Naslovnica Vijesti Svijet

Google odgovorio Trumpu: ne rangiramo rezultate pretrage u političke svrhe

- Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i, glede rezultata, nismo pristrani i ne naginjemo niti jednoj političkoj ideologiji
28. kolovoza 2018. u 18:26 1 komentara 199 prikaza
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL

Internetski pretraživač Google osporio je u utorak optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da su rezultati pretrage na njegovoj tražilici "namješteni" i o njemu prikazuju samo loše vijesti, poručivši da tvrtka ne favorizira rezultate pretrage u političke svrhe, javlja Reuters.

john mccain Volio Reagana, ne i Trumpa, ali je gradio mostove u politici

Kada korisnici u tražilicu utipkaju ključne riječi, priopćio je Google, "naš je cilj da u što kraćem roku, od nekoliko sekundi, prime najrelevantnije odgovore".

"Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i, glede rezultata, nismo pristrani i ne naginjemo niti jednoj političkoj ideologiji. Svake godine unaprjeđujemo naše algoritme kako bi bili sigurni da će korisnici na svoje upite dobiti sadržaj visoke kvalitete. Stalno radimo na poboljšanju naše tražilice i nikada ne rangiramo rezultate pretrage kako bismo kontrolirali ili utjecali na politički sentiment", odgovorio je Google Trumpu.

Angela Merkel i Donald Trump Telefonski razgovarali Merkel i Trump zabrinuti zbog Sirije: 'Rusija je pozvana da spriječi eskalaciju'

Američki predsjednik Donald Trump već je prošli tjedan optužio društvene mreže da ušutkavaju konzervativne glasove,  a u utorak ujutro napao je Google da namješta rezultate pretraživanja o njemu tako da pokazuje samo loše vijesti.

"Lažni CNN je istaknut, a republikanskih, konzervativnih i desno orijentiranih medija nema". Nezakonito?", pitao se nakon što je u tražilicu rano ujutro ukucao svoje ime.

iran Iran tuži SAD UN-u: Žele nam nanijeti što je moguće veću štetu

Prema njemu, "96 % rezultata na temu vijesti o Trumpu dolazi iz ljevičarskih nacionalnih medija koje on smatra "vrlo opasnima".

"Google i ostali guše konzervativne glasove i skrivaju pozitivne informacije, kontroliraju što možemo vidjeti a što ne, to je vrlo opasna situacija na koju moramo pripaziti", dodao je.

Donald Trump Ovo nije 1974. Trumpovi problemi nisu novi Watergate

Američki milijarder već je prošli tjedan optužio "velike društvene mreže" da ušutkuju "milijune ljudi".

"Ljudi imaju pravo odlučiti o tome što je istina a što ne, bez cenzure!", napisao je u petak na Twitteru, glavnom sredstvu komuniciranja kako bi zaobišao medije za koje smatra da su  prema njemu zlonamjerni.

>> Pogledajte video od mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

[video: 22524 / Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa]

 

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    a jok, svi pretraživači imaju svoje specijalnosti i nude vam na vrhu one linkove koji djelomično udovoljavaju vašem interesu, ali i debelo pojačavaju one koji su im bliži po političkoj i ostaloj naklonosti. algoritam? on nije neovisan, njega pišu, stvaraju ... prikaži još! ljudi. ako ja stavim da za neke osobe taj algoritam malo drugačije daje rezultate, onda će biti tako. svatko tko je ikad programirao nešto na kompu, bio to nekad qbasic, fortran, turbopascal, c+, ili pak ove novije alate, zna procedure za filtriranje i posebnih pravila za određene procese, postupke. da, google ne bilježi samo vaš interes za stvari, osobe, događaje, već vam i suptilno sugerira i vodi vas prema nečemu što njemu koristi. par dana pretražujte npr. lopte, pa ćete na bilo kojoj stranici početi dobivati reklame za lopte. brisali vi kolačiće ili ne, oni će vam se pojavljivati češće nego što bi očekivali. a trumpa svi vole.