Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTESTI PRED SUDOM ZBOG OPTUŽBI ZA TERORIZAM

Optužnica nije potvrđena, Francišković ostaje u Remetincu

Transparenti podrške Marku Franciškoviću ispred suda u Ilici gdje se očekuje pravomoćnost njegove presude
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
30.06.2022.
u 14:52

Njega i još nekoliko osoba tereti se za javno poticanje na terorizam

- Zovi samo zovi....- orilo se iz pedesetak grla tijekom četvrtka prijepodne pred zgradom Općinskog kaznenog suda u Ilici, gdje je privremeno izmješten zagrebački Županijski sud. A tih 50-ak osoba bili su prosvjednici koji su nosili transparente i majice sa živopisnim parolama. Pisalo im je tako na majicama "da su se lavovi probudili". Nosili su transparente na kojima je pisalo da je "upozoravao na teror, a završio s optužnicom za terorizam"....

A taj on je Marko Francišković koji je optužen za javno poticanje za terorizam tijekom anti COVID prosvjeda prošle godine. Ne samo da je optužen već je i pritvoren, a u Remetincu boravi zadnjih sedam mjeseci. Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je  odlučivao o pravomoćnosti te optužnice, a Franciškovićeva obrana tražila je da mu se ukine istražni zatvor. No ništa od toga se nije dogodilo.

Optužnica nije potvrđena jer su obrane prigovarale pojedinim prikupljenim dokazima, ističući da je policija prilikom prikupljanja dokaza nezakonito postupala. Koliko se neslužbeno moglo čuti, obranama je sporna jedna pretraga o kojoj je napravljen zapisnik, no taj zapisnik prema tvrdnjama obrane nije u spisu. Stoga je tužiteljstvo tražilo kraći rok za očitovanje o navodima obrane, pa je odluka o njezinom potvrđivanju odgođena za rujan. Što se pak tiče zahtjeva za ukidanjem istražnog zatvora Franciškoviću, on je odbijen, a Francisković je uz ovacije svojih pristaša vraćen u Remetinec.

- Marko! Marko! Krivog čovjeka držite u zatvoru! - vikale su pristaše dok je Franciškovića pravosudna policija izvodila iz zgrade suda  te ga uvodila u pravosudnu maricu koja ga je odvezala u Remetinec.

Osim Franciškovića, još su optuženi Natko Kovačević (57) i Lana Francišković (29), supruga Marka Franciškovića, a optužnicu je protiv njih troje u travnju podiglo ŽDO Zagreb. Svi su optuženi za postupanje čiji je cilj bio ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.Tužiteljstvo tvrdi da im je motiv za to bilo nezadovoljstvo radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Prema optužnici, Francišković se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti COVID prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Kovačević je pak optužen da je  28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Nadalje, Franciškovića se tereti  da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz Remetinca je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Dok je njemu određen istražni zatvor, njegovoj supruzi i Kovačeviću su određene mjere opreza. Kovačević se mora redovno javljati policiji, a njemu kao i Franciškovićevoj supruzi zabranjen je pristup internetu.

>> VIDEO Policija objavila detalje: Dvojica pritvorena zbog izjava na prosvjedima i društvenim mrežama

Komentara 6

FI
FilipMarko
15:50 30.06.2022.

Nije Francišković jedini hrvatski politički zatvorenik, ima ih puno više. Samo su metode perfidnije, a sve po istoj špranci - strpaju ljude u ludaru (Vrapče) te ih proglase ludim te ih prisilno truju neistraženim i opasnim lijekovima. To su metodee zastrašivanja i eliminiranja političkih protivnika u modernoj hrvatskoj državi.

KO
Kossteff
22:24 30.06.2022.

Svatko tko je pogledao koji njegov YT video zna da optužnica nije montirana. Čovjek fkt nije pri zdravom razumu, a njegovi sljedbenici su osobe koje po cijele dane mlate praznu slamu po radikalnim fejsbuk i telegram grupama umjesto da nađu posao. I onda im je još i država dužna lagodan život jer socka je premala za kave i cigarete...naravno da se ljudi zdravog razuma protive šerijatskim zakonima jer to su zakoni koji se tiču druge vjere i druge kulture koja je kod nas u velikoj manjini. Zagovaranje džihada i postrojavanje izmišljene bojne na trgu, te neprijavljeni prosvjed pred hrt svakako pridodaje optužbi. Da ne spominjem da ga brane degenerici kao što je Keleminec 💩💩💩

Avatar mrkyyy
mrkyyy
12:47 30.06.2022.

To je onaj koji je prešao na Islam, zaziva Đihad i jedini spas za Hrvatsku vidi u uvođenju šerijata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije