Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNE SNAGE

Trump kaže da Norveška nema "vjerodostojan" plan za obrambenu potrošnju

Avion
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.06.2018.
u 00:30

Ove godine Norveška namjerava potrošiti 1.56 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu što je smanjenje u odnosu na 1.62 posto u 2017.

Norveškoj, koja graniči na Arktiku s Rusijom, nedostaje "vjerodostojan plan" kako da postigne NATO-ov cilj u trošenju na obranu, rekao je američki predsjednik Donald Trump u pismu premijerki te zemlje, izvijestio je u utorak norveški dnevni list VG.

Naftom bogata Norveška obvezala se kupiti više od 50 mlaznih lovaca F-35 od tvrtke Lockheed-Martin kao dio napora da ojača svoje zračne snage te pridonosi svojim vojnim snagama NATO-ovoj misiji na Baltiku, ali Norveška treba učiniti više, navodi list Trumpove riječi.

"Norveška...ostaje jedina NATO saveznica koja ima granicu s Rusijom koja nema vjerodostojan plan da troši 2 posto svojega bruto domaćeg proizvoda na obranu", rekao je Trump u pismu 19. lipnja čija je kopija objavljena na internetskoj stranici VG-a.

On je rekao kako očekuje na summitu NATO-a u srpnju davanje "snažne obveze" Norveške nazvavši je "očima i ušima"  Sjevernoatlantskog saveza na sjevernom boku. Ove godine Norveška namjerava potrošiti 1.56 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu što je smanjenje u odnosu na 1.62 posto u 2017.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je u utorak na konferenciji za novinare da njezina zemlja stremi prema cilju od 2 posto, ponavljajući stajalište vlade, ali bez davanja rokova.

"Zaustavit ćemo smanjenje...i krenut ćemo prema 2 posto do 2024.", rekla je kasnije Solberg za norvešku televiziju NRK, reagirajući na Trumpovo pismo.

Norveška, poput Njemačke drži kako je važno kretati se prema 2 posto, ali nikad nije obećala dostići ga do 2024. Druge zemlje poput Španjolske i Mađarske su rekle ranije kako će promašiti rok. Trump je rekao prošli mjesec kako će se "pozabaviti" članicama  NATO-a koji savezu ne pridonose u potpunosti.

Avion
1/5
Ključne riječi

Komentara 4

SP
sputnik57
07:46 27.06.2018.

Norveška nije ugrožena od nikoga a Trump pumpa da bi zaradili na vojnoj industriji.

MI
midea
06:29 27.06.2018.

mi sami sebi stvaramo nepotrebne troškove, obrana od koga ?

GV
golub Vaso
05:54 27.06.2018.

nemaju generala hibridkta ugrozu da troši javni novac na američki otpad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije