Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Želim i objašnjenje od premijera! Što rade političari? Štiti li tko Horvatinčića?'

"Bude li potrebno, tražit ću pravdu i na Europskom sudu"
16. travnja 2018. u 20:50 89 komentara 11189 prikaza
Tomislav Horvatinčić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ne mogu shvatiti kako netko može otvoreno štititi Tomislava Horvatinčića, kaže nam Federico Salpietro, sin bračnog para Francesca i Marinele Salpietro koji su poginuli u naletu Horvatinčićeva glisera na njihovu jedrilicu 16. kolovoza 2011. kod Primoštena. Jer, nastavlja Federico Salpietro, kako bi inače mogla biti izmijenjena prvostupanjska presuda bez nečije potpore. Sutkinja u Šibeniku Maja Šupe jednostavno je prihvatila novu verziju o nesreći koju je izrekao Horvatinčić, a nije prihvatila njegovu potpisanu izjavu koju je poslije nesreće u policiji dao Borisu Sejanoviću.

Tomislav Horvatinčić Posrnula tvrtka Prodano tridesetak oranica propale Horvatinčićeve tvrtke kod Hoto vila

Najljepši trenuci na jedrilici

Salpietro pita i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i ministra Dražena Bošnjakovića kako to da nisu pokrenuti procesi protiv osoba koje su iznosile laži pred sudom. Pita se i kako je sutkinja Šupe mogla prihvatiti njihove laži, odnosno Horvatinčićeve i Anice Đerđa. Njih dvoje su potpisali izjavu, a onda su pred sudom lagali, što je teško kazneno djelo, a nitko nije ništa poduzeo. U izjavi su potpisali kako nije funkcioniralo upravljanje gliserom, a onda je Horvatinčić na sudu u Šibeniku izvukao priču o sinkopi.

Tomislav Horvatinčić
1 / 5
Tomislav Horvatinčić

– Volio bih dobiti službeno objašnjenje od ministra pravosuđa kako je moguće iznositi laži na sudu i kako sutkinja Šupe može prihvatiti tu verziju i izmijeniti presudu – kaže nam Federico Salpietro i naglašava kako ipak ima povjerenje u hrvatsko pravosuđe, odnosno da će na koncu pobijediti pravda jer, dodaje: “Želim da Hrvatska bude sigurna za njezine građane. Jer samo o vladi i sucima ovisi hoće li Hrvatsku učiniti sigurnim mjestom.

Kada je imao manje od godinu dana, roditelji su ga odveli u Hrvatsku na ljetovanje. Otad su redovito išli na ljetovanje u Hrvatski. Išli su jedrilicom iz Italije (iz Monfalconea ili Lignana Sabbiadora) do Novigrada, Vrsara, Lošinja, Božave, Zadra, Kornata, Hvara, a jednom i do Dubrovnika. Sjeća se noći pod zvijezdama.

Tomislav Horvatinčić VIJEĆE NIJE DONIJELO ODLUKU Horvatinčić: Djeca poginulih su u potpunosti obeštećena

– Bili su to najljepši trenuci između oca i sina – kaže sjetno Federico Salpietro. Na tim krstarenjima obitelj Salpietro sprijateljila se s hrvatskim ribarima.

Nije mi nudio novac

– Nakon oslobađajuće presude Horvatinčiću, koju je izrekla sutkinja Šupe, bojim se vratiti u Hrvatsku… Zbog toga sam tužan. Čekam novu odluku suda kako bih sve shvatio – kaže Salpietro i dodaje kako bi htio doznati što se dogodilo između 2015. i 2017., odnosno zašto je Šupe uzela u obzir Horvatinčićeve laži.

– Horvatinčić je 2015. bio kriv, a 2017. je oslobođen. Lagala je i Anica Đerđa, koja je s Horvatinčićem bila na gliseru u trenutku nesreće, pa se pitam kako može mirno spavati – kaže Salpietro i dodaje kako je “Horvatinčić od njega tražio više od 214.000 eura za štetu na njegovu brodu, a onda na ponovnom suđenju rekao kako to nije istina. Time je drugi put lagao sudu, a treći kada je izjavio kako je sa mnom htio kontaktirati i “ponuditi nešto novaca”.

– Želim i objašnjenje od premijera Andreja Plenkovića. Što rade političari? Štiti li tko Horvatinčića? A ako je tako, zašto? – pita Salpietro. Pisao je i Mostu i SPD-u jer ne želi da se stvori nevjerojatan pravni presedan. Bude li i nova presuda skandalozna, zatražit će pravdu na Europskom sudu za ljudska prava.

Odluka o presudi Talijani: Horvatinčić je jurio kao morski projektil, ali je oslobođen Tomislav Horvatinčić Izbor redakcije Večernjeg lista Sinkopa - pojam koji je obilježio 2017. Tomislav Horvatinčić nepoznati detalji Analiza slučaja Horvatinčić: Jahta kojom je ubio dvoje Talijana nije bila ni registrirana
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • macor:

  Ne trazi objasnjenje vec pripremaj tuzbu pred Europskim sudom.Jer u Hrvatskoj neces pravdu docekati.Hrvatsko sudstvo je najkorumpiranije sudstvo u Evropskoj uniji.

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Dobro pitanje, nije slučajno TH u VIP ložama , rado viđen gost.

 • Avatar siskonjic
  siskonjic:

  Iskreno, želim da uspijete u svojoj namjeri,to bi i nama sirotim Hrvatima bila bar nekakova satisfakcija,jer mi smo potlačeni i bespomoćni,oni koji bi nas trebali štiti ,tezgare.