Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUDAC

Horvatinčić: Vjerujem u svjedoke, dokaze i hrvatsko pravosuđe

Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/22
06.07.2018.
u 20:44

U kolovozu 2011. godine pritvoren je do kraja ispitivanja svjedoka i od tada mu se sudilo u dva navrata

Sedam je godina prošlo od teške pomorske nesreće u kojoj je u naletu glisera poginulo dvoje talijanskih nautičara, a počelo je i treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za taj slučaj.

Zagrebački poduzetnik u kolovozu 2011., jureći brzinom većom od 26 čvorova primoštenskim arhipelagom, udario je u jedrilicu na kojoj su na mjestu poginuli Francesco Salpietro i Mariella Patelli. Opet mu se zbog toga sudi na istom, šibenskom Općinskom sudu na kojem mu je prvi put sutkinja Maja Šupe dala uvjetnu kaznu, a potom ga oslobodila zbog sinkope, trenutačne nesvjestice na koju se pozivala obrana.

Kada presudu ni drugi put nije potvrdio Županijski sud u Zadru, šibenski sud dao je predmet novom sucu, Ivanu Jurišiću. Njemu je pak na uvodnom ročištu obrana zagrebačkog poduzetnika zamjerila što je ročište u “tako opsežnom predmetu” sazvao za manje od dva mjeseca.

– Ne izražavam objektivnu sumnju u rad suca, nego je supruga predsjednika vijeća zamjenica državnog odvjetnika u Šibeniku. Ukinute su presude u Zadru na temelju žalbi baš šibenskog DORH-a u kojima je naznačena i supruga suca Ivana Jurišića. Mora se suditi neovisno i imati nepristran sud – rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Tomislava Horvatinčića, tražeći izuzeće suca Ivana Jurišića.

– Obustavlja se rad ovog vijeća do odluke predsjednice suda o ovom zahtjevu – rekao je nakon toga sudac Ivan Jurišić.

Tako će treće suđenje za pomorsku nesreću i tragediju talijanske obitelji zapravo početi najvjerojatnije nakon ljeta, što će biti poznato do konca sljedećeg tjedna.

Horvatinčić je do petkka u više navrata izjavljivao da se nagodio o odšteti s djecom poginulih talijanskih nautičara. Oni su to opovrgavali tvrdeći da je on njih samo tužio zbog izazivanja pomorske nesreće.

U petak je o tome na novinarske upite rekao:

“Imamo potpisati ugovor da su obeštećeni i o tome ni više ni manje. Emotivna stvar od koje me prolaze žmarci doći je u zagrljaj pred oči djece čiji su roditelji poginuli u nesreći.” Ovu izjavu Horvatinčić nije dodatno objasnio i otišao je.

U uvodu je izjavio kako svaki put, pa tako i ovaj put, nakon rasprave upućuje sućut djeci poginulih.

– U svakom slučaju poduzet ću sve napore da stupim s njima u kontakt i da im dođem do mobitela. Ustrajat ćemo na opsežnoj medicinskoj dokumentaciji prije i poslije nesreće i na vještačenjima. Vjerujem u svjedoke, dokaze i hrvatsko pravosuđe. Svima koji se putem društvenih mreža rugaju mom zdravlju želim sve najbolje i ne bi želio da im se ikada dogodi što i meni – rekao je Tomislav Horvatinčić.

Na današnjem ročištu djeca poginulih Talijana i njihovi odvjetnici uopće se nisu pojavili, a dosad su u nizu navrata isticali pristranost sutkinje Maje Šupe, na što je upućivao i DORH bezuspješno tražeći njezino izuzeće.

Komentara 64

LU
Lujo123
10:28 06.07.2018.

hrvatsko sudstvo ima sinkopu čini se kompletno!

Avatar Grunf
Grunf
10:42 06.07.2018.

Rijetko koji četnik se može pohvaliti s toliko ubijenih kao Horvatinčić

BU
Budak
11:06 06.07.2018.

Uzeti apsolvente sa pravnog fakulteta. Provjeriti “background” roditelja. Nek djeca sude, gore od ove močvare ne može biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije