Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjegle iz Đurđevca

Djevojke iz Konga otišle na more pa gliserom u Italiju?

rukometašice,Kongo,Julie Betu Mvita
Foto: nestali.hr
1/4
04.07.2014.
u 18:35

Reprezentativke Demokratske Republike Kongo u dobi od 18, 19 i 20 godina sudjelovale su na Svjetskom juniorskom prvenstvu u rukometu

Tri juniorske reprezentativke Konga, Mirinelle Kele Mazenga (20), Julie Betu Mvita (19) i Laetitia Mumbala Mayunga (18) nestale su u noći na četvrtak iz đurđevačkog hotela Picok gdje su bile smještene za vrijeme Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu koje se ovih dana održava Hrvatskoj. Djevojke nisu došle na doručak, a da nešto nije u redu, primijetio je predstavnik njihove reprezentacije.

Građanski rat, pljačke...

– Predstavnik DR Konga nestanak igračica prijavio je Hrvatskom rukometnom savezu, a HRS je o nestanku obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH te Svjetski rukometni savez (IHF). Djevojke su hotel napustile bez osobnih stvari i bez putovnica, koje se nalaze kod predstavnika DR Konga izjavio je Silvijo Njirić, izvršni direktor Svjetskog rukometnog prvenstva za juniorke.

Svim igračicama, upravo zbog opasnosti od bijega, putovnice su nakon dolaska u Hrvatsku privremeno oduzeli čelni ljudi njihova saveza. Pretpostavlja se da su tri mlade rukometašice pobjegle jer se nisu željele vratiti u svoju siromašnu afričku zemlju koju potresa građanski rat, pljačke, ubojstva i silovanja. S obzirom na to da su alarmirane sve službe, ali ni 24 sata od nestanka iz hotela nigdje nisu primijećene, nagađa se da su u bijegu imale pomagača. Doznajemo da ih je policija pokušala locirati preko mobitela, no sve tri djevojke isključile su svoje mobilne uređaje. I dok jedni smatraju da su se djevojke sakrile negdje na području Hrvatske i da je pitanje vremena kad će zatražiti azil, naš izvor blizak policiji izrazio je sumnju da su one najvjerojatnije već u Italiji, koja je, za razliku od Hrvatske, u schengenskoj zoni.

Kolegice igrale utakmicu

U susjednu državu, pretpostavlja se, otišle su brzim gliserom. Kako god bilo, jako je zanimljivo da je reprezentacija Konga u četvrtak poslijepodne normalno igrala utakmicu 4. kola protiv Francuske u Koprivnici te je i četvrti put poražena. Ako su djevojke ipak ostale u Hrvatskoj i zatraže azil, bit će samo dio velikog lanca osoba koje su to već učinile. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je lani odobrila zaštitu za 25 ljudi, među kojima je desetero Sirijaca, petero Somalijaca i petero Kazahstanaca.

>>U proteklih tjedan dana nestalo 11 osoba

Komentara 22

LU
lutomirski
16:41 04.07.2014.

vidile su i shvatile crnkine da nema kruha i buducnosti u ovoj drzavi is to prije pobjegle

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:18 04.07.2014.

Otišle u Pitomaču i ondje se stopile s okolinom.

OL
olrajt
08:39 04.07.2014.

...dati im azil i uključiti odmah u rukometnu ekipu ,,P!!!odravke,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije