Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJE SE MOGUĆA PREVARA

Tražili da se sufinancira obnova javne rasvjete i u ulicama koje je nisu imale

javna rasvjeta
Pixabay/Ilustracija
02.12.2023.
u 14:58

Radove je izvela privatna tvrtka u kojoj je jedini dioničar općinska uprava Põltsamaa

Zbog sumnje u moguću subvencijsku prevaru prilikom obnove javne rasvjete u estonskom gradu Põltsamaa, tamošnja policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) pretražila nekoliko lokacija, tražeći korisne dokaze. Istražuju se moguće zloporabe u projektu obnove postojeće javne rasvjete u navedenom gradu, jer je projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda EU-a, a odobren od strane Estonskog centra za ulaganja u okoliš (EIC).

Istražitelji sumnjanju da u trenutku podnošenja zahtjeva za sufinanciranje obnove javne rasvjete, pojedine ulice koje su navedene u tom zahtjevu, nisu imale javnu rasvjetu. Samim tim smatra EPPO, nisu postojale ni zakonske pretpostavke za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje obnove javne rasvjete u tim ulicama. Radove je izvela privatna tvrtka u kojoj je jedini dioničar općinska uprava Põltsamaa. Tvrtka je navela da je u veljači 2023. završila sve radove, te je zatražila isplatu subvencija, uključujući i za ulice u kojima javna rasvjeta nije postojala. Ako se utvrdi da je riječ o subvencijskoj prevari, potencijalna šteta za proračun EU bila bi, navodi EPPO, oko 35.000 eura.

Stoga je estonska policija pretražila prostorije tvrtke i izvođača radova, kao i dom te ured jedne osobe. U pretragama je izuzeta razna dokumentacija, a istraga se nastavlja kako bi se utvrdilo je li subvencijska prevara počinjena. Za sada nitko nije osumnjičen.

VIDEO München zatrpan snijegom: Zračni i željeznički promet zaustavljen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije