Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Trojica u odsutnosti osuđena na ukupno 18 i pol godina zatvora zbog paljenja hrvatskih kuća

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.11.2017.
u 13:35

Nepravomoćnu presudu izreklo je sudsko vijeće pod presjedanjem suca Tomislava Juriše, a najveća kazna dosuđena je Lađeviću, koji je osuđen na sedam i pol godina zatvora. Radišić i Tišma osuđeni su na po pet i pol godina zatvora svaki.

Na  ukupno  18  i  pol  godina  zatvora  na  zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti  su  nepravomoćno osuđeni Nikola Lađević, Predrag Radišić i Dean Tišma,  optuženi  za  ratni  zločin.

Nepravomoćnu presudu izreklo je sudsko vijeće  pod presjedanjem suca Tomislava Juriše, a najveća kazna dosuđena je Lađeviću, koji  je  osuđen  na sedam i pol godina zatvora. Radišić i Tišma osuđeni su na po pet i pol godina zatvora svaki. Prema optužnici Lađević  se  teretio  da  tijekom  listopada  1991.  kao zapovjednik II čete II bataljuna paravojnih formacija tzv. SAO Krajine nije učinio  ništa  kako  bi  spriječio da njemu podređeni pale napuštene kuće u selu  Novoj Drenčini,  iz  kojeg su prethodno izbjegli stanovnici hrvatske nacionalnosti.  Optužen je da nije ni kaznio one koje su to činili. Radišić i  Tišma  terete se pak da su s nepoznatim pripadnicima spomenute postrojbe namjerno  zapalili  i  uništili  velik  broj napuštenih kuća i gospodarskih objekata.

U  obrazloženju  presude  sudac Juriša  naveo  je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da su optuženi počinili to za što ih se tereti.

-  Paljenje  kuća  nije bilo opravdano vojnom nuždom jer su u selu boravili isključivo  civili, mještani. U selu nije bilo nikakvih vojnih objekata, pa čak  ni  privremenih.  Obiteljske kuće namjerno su uništene i zapaljenje, a cilj  svega  toga  bio  je  raseljavanje lokalnog, hrvatskog stanovništva - kazao je u obrazloženju presude sudac Juriša.

Dodao  je  da  na  temelju  fotoelaborata  i  zapisnicima  o procjeni štete utvrđeno da se radilo o uništavanju velikih razmjera, a kaznena odgovornost optuženika, koji su bili nedostupni za sud je nedvojbeno utvrđena.

-  To  proizlazi  iz  dokaza  provedenih  tijekom  postupka, posebno iskaza svjedoka  te foto elaborata u kojem su priložene fotografije spaljenih kuća a  na  tim  fotografijama  su  i  dvojica  optuženika osuđena za neposredno počiniteljstvo - kazao je sudac Juriša.

Lađeviću  je  kao  otegotna  okolnost uzeto to što je zlorabio svoj položaj nadređenog  te  što  nije učinio ništa kako bi spriječio palež. Što se tiče Radišića  i  Tišme njima je olakotnim cijenjeno što su u vrijeme počinjenja djela  bili  u  dobi  od  20-ak  godina, te što se može smatrati da su bili indoktrinirani. Svoj trojici je određen istražni zatvor.

Komentara 20

BE
Bel
13:44 01.11.2017.

Ja definitivno ne razumijem nase pravosudje. Ovi su palili kuce i nikog nisu ubili i dobili su po 7, odnosno 5 godinazatvora. Oni krimosi su neki dan dobili po tri godine jer su prebili i ostavili da umre decko. Oprostite,ali unistavanje imovine ne moze biti za vecu kaznu od ubojstva i jos tako okrutnog ubojstva. Bilo bi dobro kad bi se nasi suci malo dogovorili medju sobom u svezi kazni.

DU
Deleted user
15:19 01.11.2017.

rvatski suci..najvise vole suditi onima sta su na nedohvat ruke..ovakvih formulacija..kazni ..ima samo pravosudje zimbabvea..cuj..osudjuju se jer nisu nista ucinili da sprijece ..bla..bla..bla..pa hebate..i kao sad ih se osudjuje kad su vani hr..inace..da su u hr..oslobodili bi ih krivnje..jer bi im mozda dira u njihova manjinska ili druga prava..i zato tupamarosima bi bilo bolje..da su bili na sudjenju..a ovako kao ..kazna..ha..ha..a di je bilo to veliko sudstvo..kad su svi gledali a nista nisu ucinili da sprijece pljacku hrvatske drzave i naroda..takvi zasluzuju dozivotnu..ali vraga..njima nista..jer nevidljivi su neka su doma..neznas tko su jadniji....jedni ili drugi..

NV
NV
17:01 01.11.2017.

Sreća te su srbi inače ih nebi kaznili. Da su Horvatinčić bili bi oslobodjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije