Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turističke brojke

Sve raste osim – investicija

turizam
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
07.09.2017.
u 08:05

Prioriteti su održivi razvoj, dizanje kvalitete, poticanje aviodolazaka, produljenje sezone i proširenje na unutrašnjost, kaže Cappelli

Od početka godine Hrvatska je ugostila gotovo 15 milijuna turista, od čega samo u kolovozu 4,4 milijuna, a trenutačno ih se kod nas još odmara oko pola milijuna. Čak je i kolovoz, koji je i prethodnih godina bio solidno popunjen, nadmašio lanjski za respektabilnih šest posto. U godinama pred nama prioriteti su održivi razvoj, dizanje kvalitete, poticanje aviodolazaka da bi se rasteretio cestovni promet te produljenje sezone i proširenje na unutrašnjost, najavljuje ministar turizma Gari Cappelli kao odgovor na veliku koncentraciju turista i na trenutke pravi krkljanac u špici sezone. No, veći dio posla ipak će morati odraditi “teren”.

Hrvatski rekordi

– Pa ne može Ministarstvo turizma znati što je najbolje za Medulin, Sveti Petar u Šumi ili Crikvenicu?! Ne može država nametati koliko će u kojem mjestu biti hotela ili obiteljskog smještaja, kakav će se vodovod ili trafostanica graditi. Lokalne sredine moraju same osmisliti razvoj svojeg turizma – kaže Cappelli i obećava financijsku potporu za izradu projekata održivog razvoja turizma. Sve su to ipak slatke brige. Mnoge bi se turističke zemlje mijenjale za hrvatske rekorde. Osim možda u dvije stvari; broj noćenja kod nas raste brže od turističke potrošnje, koja bi prema Cappelliju trebala nadmašiti lanjsku barem 5%, a čini se da usporava i rast investicija. Privatni i javni sektor 2015. investirao je oko 500 milijuna eura, u 2016. godini 670 milijuna, a ove godine 800 milijuna eura. Dogodine bi se pak trebale kretati između 700 i 800 milijuna.

Foto: Večernji list

– Ne, nije to stagnacija. Tek prikupljamo podatke. Bit će i u 2018. i velikih i malih projekata. Recimo, rekategorizacija obiteljskog smještaja također će povući ulaganja. Dogodine bismo trebali imati riješenu zakonsku regulativu za zdravstveni turizam, što bi već u prve dvije godine pokrenulo 400 milijuna eura investicija. Ozbiljno se radi i na Zakonu o turističkom zemljištu, koji će dati snažan zamah ulaganjima i do 2020. dosegnut ćemo zacrtanih sedam milijardi eura investicija – uvjeren je Cappelli, kojeg ne zabrinjavaju najave iz velikog Valamara o mogućoj odgodi ulaganja od 700 milijuna kuna u Valamar Pinia Family Suites u Poreču 2018. zbog “neizvjesne fiskalne politike i izazova u pripremi dokumentacije”.

Uvjeti mogu biti samo bolji

– Fiskalni uvjeti znaju se već godinu dana, ako bude promjena, mogu biti samo nabolje. Vjerujem da će Valamar i dalje ulagati, u porečkom je slučaju možda riječ o problemu s izdavanjem dozvola.

U svakom slučaju, u 2018. turizam će u hotelima imati do 3000 novih kreveta i trebat će oko 10.000 novih radnika. Cappelli kaže da se radi na rješenju tog problema i da će krajnja mjera biti uvoz radnika iz zemalja okruženja.

Komentara 1

NE
Netko92
11:23 07.09.2017.

Mozda porez naraste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije