Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2022. u 16:31

Kako je i kada pobačaj kao bioetičko, medicinsko, ali prije svega intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, opasno je nejasno, a ulične borbe koje su prije 50 godina djelovale kao dobivene, izgledan su scenarij

Iz Sjedinjenih Američkih Država, globalne prijestolnice demokracije i učiteljice o pitanjima zaštite ljudskih prava, proteklih dana stiže vijest koja je kotač povijesti okrenula pola stoljeća unatrag. Riječ je o odluci tamošnjeg Vrhovnog suda kojom je poništena presuda u slučaju Jane Roe protiv države Teksas iz 1973. kada je nakon neuspjelog ilegalnog pobačaja, 22-godišnja konobarica uz pomoć dvije diplomantice prava podigla na noge cijelu državu i sudsku vlast koja je naposljetku presudila u njezinu korist, čime je američkim ženama omogućeno i zajamčeno zakonsko pravo na pobačaj, usidreno u Ustavu.

Danas, odlukom istog tog suda, u kojem sjede suci iz ostavštine Donalda Trumpa, milijuni žena u SAD-u to će stečeno pravo izgubiti. Pobačaj neće automatski postati ilegalan u SAD-u, ali pojedine će države sada moći odlučivati hoće li ga i kako dopustiti. Očekuje se da će velik dio saveznih država, vjerojatno polovina od ukupno 50, potpuno zabraniti pobačaj ili rigorozno ga ograničiti. U praksi, iz ove sudske odluke proizlazi kako će imućne žene i dalje moći pristupiti pobačaju u drugim državama, ali to neće vrijediti i za siromašne žene: njima se zbog nezakonitih postupaka “smiješi” kazneni progon.

Kako će se, međutim, ova šokantna presuda reflektirati na Hrvatsku? Riječ je o globalnom procesu i pogrešno je konzervativne tendencije koje su sve vidljivije, u Hrvatskoj pripisivati samo stanju naše demokracije ili navodnoj konzervativnosti našeg biračkog tijela, ali činjenice govore kako se pritisak na žene u Hrvatskoj opasno pojačava.

Premda u manjini, ultrakonzervativne skupine nameću svoju volju ženama zloupotrebom instituta prigovora savjesti po bolnicama, dok ih ispred tih istih bolnica sačekuju takozvani molitelji, stigmatizirajući i dodatno traumatizirajući žene koje su često već istraumatizirane nakon što su donijele tako tešku odluku. Istodobno, javno dostupnog registra liječnika koji prakticiraju priziv savjesti nema, i teško da će ga i biti, a o ukidanju priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupnijom, da se i ne govori.

O klimi u društvu kada je riječ o pravima žena svjedoči i recentni, mučni primjer trudnice Mirele Čavajde i njezinog nerođenog, teško bolesnog nerođenog djeteta, kada joj se umjesto promptne pomoći i zdravstvene zaštite tjednima pružala institucionalna tortura i demonstracija principa prema kojem javno zdravstvo i vladajuća politika - usprkos postojećem zakonu - uskraćuju ženama u Hrvatskoj legalan, dostupan i siguran pobačaj.

Također, u bliskoj prošlosti ovo je društvo imalo ozbiljne prijepore oko zdravstvenog odgoja, pa i provedeni referendum o definiciji braka, također pogonjen konzervativnim udrugama i desnim političkim opcijama. U toj i takvoj društvenoj atmosferi, spomenute su udruge aklamacijom pozdravile presudu američkog Vrhovnog suda, a pitanje je trenutka kada će to zadovoljstvo, uz potporu Crkve, pretočiti u snažnu mobilizaciju i formalizaciju svojih zahtjeva prema vladajućoj stranci.

Premda je odavno istekao rok u kojemu je, prema mišljenju Ustavnoga suda, bilo potrebno usvojiti novi zakon, čini se da Plenkovićeva vlada nije spremna, makar u ovome trenutku, baviti se tim pitanjem jer unutar HDZ-a nije postignuto suglasje u kojem smjeru sama ta stranka želi ići s regulacijom pobačaja. Premda je SDP predložio novi zakon koji bi pravno uredio to pitanje, prijedlog zakona je, očekivano, odbijen.Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku, a ne jednostranu i hladnu sudsku, pa ni političku presudu, kao što je pokazao američki slučaj. Kojemu je i Hrvatska nikad bliže.

Je li moguće da bitka cijele generacije naših baka za pobačaj dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status, opet postane bitka njihovih unuka? Očito, jest. Kako je i kada pobačaj postao jedno od političkih pitanja koja izazivaju najveće podjele našeg vremena i kako je jedno bioetičko, medicinsko, ali prije svega jedno intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, ostaje opasno nejasno.

Kamene okove koje ni njihove majke nisu imale vezane oko vrata, a koje im u žestokom naletu žele nametnuti agresivni i bešćutni umovi, žene ne zaslužuju, danas američke, sutra možda hrvatske. Dok reproduktivno, elementarno zdravstveno pitanje pretvaramo u svjetonazorsko i dok se obruč oko žena koje žele same odlučivati o vlastitom tijelu steže, povratak na ulične bitke koje su prije 50 godina djelovale kao zauvijek dobivene, postaju sve izgledniji scenarij.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar joshan
joshan
17:22 29.06.2022.

ne razumijem,koja je razlika ubit rođeno ili nerođeno dijete?

DL
Dvanaest__legija
08:01 30.06.2022.

Ubijanje djece nije nikakvo pravo, nego zločin!

SA
sasha68
14:53 02.07.2022.

jako bezobrazan članak po kojem stječeš dojam da se zene spaljuje na lomači u hr, u stvarnosti u zadnjih pet godina bilo je više abortusa nego ikad prije, pa ko ih je uradio ako zbog,,priziva nema liječnika?? drugo priziv savjesti nije samo za ginekologe,frendovi autorice se svi pozivaju na to da ne idu u vojski,bi li i njima to uskratila? treće ginekologu nije osnovna funkcija raditi abortuse nego odrzavati zdravlje zena, zadnje je moje pitan je kako pobogu tako inteligentna,vanredno osjetljiva upućena lijeva javnost nikako da shvati čemu sluzi kontracepcija??Pobačaj nije usluga i nije sredstvo,,planiranja obitelji,, i ne treba ni biti pogotove ne da porezni obveznici plaćaju nesmotrenost i neznanje bilo koje žene,,pa 21 je vijek naučite nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije