Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trećem čovjeku Vatikana sudit će se zbog optužbi za seksualno napastovanje

Prelat, jedan od najbliskijih savjetnika pape Franje, najviši je predstavnik Katoličke crkve gonjen na taj način zbog seksualnog napastovanja.
01. svibnja 2018. u 08:48 2 komentara 778 prikaza
George Pell
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Trećem čovjeku Vatikana, australskom kardinalu Georgeu Pellu, sudit će se zbog starih optužbi za seksualno napastovanje koje kategorički odbacuje, odlučio je u utorak sud u Melbourneu pošto je zaključio da postoji dovoljno dokaza za suđenje. 

Uskrs u Vatikanu SVJETLO USKRSA Papa apelirao na savjest političara i vojnih vođa: Zaustavite krvoprolića!

Prelat, jedan od najbliskijih savjetnika pape Franje, najviši je predstavnik Katoličke crkve gonjen na taj način zbog seksualnog napastovanja. 

Točna priroda navodnih napada nije otkrivena, vlasti spominju tek "brojne tužitelje". 

Kardinal Pell (76) ostao je miran u utorak kad je sud u Melbourneu naredio da mu se sudi prema "višestrukim" točkama optužnice istodobno odustajući od više od polovice njih. 

"Nisam kriv", odgovorio je snažnim glasom i bez oklijevanja Pell kad ga je sud upitao kako će se braniti, ponovivši stajalište kojeg se pridržava otkad je afera izbila.

Čitajući svoju odluku, sutkinja Belinda Wallington izrazila je "uvjerenost" da postoji dovoljno dokaza da se prelatu sudi prema "višestrukim" točkama optužnice. Proceduralno saslušanje predviđa se u srijedu kako bi se odredio datum suđenja. 

Kardinal je pušten na slobodu uz jamčevinu. Zabranjeno mu je napustiti Australiju te je već predao putovnicu vlastima, po sudu. 

Nekadašnji nadbiskup Sydneyja i Melbournea ostavio se svojih dužnosti u Vatikanu kako bi se u Australiji branio od optužbi za događaje koji su se odvijali prije puno godina.

Papa Franjo Njemački biskupi pitaju papu Može li protestant u braku s katolikom pristupiti pričesti? papa Franjo Okupljanje u Vatikanu Mladi katolici poruči Papi kakvu Crkvu žele Papa Franjo Vatikan Papa oštro protiv mafijaša: Oni siju smrt i ne mogu se nazivati kršćanima

 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • sani1:

    A je li to onaj veliki prijatelj Vice Batarela iz Vigilare-a? S kim si takav si!

  • nogogaz:

    Ljubav RKCa nema granica!