Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJA U ZAGREBU

Tri kraka istrage povezane s bivšim gradonačelnikom: Počelo raščišćavanje Bandićeve ostavštine

Kazimir Bačić, Denis Mohenski, Andrea Šulentić
Foto: PIXSELL
1/11
30.06.2021.
u 19:32

Uhićeni su K. Bačić i A. Stavljenić Rukavina, ali i D. Mohenski te Bandićevi ljudi za koje se sumnja da su mu omogućili da postane “kralj Adventa”

Velikim raščišćavanjem ostavštine pokojnog gradonačelnika Milana Bandića mogla bi se nazvati današnja akcija policije i USKOK-a, koja se razgranala na najmanje tri kraka te je, na koncu, rezultirala uhićenjem povećeg broja ljudi. Među njima su i neki kapitalci poput Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a i Ane Stavljenić Rukavine, bliske Bandićeve suradnice te bivše SDP-ove ministrice zdravstva, nekadašnje potpredsjednice zagrebačke Gradske skupštine, a i predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Uskočko-policijska akcija

Nije ona jedini uhićenik povezan s bivšom gradskom upravom jer istražitelji su na razgovore priveli i pročelnicu Stručne službe gradonačelnika Andreu Šulentić, inače i svjedokinju iz afere Agram, a svjedoka na suđenjima pokojnom gradonačelniku iz jučerašnje akcije ima još. Zdravko Krajina, Bandićev vozač, također je uhićen, baš kao i njegov kolega s posla Velimir Žaja, a u istom “košu” se našla i Jelena Čeklić, službenica u Gradu, te Denis Mohenski, popularni “kralj Adventa”.

Uhićenje Zdravka Krajine i Andree Šulentić potvrdili su i u Gradu komentirajući isključivo njih jer su i dalje zaposlenici u Poglavarstvu, a radila je s njima i Jelena Čeklić, za koju se isprva nagađalo da je službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje. Ipak, čini se da je gospođa također radila u Stručnoj službi gradonačelnika, i to na ugovor o djelu, a šefica joj je bila upravo Andrea Šulentić. Njih dvije, međutim, uhićene su navodno u sklopu različitih istraga. Iz onog što se danas moglo razbrati iz šturih informacija koje su dolazile na kapaljku iz službenih izvora najnovija uskočko-policijska akcija ima tri kraka.

Jedan se odnosi na Kazimira Bačića i Milana Lončarića, odnosno njihovu povezanost s bivšom Tvornicom električnih žarulja (TEŽ), drugi na poslove oko dodjele kućica zagrebačkom Adventu, a treći na Dječju bolnicu na Srebrnjaku. Jesu li te priče međusobno i povezane, zasad baš nije jasno, no da je Milan Bandić živ, velika je vjerojatnost da bi, nakon listopada 2014., kada je bio uhićen u aferi Agram, sada ponovo završio s lisicama na rukama. Jer Bandić je, kako se neslužbeno doznaje, ono što povezuje Bačića i Lončarića ili prvi krak istrage. Lončarić je bio većinski vlasnik i direktor TEŽ-a, a nakon što je ta tvornica otišla u stečaj, na njezinu je zemljištu pokrenuo građevinski projekt Vrtovi svjetla.

VIDEO Uhićenja u Zagrebu: USKOK istražuje i neke suradnike pokojnog Milana Bandića te glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

Riječ je o projektu na Sigečici, a kako se neslužbeno doznaje, Bačić je bio posrednik između Bandića i Lončarića. Pokojni gradonačelnik Lončariću je sredio sve što je trebalo oko tog zemljišta ili, neslužbeno, sve potrebne dozvole, dok se Lončarić, navodno, odužio i Bačiću i Bandiću. Bandiću je dao novac koji mu je navodno donio Bačić. Spominje se 50 tisuća, no zasad nije jasno je li riječ o kunama ili eurima, dok je Bačić za svoje usluge dobio stan, koji nije glasio na njegovo ime pa nije naveden ni u njegovoj nekretninama nakrcanoj imovinskoj kartici. Bačiću su jučer istražitelji pretražili kuću na Tuškancu, kao i njegove druge nekretnine te ured na Prisavlju. Istražitelji su jučer bili i u zgradi Gradske uprave, Zavodu za zaštitu spomenika, Zavodu za prostorno uređenje te bolnici na Srebrnjaku. Pretražene su kuće, stanovi, vozila i poslovni prostori ostalih osumnjičenika, a izuzete su dokumentacije, laptopi i mobiteli, koje će, u danima koji slijede, istražitelji pomno analizirati.

Što se tiče bolnice na Srebrnjaku, drugog kraka istrage, “glavni je lik” ovdje Ana Stavljenić Rukavina, koju se navodno sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno da je na poticaj Milana Bandića namjestila natječaj za ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku, nakon što je s te funkcije smijenjen dr. Boro Nogalo. A s mutnim poslovima vezanim za bolnicu na Srebrnjaku povezano je i uhićenje Andree Šulentić. Inače, policija i USKOK vjerojatno su sve osumnjičenike duže vrijeme tajno pratili i prisluškivali, a izvidi vezani za nepravilnosti oko zagrebačkog su Adventa, trećeg kraka istrage, koliko je poznato, počeli još u studenom 2019., i to nakon serije napisa u 24 sata. Jelena Čeklić i Denis Mohenski protagonisti su ove priče jer gradska je službenica bila članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje, dok je Mohenski jedan od glavnih adventskih zakupaca.

VIDEO Kazimir Bačić izašao iz svojeg doma u društvu USKOK-ovih istražitelja

“Kraljem Adventa” prozvali su ga kad je otkriveno da je mu je daleko najdraže doba godine ono oko Božića. Gajeva, Varšavska, Bogovićeva, Petrićeva, Cvjetni trg, prostor oko HNK, pa do Trga Ante Starčevića bile su pozicije za njegovih 50 adventskih kućica, koje je te 2019. od Grada dobio za tristotinjak tisuća kuna, a kasnije svaku iznajmljivao za 35-100 tisuća, ovisno o njezinoj poziciji. Najbolju je tada ostavio za sebe: “Šmek haus” na početku Gajeve uz sam Trg bana Jelačića službeno je u vlasništvu firme Demo Rebus, čiji je Denis Mohenski direktor. S tadašnjim gradonačelnikom Mohenskog je, navodno, spojio još jedan predmet jučerašnje istrage, Zdravko Krajina, vozač Milana Bandića, koji je u bistrou Deno, koji na Ljubljanici drži Mohenski, ponekad volio ručati. Kad je USKOK prije dvije godine istraživao Advent, ime Denisa Mohenskog spominjalo se i u kontekstu Ljeta na Zrinjevcu, a upravo su manifestacije, navodno, glavni razlog i njegova jučerašnjeg uhićenja.

J. Čeklić i ranije istraživana

Što se Jelene Čeklić tiče, nije ovo prvi put da se njezino ime pojavilo u istragama povezanim uz Grad Zagreb. Na suđenju Robertu Ljutiću, bivšem Bandićevu tjelohranitelju i bliskom suradniku, zbog USKOK-ovih optužbi za izvlačenje novca preko Adventa u Zagrebu, Čeklić se spominjala u tajnim telefonskim snimkama.

– Pun mi je k…. Jelene Čeklić, i tebe, i šefa, i svih zajedno – govorila je još u prosincu 2015. Ljutiću Sanja Bančević Medenica, voditeljica Tvornice događanja, tvrtke preko koje je Ljutić, prema sumnjama USKOK-a tada, lažirao fakture kako bi se na račun adventskih događanja nezakonito bogatio.

Uhićenja je komentirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je rekao da će za eventualne smjene još uvijek aktualnih zaposlenika Poglavarstva “pričekati službene potvrde istražnih tijela”.

– Želimo da se raščiste svi sumnjivi poslovi u Gradu. Ne želim da Grad bude simbol korupcije i sve ćemo napraviti da se to raščisti – rekao je Tomašević.

Komentara 27

HI
HiroGlifi
20:47 30.06.2021.

Poslužili žetončići svrsi pa sad kreće "borba protiv korupcije".

Avatar R & I
R & I
19:58 30.06.2021.

A Snježana Puskadija, kojoj je Milan Bandić plaćao plastične operacije i dodijelio gradski stan Branka Panić kojoj je Milan Bandić dodijelio 21 milijun kuna, dao zagrebačke novine i televiziju, a ova poslije proglasila bankrot i pokupila lovu sebi u džep.

KR
Krud
19:51 30.06.2021.

Samo tri kraka? Bit će ih još sigurno samo da neki propjevaju ne bi li spasili vjastite .uzice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije