Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špica minula

Turisti masovno skraćivali odmor zbog lošeg vremena

'scena...bol...15.07.2005. vecernjakova ljetna inventura, patrola, otok brac, bol, plaza zlatni rat, turisti, more, sunce, suncanje foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl'
16.08.2010.
u 19:27

Istra, recimo, i s pet do deset posto više turista u srpnju i kolovozu vuče minus od tri posto u noćenjima.

Tko bi radije od jadranskih domaćina da se može ostvariti ono što je hrvatskom turizmu poželjela njemačka obitelj Raum, baka, djed, mama, tata i djeca, na ljetovanju u okolici Zadra? "Zašto ne produljite sezonu? Šteta je da se mnogi hoteli u manjim mjestima tako rano zatvaraju. U rujnu bi u Hrvatskoj, osobito gosti u poznijim godinama, s obzirom na ugodne vremenske prilike, još mogli provesti dosta vremena", kazali su Raumovi. Hrvatski se turizam, međutim, polovicom kolovoza suočava s time da je sama špica već minula. Dok je, recimo, u Istri u prvom tjednu kolovoza boravilo 240.000 gostiju, procjenjuje se da ih u ovom tjednu ima oko 200.000.

– Hoteli su dobro popunjeni, u privatnom smještaju lakše se nađe mjesta, dobre su najave i za dolazeće tjedne, tako da smo ipak još uvijek usred najboljeg dijela sezone. Istina, ona je netipična po broju prekinutih odmora. Zadnja tri četvrtka u srpnju padala nam je kiša, u kolovozu smo, pak, imali dva kišna vikenda za redom i mnogi su gosti otišli kući dan, dva prije plana. U srpnju i kolovozu imali smo pet do deset posto više gostiju, a sedmomjesečno razdoblje svejedno završavamo s tri posto manje noćenja nego lani – kaže Denis Ivošević, direktor turističke zajednice Istre.

S obzirom na predsezonske minuse zadovoljni su i na Kvarneru. No, turista ipak više odlazi nego dolazi. Proteklog vikenda preko prijelaza Rupa i Pasjak iz Hrvatske je otišlo 119.800 stranaca, a došlo 106.500.

Ključne riječi

Komentara 2

TA
Takaros
10:41 17.08.2010.

ma, u kom su smještaju ti Raumovi? pa u okolici Zadra nitko ne zatvara hotel u rujnu, a barem taj kraj dobro poznajem. kakve su to gluposti u ovom članku? a ako znatan broj turista odlazi zbog lošeg vremena to znači da je ponuda dodatnih sadržaja nikakva. opet nudimo more i sunce i kartanje na plaži, ak se naoblači onda nemamo ništa. svake godine ista priča...i tako od SFRJ preko RH u EU, stalno jedno te isto.

JS
ja sam gladan
18:58 17.08.2010.

Hej ti , RI. Otkuda si ti došao i izvukao ovaj članak koji je bezvezan i nadrobljen. Moj deda koji ima 98 godina isto tako priča o ratovima,malo pomiješa vrijeme i mjesto, ali bar se trudi. Otkud tebi ove informacije? Izvuk/la/ao si to iz nekog arhiva. U ovom večernjaku sve je manje novinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije