Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽILI SUSPENZIJU

Turska ostaje bez mogućnosti pristupa EU?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.07.2017.
u 13:40

Europski parlament većinom glasova zatražio je suspenziju za Tursku

Europski parlament većinom glasova zatražio je suspenziju za Tursku, javlja Reuters.

Ako Turska implementira novi ustav koji je izglasan na referendumu i koji predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu daje veće ovlasti, zauvijek je zatvorila vrata svom članstvu u EU. 

Europski zastupnici izrazili su zabrinutost zbog nedostatka napretka na područjima vladavine prava, ljudskih prava, slobode medija i borbe protiv korupcije. Oštro osuđuju potporu turskog predsjednika ponovnom uvođenju smrtne kazne, koje bi dovelo u pitanje članstvo Turske u Vijeću Europe i rezultiralo trenutačnim prekidom pregovora za pristupanje EU-u  stoji u službenom priopćenju.

EP poziva Komisiju i države članice da, u skladu s Okvirom za pregovore, formalno obustave pristupne pregovore s Turskom bez odgađanja, ako se paket ustavnih reformi provede u neizmijenjenom obliku.

Zastupnici su naglasili kako je 2016. zbog dugotrajnog rata u Siriji, velikog broja izbjeglica, niza terorističkih napada i nasilnog pokušaja državnog udara, bila teška godina za stanovnike Turske.

Osudili su pokušaj državnog udara od 15. srpnja i izrazili svoju solidarnost s građanima Turske, međutim, ističu da su mjere poduzete tijekom izvanrednog stanja imale velike, nerazmjerne posljedice na velik broj građana, koje su rezultirale kolektivnim otpuštanjem državnih službenika, masovnim zatvaranjem medijskih kuća, uhićenjima novinara, sudaca, boraca za ljudska prava i zatvaranjem škola i fakulteta.

Svejedno, EP ostaje posvećen suradnji i održavanju otvorenog dijaloga s turskom vladom kako bi se riješili zajednički izazovi, kao npr. pitanja migracije, terorizma i sigurnosti.

- Smatram kako Europska unija i Turska moraju očuvati dijalog i suradnju te produbiti odnose u važnim područjima od zajedničkog interesa kao što su borba protiv terorizma, migracije, energetika, gospodarstvo i trgovina. Za Hrvatsku je vrlo bitno spriječiti početak nove migracijske krize koja bi dovela do ponovne aktivacije tzv. Balkanske rute te je zbog toga ključno provoditi dogovor s Turskom i očuvati vanjske granice Europske unije - rekla je Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Prijedlog je komentirala i Marijana Petir, kazavši kako je Turska važan europski partner, ali zabrinuta je zbog sustavnoga ugrožavanja demokratskih vrijednosti u toj zemlji.

Naročito me zabrinjava podrivanje vjerskih sloboda i kršćanskih zajednica što se odmah treba zaustaviti, a turska vlada treba prestati zatvarati nevine ljude. Poštivanje demokracije, ljudskih prava i temeljnih sloboda je preduvjet bilo kakve suradnje - napomenula je Marijana Petir.

I Tonino Picula naglašava kako se stvari u Turskoj hitno moraju mijenjati.

- Kao zastupnici smo već dugo vremena zabrinuti zbog slabljenja demokracije u Turskoj i činjenice da nema napretka u pogledu vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava kao niti borbe protiv korupcije, čak suprotno. Pitanje sigurnosti i borba protiv terorizma ostaju ključni za dijalog između Bruxellesa i Ankare, a ova Rezolucija ne označava prekid odnosa s Turskom.


 

Komentara 17

Avatar jumanji
jumanji
13:22 06.07.2017.

i prije toga nismo bili željni turske u europskoj uniji pogotovo sada ne želimo

Avatar Koncentriran
Koncentriran
13:16 06.07.2017.

Nadam se referendum.... Turci i kao i svi muslimani nisu kompatibilni s nama goodbye

DU
Deleted user
13:53 06.07.2017.

Nezamislivo je zapravo clanstvo Turske jer bi sigurno time imali ogroman utjecaj na nas i zakone bi sve vise sebi prilagodjavali protiv nasih krscanskih dostignuca kao i kulturnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije