Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo bez logike

Tuta nedostupan jer je u zatvoru u Padovi, sudit će mu u odsutnosti?

Tuta
Reuters/Pixsell
24.11.2010.
u 19:00

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Tute zbog otmice i poticanja na ubojstvo počinjenih 1993. i 1995. podiglo je u kolovozu 1997. godine

Da pravo katkad nije logično svjedoči i primjer Mladena Naletilića Tute (64), haaškog osuđenika koji u zatvoru u talijanskoj Padovi služi kaznu od 20 godina zatvora zbog progona i ubojstva muslimanskih civila u Mostaru i Jablanici 1993. godine.

Nedostupan pravosuđu


Naime, iako država Hrvatska zna gdje je Tuta, on je formalno nedostupan našem pravosuđu. I upravo zbog toga, ovih bi dana izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo donijeti odluku da se Tuti na tom sudu sudi u odsutnosti zbog otmice i poticanja na ubojstvo koje je počinio sada već davnih 1993. i 1995.

Za ta djela zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Tute podiglo je 20. kolovoza 1997., a na temelju kaznene prijave PU zagrebačke. Tuta je uhićen malo prije, u akciji specijalaca u Zagrebu 24. veljače 1997. U to vrijeme u medijima se špekuliralo da je Tutino uhićenje zbog (zlo)djela koja je u ratnim godinama počinio u Mostaru (BiH) zapravo bilo samo pokriće za njegovo uhićenje i kasnije izručenje Haagu, budući da je Haag tada već bio zgotovio optužnicu protiv njega. Što je od toga istina, sada je teško reći, no činjenica je da je Tuta, nakon mnogo natezanja te tvrdnji da je smrtno bolestan, 21. ožujka 2000. iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode izručen Haagu, gdje je 2003. osuđen na 20 godina zatvora. Iz Haaga je u travnju 2008. premješten u Padovu na izdržavanje kazne, gdje je i danas.

Kad su, pak, u pitanju djela za koja će mu se suditi u Zagrebu, prema svemu sudeći u odsutnosti, zagrebački ŽDO tereti ga da je 24. studenoga 1993., u vrijeme kada je bio zapovjednik Kažnjeničke bojne, s najmanje 50 naoružanih osoba došao u zgradu uprave Vojne policije u Ljubuškom. Prijeteći oružjem, razoružali su stražare te isprevrnuli tadašnji vojni pritvor tragajući za Robertom Nosićem.

Tutina pravda


Nosić je, pak, bio u pritvoru zbog sumnji da je ubio Jakova Beju, pripadnika Kažnjeničke bojne koji je navodno divljao po mjestu. Tuta i njegovi “tutići” valjda su nad Nosićem htjeli provesti neku svoju pravdu, u čemu ih je pokušao spriječiti načelnik kriminalističke operative.

No Tuta i njegovi “vojnici” razoružali su policajca i odveli ga sa sobom u Čitluk, gdje su također nastavili potragu za Nosićem, prijeteći pri tome svima koji su im se našli na putu. Kada su nesretnog Nosića napokon našli, odveli su ga sa sobom u Mostar.

U jednom trenutku naredili su mu da krene prema istočnom Mostaru, odakle je na njega otvorena vrata. Tada je zapucala i Kažnjenička bojna, pa se pretpostavlja da je Nosić u toj pucnjavi stradao, iako se do danas vodi kao nestao. Tuta se u toj točki optužnice tereti za otmicu, prijetnje službenim osobama te sudjelovanje u skupini ljudi koja je počinila djela teškog nasilja.

Komentara 35

PI
piccolo
20:21 24.11.2010.

Jel to onaj lik što je skoro \"umro\" od bolesti srca, a poslike je u Hagu bio prvak u odbojci.

DU
Deleted user
20:25 24.11.2010.

A kako mogu dizat optuznicu za Jablanicu i protjerivanje muslimana u Jablanici kad cizma HVO nikad nije krocila u Jablanicu............................Cudno........................

KA
kasuv
19:09 24.11.2010.

sječati li se emira šišićapilota jna koji je raketirao helikopter promatrača kod novog marofa pitajte se koliko je zatvora dobio,koliko i gdje odslužio možete vidjeti u emisiji pogreba patrijarha na rts (ukupno 5 god a suđen 15) pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije