Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZJBEGAVANJE SANKCIJA

Turske luke postale utočište za jahte ruskih milijardera, među njima i one Romana Abramoviča

ARHIVA: Luksuzna jahta Irina Vu koja je nestala sa suhog veza iz marine Betina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.01.2023.
u 08:24

Osim jahte "Irina VU", u turskim su lukama usidrene i dvije jahte sankcioniranog ruskog milijardera Romana Abramoviča, jedna u Bodrumu, a druga u Marmarisu

Jahta ruskog oligarha koja je misteriozno nestala iz marine u Betini na otoku Murteru, sada je usidrena u turskoj luci Bodrumu, doznaje Večernji list. Turska luka Bodrum je od početka ruske vojne invazije na Ukrajinu i sankcija koje su nametnute Rusiji postala utočište za skupocjene jahte ruskih oligarha koji su svoju imovinu, luksuzne jahte i avione, razmještali diljem svijeta kako bi izbjegli sankcije koje zapadne zemlje nameću Rusiji, a mnogi od njih to su učinili u Turskoj jer ona još nije Rusiji nametnula sankcije.

Izbjegavaju sankcije

Osim jahte "Irina VU", modela Sunseeker 115 iz 2012. godine vrijedne pet milijuna eura, koja je u vlasništvu tvrtki koje se povezuju s Ališerom Usmanovom i njegovom bivšom suprugom Irinom, u turskim su lukama usidrene i dvije jahte milijardera Romana Abramoviča.

"Solaris", jahta vrijedna 600 milijuna dolara, duga 140 metara koja plovi pod zastavom Bermuda, u vlasništvu sankcioniranog Abramoviča, doplovila je u Bodrum 21. ožujka 2022., tjedan dana nakon što je bila u luci u Crnoj Gori. Njegova druga jahta "Eclipse", vrijedna 700 milijuna dolara, samo dan kasnije stigla je u Marmaris. Od tada su obje jahte u turskim vodama, "Solaris" je usidren uz obalu Yalikavake, a "Eclipse" plovi u blizini Göceka, pokazuju podaci MarineTraffica.

Osim njih su još četiri superjahte u vlasništvu ruskih oligarha sada usidrene u Turskoj pokušavajući izbjeći sankcije Zapada, objavio je Business Insider. Među njima je i jahta "Flying Fox" vrijedna 400 milijuna dolara, u vlasništvu Dimitrija Kamenščika, čelnika moskovske zračne luke Domodjedovo, također usidrena u Bodrumu u Turskoj. Jahta je napustila Dominikansku Republiku 22. travnja 2022., nakon što je SAD istraživao Kamenščika zbog optužbi za pranje novca i trgovinu oružjem.

Isto je tako i "Ragnar", 85 milijuna dolara vrijedna superjahta u vlasništvu bivšeg agenta KGB-a Vladimira Strzhalkovskog, u turskim vodama od 6. svibnja 2022., kada je pristao u ljetovalištu Marmaris. Gotovo 70 metara duga jahta isplovila je 30. ožujka iz luke u Norveškoj, gdje se zaglavila jer su je lokalni dobavljači odbili napuniti gorivom i poslovati s njegovim vlasnikom. Superjahta Aleksandra Abramova "Titan", vrijedna 100 milijuna dolara, isplovila je iz Dubaija 22. travnja 2022. i probila se kroz Sueski kanal te stigla u Fethiye u Turskoj, ali je otplovila 5. svibnja i od tada krstari turskim vodama. Podaci o praćenju pokazuju da je sada u blizini ljetovališta Güvercinlik.

Rusku vojnu invaziju na Ukrajinu i međunarodne sankcije Rusije svakako je najbolje iskoristio turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan koji je svoju zemlju pretvorio u utočište ruskog kapitala i poslovnog agenta Rusa u odnosima s vanjskim svijetom, s obzirom na povijest njezinih banaka u izbjegavanju sankcija, od kojih je najpoznatiji slučaj Halk banke. Turski predsjednik poželio je dobrodošlicu ruskim poduzetnicima koji su pod sankcijama kao turistima i investitorima, jer se tako ne radi o kršenju međunarodnog prava.

Ulazak ruskog kapitala u Tursku te otvaranje bankovnih računa u turskim lirama oživjelo je tursko gospodarstvo koje je bilo u kolapsu. Prema izvještaju Turske središnje banke, u ožujku prošle godine u samo dva dana u Tursku je ušlo više od tri milijarde dolara. Iako Rusi pri izlasku iz Rusije ne smiju nositi više od 5000 dolara, naši izvori tvrde da su oligarsi i osobe bliske Vladimiru Putinu pri izlasku iz zemlje u avione unosili kovčege novca koji su uložili u Turskoj.

Tursko državljanstvo

Zbog takve su situacije u turističkim destinacijama diljem Turske cijene nekretnina naglo porasle. Turski ekonomski analitičari tvrde da je Turska od bogatih Rusa dobila investicije vrijedne desetke milijardi dolara, posebice u sektoru nekretnina i turizma. Mnogi Rusi traže i tursko državljanstvo jer Turska svoje državljanstvo daje strancima pod uvjetom da kupe nekretninu vrijednu 250.000 dolara. Iako nema službenih podataka, nekoliko tisuća bogatih Rusa i oligarha već je iskoristilo to pravo i steklo tursko državljanstvo, koje im omogućuje slobodno kretanje i trgovanje jer uzimanjem turskog državljanstva izbjegavaju nametnute im međunarodne sankcije.

>> VIDEO Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

Komentara 17

DU
Deleted user
08:51 25.01.2023.

Švicarska je do sada bila neutralna zemlja, a mnogi su polagali svoj kapital i imovinu u švicarskim bankama. Zašto to ne bi bila Turska, Izrael ili neka druga država. Koliko mi je poznato, Švicarska nikad nije odgovarala za preuzeti kapital ratnih zločinaca ili npr. kriminalnih organizacija.

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
09:01 25.01.2023.

Oduzimanje imovine Rusima samo zato što su rođeni kao Rusi su duboko nemoralne i odvratne, sramim se što Hrvatska sudjeluje u tome. Druga stvar je ako postoji sudska presuda i dokazano pranje novca ali onda vidim Ursulu i Plenkija pa me opet sram tog licemjerja.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:46 25.01.2023.

Ne sjećam se da su plijenili američke jahte nakon agresije na Irak i Afganistan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije