Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI POZIV EUFC

Tri hrvatska grada dobila financijsku potporu za energetsku tranziciju

Foto: Kolaž/Pixsell
1/4
12.03.2021.
u 15:44

Time se Hrvatska pozicinirala na visoko peto mjesto na razini EU po broju potpisanih darovnica

Od 257 gradova cijele EU, hrvatski gradovi Karlovac, Rijeka i Velika Gorica odabrani su u okviru 1. poziva EUFC čime su ostvarili financijsku potporu od 60.000 eura za energetsku tranziciju. Time se Hrvatska pozicinirala na visoko peto mjesto na razini EU po broju potpisanih darovnica, navodi se u priopćenju.

Investicijske dokumente za lokalne projekte energetske tranzicije i održivosti.će morati izraditi u roku od godinu dana, a dvije godine nakon izrade promatrat će se i sama realizacija napisanog u dokumentima. Tijekom pisanja i planiranja gradovima će na raspolaganju biti domaći i međunarodnu stručnjaci.

Hrvatski dobitnici EUCF potpore

Grad Rijeka nema integralni koncept kojim se ti projekti cjelovito povezuju sa svrhom maksimiziranja svojih tehnoloških i ekonomskih učinka pa je prijava na 1. EUCF poziv bila logično rješenje. Temelj budućeg riječkog investicijskog koncepta razvoj su čiste energije s malim udjelom CO2 i obnovljivi izvori energije što predstavlja glavne ciljeve zelene tranzicije u Europi i Republici Hrvatskoj.

- Tim temama potreban je multidisciplinaran pristup jer su sektori međusobno ovisni uz specifičnosti prostora na kojim se provode, u ovom slučaju Rijeke. Zato smatram da je izrada investicijskog koncepta važan preduvjet za donošenje daljnjih odluka,  objasnio je gradonačelnik Vojko Obersnel motivaciju Grada Rijeke.

Drugom uspješnom hrvatskom prijavitelju, Gradu Karlovcu, odobreno je financiranje projekta ”Korištenje potencijala geotermalne energije na području grada Karlovca – GEO4KA”. Odobrenom darovnicom financirat će se izrada investicijskog koncepta, studije izvodljivosti, poslovnog plana i plana provedbe projekta. Izradom ovih dokumenata gradu će se otvoriti mnoga vrata za nastavak ulaganja u geotermalne izvore na svom području te predstavljaju neophodni korak za prijavu naknadnih projektnih prijedloga na natječaje Europske unije.

- Nama u Gradu Karlovcu želja je ostvariti konačni cilj – gradsko grijanje putem geotermalnih izvora. Karlovac će također razvijati korištenje geotermalnih potencijala u smjeru razvoja poljoprivrede i turizma te proizvodnju električne energije. Osim što je poznat po prekrasnim parkovima i zelenilu, Karlovac želi biti energetski neovisan zeleni grad,'' istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Treći korisnik EUCF potpore, Grad Velika Gorica, uspješno je prijavio projekt ”Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja” čime će staviti u funkciju raspoloživi prirodni potencijal lokalne zajednice. Pilot područje odabrano za izradu investicijskog koncepta uključuje rubna gradska naselja okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem koja imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti.

- Ovim projektom želimo ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim zagađenjem zraka. Uzet ćemo u obzir potrebe energetske obnove kućanstava i posebno voditi računa o poboljšanju kvalitete života građana naseljenog područja, izjavio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Jačanje kapaciteta gradova


Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, prokomentirao je rezultate prvog poziva i sudjelovanje domaćih prijavitelja.

- Hrvatski gradovi pokazali su da mogu raditi jednako kao i najbolji u EU. Jednako tako i Hrvatska kao država može i treba biti ambiciozna i raditi s vizijom. U idućem financijskom razdoblju na raspolaganju ćemo imati ogromna financijska sredstva, dovoljna da napravimo zaokret prema održivom i učinkovitom, ali i promijenimo gotovo sve što smo ikada željeli. Jedna od ključnih uloga bit će i na gradovima, a dio toga mora biti i prilika koju ćemo dati našim građanima, govori.


Novi poziv za prijave gradova

Drugi poziv EUCF-a bit će otvoren od 29. ožujka do 31. svibnja 2021. čime će se otvoriti prilika za sudjelovanje i drugim zainteresiranim gradovima. Kako bi predstavili novosti drugog poziva te odgovorili na pitanja potencijalnih kandidata, 17. ožujka 2021., REGEA i Udruga gradova organiziraju informativni webinar za domaće prijavitelje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije