Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tristo crnih balona za toliko ubijenih žena

Ne smanjuje se broj žena koje u sigurnim kućama po Hrvatskoj traže pomoć od nasilnih supruga
23. rujna 2015. u 11:54 0 komentara 223 prikaza
baloni
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U zadnjih je deset godina u Hrvatskoj ubijeno čak 300 žena, presudili su im najčešće ljubomorni, pijani supružnici koji su ih godinama maltretirali.

Njima u sjećanje, ali i s naglaskom na sve veći broj žena koje su žrtve nasilja, članice karlovačke Ženske grupe Korak pustile su u zrak 300 crnih balona.

– Broj zlostavljanih žena se ne smanjuje. Naše Sklonište za ženu i djece godišnje primi između 60 i 80 zlostavljanih žena i djece. Situacija nije bolja niti u ostalim gradovima u Hrvatskoj koji imaju skloništa; od Zagreba, preko Siska, Slavonskog broda, Rijeke, do Istre. Broj žena koje trpe i prijavljuju nasilje se ne smanjuje, unatoč tome što imamo dobre zakone, usklađene s onima u Europskoj uniji. No, činjenica je i da Hrvatska još nije potpisala Istanbulsku konvenciju, iako su je potpisale države u našem okruženju, a nisu u EU. Po toj konvenciji bolje se radi sa žrtvama, nasilnika se više kažnjava. Kod nas su žene u situaciji da, i kada prijave nasilje, moraju dokazivati da su žrtve, umjesto da nasilnik dokazuje da nije nasilan – kazala je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Korak pri obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ističe kako su često primorani žene s djecom koje im dođu u sklonište tražiti pomoć, poslati natrag jer nemaju mjesta. Kako oni, tako i kolege u drugim gradovima. Nažalost, upravo su Karlovac i Kruševo bili zadnja mjesta gdje su supružnici presudili ženama nakon što su ih godinama maltretirali. Samo u prvih šest mjeseci ove godine od 18 ubojstava među bliskim osobama ubijeno je pet žena, a četvero ih je bilo žrtva pokušaja ubojstava.

>> Nasilje nad ženama: Prijavljeno samo jedno od 17 silovanja

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.