Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisci zbog cipra

Turska će zamrznuti odnose s EU ako Cipar bude predsjedavajući

erdogan
Reuters/Pixsell
18.09.2011.
u 17:13

Komentari bi mogli signalizirati novu točku u odnosima između EU i Turske koja je počela pristupne pregovore s EU 2005. godine.

Turska prijeti Europskoj uniji da će zamrznuti svoje odnose s Bruxellesom ako će Cipar dobiti rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo EU u 2012. godini.

Komentari iz Ankare mogli bi signalizirati novu točku u odnosima između EU i Turske koja je počela pristupne pregovore s EU 2005. godine, istoga dana kada i Hrvatska.

Oni dolaze u vrijeme povećane napetosti na istočnom Mediteranu gdje je Turska u sukobu sa Ciprom zbog potencijalnih nalazišta plina i turskog lošijeg odnosa sa saveznikom Izraelom.

- Ako mirovni pregovori tamo (Cipar) nisu konačni, a Europska unija daje rotirajuće predsjedništvo na jugu Cipra, nastat će prava kriza između Turske i EU - izjavio je Anatolian Attalay na kraju posjeta sjevernom Cipru za tamošnje medije.

- Budući da ćemo tada zamrznuti naše odnose s EU, najavili smo to i Bruxellesu. Naši odnosi s EU naglo će se prekinuti.

Iz Europske komisije za sada se nisu oglasili na te pritiske.

Od 35 poglavlja pregovora za ulazak u EU Turska je završila tek jedan, a 18 je zamrznuto zbog protivljenja zemalja članica EU, uključujući Cipar i Francusku.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
18:21 18.09.2011.

malo sada tlače kazarski mediji turke jer eto istjerali su kazarskog veleposlanika hahaha

OB
-obrisani-
19:40 18.09.2011.

Turska prijeti EU.... da nije smjesno bilo bi zalosno....

ST
Stockholm
20:09 18.09.2011.

Neka islamo-fasist Erdogan, koji je samo zamjenio sekularne fasiste na vlasti, okonca okupaciju Cipra. Taj ludonja je zadnji, koji moze nekome davati lekcije iz morala ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije