Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka drama

Tsipras: Ne, nisam sam, mnogi mi nude pomoć

(L-R) European Union foreign policy chief Federica Mogherini, Italy's Prime Minister Matteo Renzi, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Danish Prime Minister Helle Thorning-Schmidt and Irish Prime Minister Enda Kenny pose for a family photo during an Euro
Foto: Reuters/PIXSELL
14.02.2015.
u 13:11

Vrijeme curi, Angela Merkel i 11 drugih lidera država i financijskih institucija traže rješenje za Atenu

"Onda je gotovo", odgovorio je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble kad su ga u utorak u Istanbulu pitali što će se dogoditi ako nova grčka vlada ne zatraži produljenje postojećeg programa pomoći Grčkoj, koji istječe za dva tjedna, 28. veljače.

Kampanja straha

Prvi sastanak Eurogrupe na tu temu raspao se nakon što su Grci u posljednji tren odustali od potpisivanja zajedničke izjave za javnost koja je sadržavala riječ "produljenje". Novi sastanak Eurogrupe održava se prekosutra i mnogi upravo ponedjeljak smatraju rokom za postizanje kompromisa između Bruxellesa, Berlina i Atene. Između dva sastanka Eurogrupe, njemačka kancelarka Angela Merkel preksinoć je u Bruxellesu djelovala vrlo odlučno kada je ponovila njemački stav da nema odustajanja od obveza koje je Grčka preuzela u programu pomoći.

– Grčka može ili ispuniti sve uvjete iz programa pomoći do kraja ovog mjeseca ili zatražiti produljenje tog programa – rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka Europskog vijeća, na kojoj je bio i novinar Večernjeg lista. Desetak minuta kasnije, preselili smo se u grčku novinarsku sobu gdje se pojavio premijer Alexis Tsipras. Ponavljao je da nema namjeru tražiti produljenje jer postojeći program smatra neuspješnim.

– Posljednjih dana i sati slušamo u bankrotu Grčke, o tome da loša grčka vlada ne želi tražiti produljenje programa pomoći. Ta kampanja straha nastavila se i jučer kad smo odbili potpisati zajedničku izjavu Eurogupe. Ali, kao što se vidi, nikakva se katastrofa nije dogodila – rekao je novi grčki premijer.

Merkel i Tsipras tako su se preksinoć prvi put rukovali, nasmiješili jedno drugom, izrazili nadu da će dobro surađivati, a zatim pred novinarima i dalje čvrsto ustrajali na dvjema naizgled nepomirljivim pozicijama.

Merkel i Tsipras su najeksponiraniji protagonisti, ali nisu jedini koji odlučuju o ishodu ove nove grčke drame koja prijeti postati europskom tragedijom.

Atena nije izolirana

– Ne bavim se pregovaračkim strategijama – rekla je Merkel. Pregovori o grčkom dugu odvijaju se u formatu Eurogrupe, ne u formatu Europskog vijeća (prvo je tijelo u kojem sjedi 19 ministara financija, drugo je tijelo u kojem sjedi 28 premijera ili predsjednika).

– Nije bilo nužno, niti sam to očekivala, da grčki premijer na sastanku Europskog vijeća objašnjava kako bi program pomoći Grčkoj trebao izgledati – dodala je kancelarka.

Razni su protagonisti ove grčke drame, a i njemački magazin Der Spiegel ističe ovaj tucet predstavljen na ovim stranicama.

Premijer Tsipras u Bruxellesu nije izgledao kao da je pronašao puno saveznika, no on tvrdi suprotno.

– Mnogi misle da je Grčka izolirana, ali to nije slučaj. Puno europskih partnera naglasilo je da razumije da treba pomoći Grčkoj. Nismo sami – rekao je Tsipras. Ipak, priznao je da svoju snagu ne crpi iz savezništva s europskim partnerima, već sa svojim biračima. Dok su njegov ministar financija i on bili na sastancima u Bruxellesu, u Ateni su se odvijali skupovi solidarnosti s vladom.

– To je bez presedana. Prije je bilo prosvjeda i nasilnih sukoba, a sada isti ljudi izražavaju potporu svojoj vladi. Slušat ćemo naše ljude – zaključio je novi grčki premijer Alexis Tsipras.

>> Tsipras i Faymann u Beču postali novi najbolji prijatelji

Komentara 9

PE
peugeot
17:16 14.02.2015.

Tsipras je mlad (40), pametan, zgodan covjek. Dakle, i da hoces zivce mu ne mozes (po)trgati. Njegov ministar financija Yanis Varoufakis (covjek u koznoj vindjakni, sa salom oko vrata i na motoru jake kubikaze) bio profa ekonomije na univerzitetu u Texasu dok ga Tsipras nije pozvao da mu pomogne. Danas u agencijskim vijestima u najstarijem dnevniku na Balkanu ("Politika", 111 godina) procitah dvije vijesti vezane za Grcku. 1. Grcka namjerava da preispita ugovor o privatizaciji 14 aerodroma potpisan sa njemackom firmom "Fraport" za ukupno 1,2 milijardi eura. 2. Spanija Grckoj : Vratite nam pare koje smo vam pozajmili (radi se o 26 milijardi eura). Glavni problem Grcke je u tome sto je sav teret vracanja 321 milijarde eura povjeriocima svalila na ledja najsiromasnijih ljudi. Bogati su vec odavno iznijeli svoje milijarde eura na sigurno i u porezu grckoj drzavi ucestvuju vise nego simbolicno. Pozdrav.

CI
cicibela
17:49 14.02.2015.

Grčka predlaže novi program zaduživanja koji će biti vezan uz RAST grčkog BDP-a. No, EU nije briga za nikakav boljitak grčke privrede ili prosperitet grčkog naroda. Neće oni tjerati svoje banke da ulažu u grčko gospodarstvo, pa da im sese dug vraća iz dobiti od viška vrijednosti. Nije to takva igra ! Igra se svodi na to da novim dugom vraćaju stari dug i da se omča dužničkog ropstva sve više steže. Kako u Grčkoj, tako i u ostatku europskog Babilona. Samo su zaboravili da postoji svijet i izvan njihovog euro igrališta.

KI
Kissinger
14:27 14.02.2015.

lijepo je vidjeti mladost na okupu.tipčina nemre ostati sam im da hoće.poznata je stvar da se oko njega uvik muhvaju lijepe i zgodne žene.frau merkel je ljubomorna-tip malo drži do nje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije