Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUŽEN STRADANJIMA

Turski gradić u Hatayu nije zabilježio nijednu ljudsku žrtvu: 'Borili smo se protiv bespravne gradnje'

Aftermath of the deadly earthquake
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/5
15.02.2023.
u 10:41

Gradić Erzin s 42.000 stanovnika u pokrajini nalazi se oko 170 kilometara od epicentra potresa, no nije zabilježio nijednu ljudsku žrtvu, čak ni ozlijeđene. Gradonačelnik je pojasnio kako je ključ uspjeha bila borba protiv bespravne gradnje u njegovu mandatu.

Više od tjedan dana nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju zabilježeno je više od 40.000 žrtava, a materijalna šteta zbrajat će se još neko vrijeme. I dok gledamo fotografije i snimke razrušenih gradova, ističe se jedan grad koji je prošao bez ijedne žrtve. Riječ je o Erzinu, gradiću od 42.000 stanovnika u pokrajini Hatay koji se nalazi oko 170 kilometara od epicentra potresa. Osim što nije bilo žrtava potresa, nitko nije čak ni ozlijeđen – jedine su žrtve bili njihovi stanovnici koji su u vrijeme potresa boravili u drugim gradovima.

Aftermath of the deadly earthquake
1/14

Gradonačelnik Ökkeş Elmasoğlu pojasnio je za Euronews kako je ključ ''uspjeha'' činjenica da se grad za njegova mandata borio protiv bespravne gradnje.

– Iako nije riječ o našem distriktu, problemi u okolnim provincijama jako su nas uznemirili. Erzin je distrikt s 42 tisuće stanovnika. Nalazimo se 15 km od Osmaniye, 110 km od Hataya i vrlo blizu Adane. Unatoč tome, nismo izgubili živote. Nismo ni ozlijeđeni. Izgubili smo živote samo naših ljudi koji su bili u okolnim pokrajinama i njima želim milost Božju – pojasnio je na početku.

Što se tiče razdoblja u kojem je bio na vlasti, nastojao je boriti se koliko god je to bilo moguće da se ni na koji način ne dopusti bespravna gradnja, dodao je.

Pojasnio je kako su pisane kazne svima koji su provodili bespravnu gradnju, a vođen je i zapisnik.

– U tom smislu, meni je savjest čista. U cjelini naš narod treba promijeniti mentalitet, kao i naša država – smatra gradonačelnik.

– Moramo učinkovito provoditi pravila i preispitati naše sustave gradnje, kao i građevinske inspekcije. Ali i naša država i svi mi, a posebno upravitelji, moramo dokazati da za to imamo volje i odlučno to pokazati građanima. Inače, bez obzira na to tko dođe, gubici života će se nastaviti. Nadam se da ćemo iz potresa izvući lekcije i ubuduće osigurati da se tako velike katastrofe ne događaju – dodao je.

>> VIDEO Snimke dronom pokazuju ogromne pukotine na autocesti u Kahramanmarasu

Gradonačelnik je ipak bio i kritičan prema svom radu.

– No nismo bili sto posto spremni za potres. Vidite, govorim iskreno. Imamo nedostataka. Stavit ćemo kacige i nastaviti raditi. Puno smo radili na tim geološkim studijama, vjerujte mi, na zoniranju i drugim pitanjima. Iako uglavnom radimo na tome, još uvijek ima nedostataka – objasnio je.

Iako sada stručnjaci hvale slučaj Erzina, smatrajući kako bi se prema tom primjeru trebali graditi gradovi, stručnjak s Tehničkog sveučilišta u Istanbulu Okan Tüysüz mišljenja je kako je još jedan faktor u pitanju.

– Nema kretanja na rasjedima u blizini Erzina. Postoje rasjedi 30 do 40 km od Erzina, ali između postoji i velika planinska masa koja se zove Amanos – objasnio je.

Osim toga, jedan izvanredan slučaj zabilježen je i u gradu Adıyamanu u kojem je nova zgrada kulturnog centra ostala netaknuta, čak ni prozori nisu bili uništeni u potresu. Gradnja doma započeta je 2020., a otvoren je u rujnu 2022. godine. Iza nje stoje arhitekti Yavuz Özkaya i Sinan Erbuğ, dok je sama zgrada pod kontrolom grada Adıyamana.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:42 15.02.2023.

Kad "poduzetnici" idu šparati na građevinskom materijalu. Zašto? Zato što neće on živjeti u takvoj zgradi i zato šta im je država omogućila takvo nekažnjeno ponašanje.

Avatar 15545
15545
18:19 15.02.2023.

Slika sa Banije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije