Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE I TVOJA STVAR'

Nasilje nad ženama: Prijavljeno samo jedno od 17 silovanja

'crna...zgb...29.04.2005 ilustracija za silovanje snimio:boris scitar'
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
17.11.2014.
u 10:21

Sve se mora zarolati iz vrha, kaže saborska zastupnica Gordana Sobol

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Otvoreni radio pokrenuo je kampanju pod nazivom "To je i tvoja stvar" s ciljem upozoravanja na problem nasilja nad ženama, a danas su se posvetili problemu silovanja. Navode kako je godišnje u Hrvatskoj silovano 2000 žena, a prijavljeno je samo jedno od 17 silovanja .

Sa sugovornicama, Majom Vukmanić Rajter iz Ženske sobe, saborskim zastupnicama Mirelom Holy, Gordanom Sobol i Jadrankom Kosor, Nevom Tolle iz Autonomne ženske kuće i odvjetnicom Sanjom Bezbradica Jelavić, složili su se da treba pojačati edukaciju svih institucija koje žrtva silovanja mora proći od prijave pa do kraja suđenja.

- Sve se mora zarolati iz vrha. Ako se ne zarola na razini Vlade i Sabora, neće se mjenjati ni zakoni. Ako se ne mjenjaju zakoni neće se mjenjati ni prakse - rekla je Gordana Sobol.

>> Djelatnice Otvorenog radija šokirale kampanjom protiv nasilja nad ženama

Komentara 1

DU
Deleted user
14:22 17.11.2014.

a da se sve žene koje doživljavaju u braku nasilje jednostavno udalje iz tog braka, a ne da cijelo vrijeme čekaju određena zakonska rješenja... bilo za kažnjavanje, bilo kako nastaviti život poslije braka a na račun tog istog braka (tj.j. bivšeg partnera)? a da se uvede malo više zakonskih odredbi i rješenja koje bolje, više, pravednije definiraju obaveze oba partnera, financijske i radne, kao i dozvoljena i nedozvoljena ponašanja i sl, a ne da većina članaka obiteljskog zakona bude o tome kako poslije podijeliti "zajedničku" stečevinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije