Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČKI PREMIJER

Tsipras već pokazao zube: Nema novih sankcija Rusiji

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
29.01.2015.
u 07:10

Tzanakopolous: Izjava 28 čelnika država Europske unije o novim sankcijama Rusiji poslana je bez pristanka Grčke

Uvođenje dodatnih europskih sankcija Rusiji zbog ofenzive ruskih separatista na ukrajinski grad Mariupolj moglo bi se zakomplicirati jer se nova grčka vlada javno distancira od politike kažnjavanja Rusije za eskalaciju sukoba u Ukrajini, a svaka odluka o sankcijama mora biti jednoglasna.

Ministri vanjskih poslova EU danas se okupljaju na izvanredno sazvanom sastanku u Bruxellesu kako bi raspravljali o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, no pravu dramu uoči tog sastanka stvorilo je distanciranje novog grčkog premijera Alexisa Tsiprasa od oštro sročene pismene izjave poslane u utorak uime svih 28 premijera i predsjednika koji sjede u Europskom vijeću. Tsipras je poručio da ta izjava nema podršku grčkog premijera i kako stoga lažno prikazuje stvarno stanje.

Nova Syrizina vlada u Grčkoj tako bi mogla kontrirati službenoj politici Europske unije ne samo u financijskim i ekonomskim, nego i u vanjskopolitičkim pitanjima u kojima ulozi nisu ništa manje važni.

– Izjava je poslana, a da nije ispoštovana prava procedura koja osigurava suglasnost država članica s takvom izjavom i, posebno, bez pristanka Grčke – izjavio je u Ateni Dimitrios Tzanakopolous, savjetnik novog premijera Alexisa Tsiprasa, samo nekoliko sati nakon što je Europsko vijeće objavilo pisanu izjavu iz koje je proizlazilo da iza nje stoji svih 28 čelnika država članica EU. U izjavi je naglašeno da postoje “dokazi nastavljene i rastuće ruske podrške separatistima” te su ministri vanjskih poslova zaduženi da “razmotre primjerene mjere, posebno u obliku daljnjih restriktivnih mjera”, što u prijevodu znači daljnje sankcije.

Premijer Tsipras, prema neslužbenim informacijama, odmah je nazvao visoku predstavnicu EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini te joj izrazio “nezadovoljstvo” ovakvim postupkom.

Komentara 26

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:12 29.01.2015.

Kijev vec mjesecima bombardira Donjeck, svaki dan mrtvi civili na ulici, jedan dan pukne u Mariupolu (cak se niti ne zna tko je to ucinio jer covjek ne moze iskljuciti "false flag" operaciju) i odmah sankcije ne na Donbas u Ukrajini nego na susjednu drzavu Rusiju. Pa nisu ni Grci bas budalasi da budu samo sikanirani od EU. Ako je unija onda ima da se ponasa kao unija. Htjeli bi da im Grci vracaju kredite ali da ih se za nista ne pita. Svakim danom sve je jasnije i jasnije lice tzv. unije.

RA
rafaell
17:00 29.01.2015.

prva EU država sa vladom koja ima hrabrosti suprostaviti se ciofašističkom Imperiju Zla,nepravdi,antihumanizmu,zločinačkom i megalopovskom sistemu porobljavanja i uništavanja slobode i demokracije,pa i ne čudi što su Grci prvi,ipak je dovoljno pročitati samo nekoliko pametnih od Platona,Sokrata,Aristotela i nevjerojatno tragikomične izjave i djela današnje Imperije i njihovih robova,Grci ustrajte,još sve nije propalo

Avatar reference
reference
15:18 30.01.2015.

ahahaa koja bolest, kad usporedim ustasode balkanske I ove u daily mailu na istu temu.od 177 komentara 175 su ovakvi........ Response, Bury St Edmunds, United Kingdom, about 2 hours ago... Well Done Greece it is time we all told theld the EU to get stuffed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije