Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u selu

Tročlana obitelj Špehar- simbol ulaska Hrvatske u EU

dijete
Kristina Štedul Fabac/PIxsell
28.06.2013.
u 16:39

Damir je, nakon smrti oca, godinu dana živio sam. Prije tri tjedna rodio mu se sin Mihael, prvo dijete u Špeharima nakon 37 godina

Godinu sam dana živio posve sam u selu, u rodnoj kući moga oca, djeda. Moje tri sestre odavno su odselile. Lani se k meni doselila supruga Ivana, a od prije tri tjedan treći je stanovnik sela i naš sinčić Mihael - priča nam 39-godišnji Damir Špehar čija obitelj jedina živi u selu Špehari u općini Bosiljevo.

 Zadnja rođena sestra

 No, još je veća priča što je rođenje djeteta u to selu, prije malenog Mihaela, zabilježeno još prije 37 godina kada je rođena baš Damirova sestra. Mladoj mami Ivani, koja ima 24 godine, isprva se nije bilo lako priviknuti na život u malenom selu kojeg okružuje šuma, do kuće se dolazi makadamom, nema javne rasvjete, a iako vodovodna mreža postoji, oni nisu na nju priključeni.

 – Sretni smo, priviknuli smo se na životne uvjete koje ovdje vladaju. Tu živim čitav život i već zanm kako je to, Ivani je isprva bilo teško, ali sada se i ona navikla. Prednost je što živimo u prirodi, okruženi svježim zrakom, jedemo voće i povrće iz domaćeg uzgoja, nema vreve velikih gradova. No, loša je strana to što je Bosiljevo udaljeno 12 kilometara, Duga Resa 30 kilometara, te što iz sela vozimo po lošem putu, makadamu. Nadam se da će se u budućnosti to popraviti - ispričao nam je Damir, sretan što će njegova obitelj, posebno maleni Mihael, biti dio fotografije koju će u nedjelju napraviti Šime Strikoman, poznati hrvatski fotograf. Izabrao je baš tu, hrabru obitelj koja živi sama u malenom selu, te koja, niti nakon rođenja djeteta, nije, kao većina, napustila ognjište.

 – Bit će na fotografiji kao simbol onoga što nosimo u EU, kao simbol skromne, mlade obitelji koji živi u skromnim uvjetimo, ali na svojoj grudi, objasnio je Strikoman.

 Pomoć obitelji

 – Neka su imanja oko nas napuštena i prije 20 godina, zarasla, sama. Vlasnici su odavno otišli u inozemstvo. No, mi ne odlazimo baš usprkos tome, inatimo se – priča Damir koji je, baš kao i supruga nezaposlen, pa za život zarađuje nekim povremenim poslovima.

 Kako bi im olakšao život, humanitarnu je akciju za njih pokrenuo upravo Šime Strikoman, pa će u nedjelju u Špehare doći i humanitarna Udruga ‘Daj pet’ iz njegovih rodnih Vodica, Vodička glazba, Školjić iz Jezera, Intereuropa Zagreb, DVD Grabrk i Lovačko društvo Družac Bosiljevo. Svi oni dali su svoj doprinos kako bi pomogli mladoj obitelji. Sakupljene su potrepštine za malenog Mihaela, a kako obitelj živi u kući staroj gotovo 100 godina, ukoliko im netko može pomoći građevnim materijalom ili kućnim potrepštinama, dobro je došao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije