Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONDON

VIDEO Nove snimke napada: Pokupio je bicikliste i zaletio se prema zgradi Parlamenta

Foto: Screenshot
1/4
09.07.2019.
u 09:32

Khater je sudanski državljanin kojem je 2010. godine odobren azil u Velikoj Britaniji te je u mjesecima koji su prethodili napadu pokazivao znakove 'paranoje'.

Salih Khater iz Birminghama prošle se godine u kolovozu zabio u bicikliste blizu zgrade britanskog Parlamenta te je nastavio vožnju prema policajcima prije nego ga je zaustavila rampa kod ulaza Parlamenta.

- Njegovi su postupci osmišljeni kako bi izazvali maksimalnu smrtnost i ozljede - moglo se čuti na početku suđenja 30-godišnjaku koji je u svoj pohod krenuo 14. kolovoza 2018. godine. 

Tužiteljica Alison Morgan kazala je kako je optuženi prvo pregazio bicikliste koji su stajali na semaforu prije nego se zaletio prema policajcima koji su čuvali sporedni ulaz u palaču Westminster te se nakon toga zaletio u sigurnosnu barijeru, prenosi BBC.

- Izazvao je strah i kaos, ali čudesno i suprotno njegovim namjerama, tog dana nikoga nije ubio. Oni koji su bili suočeni s vozilom koje se prema njima kretalo velikom brzinom uglavnom su zbog svoje brze reakcije uspjeli izbjeći smrt ili vrlo ozbiljne ozljede - rekla je tužiteljica.

Porotnicima je rekla kako je razlog za napad nejasan, no sugerirala je kako je optuženi imao 'teroristički motiv' kada je za svoje mete izabrao policajce.

Rekla je i kako tužiteljstvo tvrdi da je 'namjeravao ubiti što više ljudi' s obzirom na način na koji je vozio.

Porotnicima je pokazana i snimka nadzornih kamera gdje se vidi kako srebrna Ford Fiesta udara bicikliste prije nego se zabija u barijeru. Dva policajca morala su skakati preko ograde kako ih ne bi pregazio.

Na snimci se vidi i kako je Khater vozio pokraj Parlamenta i provodio izvide. Vratio se šest sati kasnije, napravio četiri kruga i onda izveo napad.

Khater je sudanski državljanin kojem je 2010. godine odobren azil u Velikoj Britaniji 2010. godine te je u mjesecima koji su prethodili napadu pokazivao znakove 'paranoje'.

Ključne riječi

Komentara 4

SP
Savski_pijesak
10:07 09.07.2019.

Orban na granici s Austrijom(Bizonja) gradi luksuzan grad gdje ce vrlo skupe kuce prodavati ljudima sa zapada . Uglavnom Austrijanci i Njemci masovno sele u Madzarsku zbog sigurnosti .Hrvatska je lijepa i sigurna neka to i ostane pa ce zlata vrijedit , sacuvajmo nasu zemlju od migranata i ljudi koji ju zele unistit (a zna se tko neprijatelji Hrvatske )

BP
Branimir_Pofak
16:57 09.07.2019.

Prazna zemlja znaci da ti dragi ante portas vrlo brzo neces moc dobivat svoju povlastenu mirovinu ,placat ces staracki dom, lijekove i sve ostalo. Ja svoje tesko zaradene novce necu ulagat u Hrvatsku pa da me netko zbog prvog bijelog polja kazni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije