice Todorića i njegovih sinova, iako njihovi branitelji  tvrde da oni nisu u bijegu, činjenica je da su za sada nedostupni. Fran Olujić, branitelj Ante Todorića, medijima je kazao da je policija  kontaktirala s njegovim klijentom koji je spreman doći u Zagreb, a prema  riječima odvjetnika, to bi se moglo dogoditi do kraja ovog tjedna. Što se  tiče Ivana Todorića, pretpostavlja se da je i on u Londonu, kao što su i njegov  otac i brat. Međutim, to zasad još nitko nije službeno potvrdio.

7.20

Pred suca istrage bit će dovedeno 12 osumnjičenika koji  su jučer tijekom cijelog dana ispitivani na tužiteljstvu. Većina njih iznijela je obrane i porekla djela, a branitelji Piruške Canjuge i  Olivia Discordije isticali su njihove specifične situacije. Ona ima  teško bolesno dijete, a on ozbiljnih zdravstvenih problema pa njihovi  branitelji smatraju da bi se o tome trebalo voditi računa prilikom odluke o istražnom zatvoru.

7.15

Ročište na kojem bi se o istražnom zatvoru trebalo odlučivati zakazano je za danas u
12 sati.

7.10

Tužiteljstvo traži određivanje istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja  na svjedoke i vještake, a hoće li njihov zahtjev biti usvojen odlučit će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

7.00

Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu zatražilo je da se u slučaju  Agrokor istražni zatvor odredi za svih 15 osumnjičenika, što uključuje i  Ivicu Todorića  njegove sinove Ivana i Antu koji trenutačno nisu u Hrvatskoj.

Komentara 96

PU
Pukovnik
08:10 18.10.2017.

Loše režirana predstava. "Ubili" 40 razbojnika a Ali Baba ostao na slobodi. Modus operandi nam je poznat: 1. Velika medijska halabuka. 2. Istražni zatvor 3. Kreće mamutsko suđenje (brane se sa slobode) koje će trajati desetljeće 4. Nađe se "procedualna" greška i suđenje kreće ponovno 5. Ljudi gube interes za predmet 6. Presuda: uračunava se istražni zatvor, zastara ili minimalne kazne. 7. Lopovi idu doma sa torbama puni novca. Nama samo ostaje gađenje i povraćanje. Pozdrav Maji Šupe ili Lozini!

BU
Bubalamala
08:40 18.10.2017.

Šta sad pretrazuju ? Ostavili su im dovoljno vremena da sve vazno za istragu sakriju, kasno Marko na Kosovo stize !

HO
HogarSimb
09:26 18.10.2017.

Svi ovi uhićeni osim Hrvoja Balenta su relativno nevažni. Obitelj je izvor svih problema jer samo oni su donosili najvažniji odluke. Ostalo su sluge. Ivica Todorić i njegovo troje djece Ante, Ivan i Iva te spomenuti Ivin muž Hrvoje susu glavni krivci. Gazda je prerano djeci dopustio da preuzmu vodeće poslove za koje su bili intelektualno nedorasli. Svima im je zajedničko: Neodgovornost, bahatost, licemjerje, nestručnost, nesposobnost, nedoraslost. Gazda je po hijerarhijskoj ljestici najviši i zato je on na prvoj optuženičkoj klupi. Međutim najviše štete su napravila Gazdina djeca. Konzum kao „država u državi“ kako su ga znali zvati je pak generator najvećih problema i financijskih provalija. Konzum je evidentno najveće izvorište problema i svega ovoga što se dogodilo za što je najzaslužniji Mladi Gazda Ante koji je bio Izvršni potpredsjednik upravo za Maloprodaju dok nije postao Dopredsjednik. Među ovom 15-oricom začuđujuće nema Darka Kneza (dugogodišnjeg Predsjednika Uprave Konzuma 2007.-2015.). Nema ni bezpogovornih sluga i ljubimaca Obitelji Mate Štetića, Predsjednika Uprave PIK Vrbovca i istovremenog direktora utopističkog Adria Food projekta koji se ponaša kao zaluđeni general koji svoje vojnike slijepo šalje u smrt, samo radi svog probitka. Nema ni Daria Vrabeca, Predsjednika Uprave Leda, plišane igračke za rastezanje Ive Balent. I jedan i drugi i mnogi drugi i dalje vode kompanije s malo više danas tišine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije