Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz luke na Sardiniji

I u Italiji misteriozno nestale dvije jahte ruskog oligarha, policija se dala u potragu

jahte
Pixabay/Ilustracija
21.01.2023.
u 07:52

Istraga koju je vodila financijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, napustio Olbiju u lipnju i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju za Savonu, luku u sjevernoj talijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila u Tursku

Talijanske vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su dvije njegove luksuzne jahte koje su zaplijenjene pod sankcijama EU-a misteriozno nestale iz luke na Sardiniji. Jahte, obje nazvane Aldabra, ali s pomorskim zastavama dviju različitih država, nestale su iz sardinijske luke Olbia u razmaku od nekoliko tjedana prošlog ljeta. Jahte su zaplijenjene prošlog ožujka. To je prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspio izbjeći sankcije EU-a.

Istraga koju je vodila financijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, napustio Olbiju u lipnju i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju za Savonu, luku u sjevernoj talijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila u Tursku. Trenutačno boravište jahti i gdje je njihov vlasnik nije poznato. Policija je rekla da je Mazepin angažirao stranu tvrtku, koja je zauzvrat angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička tvrtka i kapetan bili su kažnjeni kaznama do 500.000 eura, piše Guardian.

Podsjetimo, nakon što je Večernji list prošlog tjedna ekskluzivno otkrio bizarnu priču o misteriozno nestaloj jahti ruske oligarške obitelji iz marine u Betini na otoku Murteru, o svemu pred javnošću očitovao Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Naime, Butkovićevo ministarstvo sudjeluje u Stalnoj skupini za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja. Riječ je o tijelu kojeg je prošle godine osnovala Vlada zbog uvođenja ekonomskih i diplomatskih sankcija Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu. U sklopu sankcija zamrznuta je bila imovina svih ruskih tajkuna na području EU koji su se direktno povezivali s režimom Vladimira Putina pa i 35-metarska jahta "Irina VU", modela "Sunseeker 115" iz 2012. godine vrijedna pet milijuna eura, a koja se nalazi u vlasništvu tvrtki koje se povezuju s Ališerom Usmanovom i njegovom bivšom suprugom Irinom.

Butković je kazao da je razriješio tri odgovorne osobe unutar Ministarstva.

– Da je sve učinjeno kako treba, do ovoga ne bi došlo, stoga ja kao ministar preuzimam svu odgovornost. Zbog toga sam donio odluku o razrješenju načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je direktno bio odgovoran javiti lučkim kapetanijama, kao i lučkog kapetana u Šibeniku te voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi sigurno to nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su sada poduzete mjere što se tiče nadzora tih jahti. Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust – kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
08:03 21.01.2023.

hahahahah, ode mi Galeb, ne znam gdje je hahahah

PO
poluprovokator
11:05 21.01.2023.

Uz blokadu je trebalo usljediti i skidanje ECU sa motora.

Avatar Aristarh
Aristarh
08:26 21.01.2023.

Zatvor. Lučke kapetaniji su leglo korupcije. Samo zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije