Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Opasan pokušaj'

Trump stavio veto na rezoluciju Kongresa o okončanju vojnog angažmana u Jemenu

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.04.2019.
u 07:57

"Dajemo potporu iz više razloga. Prije svega, naša je zadaća zaštititi sigurnost više od 80.000 Amerikanaca koji žive u nekim zemljama koalicije a koji su bili žrtve napada Hutija iz Jemena", pojašnjava predsjednik u priopćenju koje je prenijela Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump stavio je danas veto na rezoluciju Kongresa kojom se tražilo zaustavljanje američke potpore saudijskoj koaliciji u ratu u Jemenu, suprotstavivši se tako drugi put u dva mjeseca odluci američkog parlamenta.

"Ova rezolucija, beskoristan i opasan pokušaj da se oslabe moje ustavne ovlasti, stavlja u opasnost živote američkih građana", rekao je Trump u priopćenju, osvrnuvši se na tekst koji su usvojila oba doma Kongresa.

Kongres je iskoristio zakon izglasan 1973. o ograničavanju vojnih ovlasti predsjednika u sukobima u inozemstvu. Zastupnici su pozvali na okončanje vojnih operacija u Jemenu gdje od 2015. Pentagon daje "neborbenu podršku" koaliciji koju vodi Saudijska Arabija, saveznik SAD-a.

"Dajemo potporu iz više razloga. Prije svega, naša je zadaća zaštititi sigurnost više od 80.000 Amerikanaca koji žive u nekim zemljama koalicije a koji su bili žrtve napada Hutija iz Jemena", pojašnjava predsjednik u priopćenju koje je prenijela Bijela kuća.

Rezolucija koja je prihvaćena u Zastupničkom domu u travnju i u Senatu u ožujku prvi je put da su oba doma parlamenta dala potporu Rezoluciji o ratnim ovlastima koja ograničava mogućnost predsjedniku da šalje vojnike u akciju. Pristaše te mjere kazali su da je rat u Jemenu samo pogoršao humanitarnu krizu, te su snažno kritizirali Rijad zbog pogibije civila. Oni također kažu da američko sudjelovanje u Jemenu krši ustavnu odredbu po kojoj Kongres - a ne predsjednik - treba odlučiti kada zemlja sudjeluje u ratu.

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu, u kojem se bore koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije koja podupire provladine snage protiv pobunjeničkih Hutija uz potporu Irana, poginuli su deseci tisuća ljudi. UN naziva tamošnje stanje najgorom humanitarnom krizom, a zemlja je na rubu gladi.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Komentara 2

DU
Deleted user
06:17 18.04.2019.

u prijevodu njegove izjave : gdje se nalazi jedan američki državljan tu je Amerika i mi si uzimamo pravo da u cilju zaštite dotičnog vojno posredujemo , bombardiramo , raketama uništimo , bez uvažavanja suverenosti države u kojoj dotični djelujeje , jer to nam dopušta pravo jačega , i premisa o zaštiti naših gradjana gdje god se oni nalazili . Kolateralne žrtve u životima i imovini su zanemarljive . Zar je moguče da je cijeli svijet talac jedne države 🤔🤔

KO
komar64
09:40 17.04.2019.

Haha...koga ti štitiš, jako ti je stalo do građana Jemena...uvjeren sam da ne zna gdje je to na karti . Trampino...zaradu štitiš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije