Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kolumne

Nakon američke presude, bitka za pobačaj iz vremena baka bitka je njihovih unuka

Kako je i kada pobačaj kao bioetičko, medicinsko, ali prije svega intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, opasno je nejasno, a ulične borbe koje su prije 50 godina djelovale kao dobivene, izgledan su scenarij
29. lipnja 2022. u 16:31 4 komentara 442 prikaza
United States Supreme Court overturns the landmark Roe v Wade abortion decision
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
Pogledajte galeriju 1/3

Iz Sjedinjenih Američkih Država, globalne prijestolnice demokracije i učiteljice o pitanjima zaštite ljudskih prava, proteklih dana stiže vijest koja je kotač povijesti okrenula pola stoljeća unatrag. Riječ je o odluci tamošnjeg Vrhovnog suda kojom je poništena presuda u slučaju Jane Roe protiv države Teksas iz 1973. kada je nakon neuspjelog ilegalnog pobačaja, 22-godišnja konobarica uz pomoć dvije diplomantice prava podigla na noge cijelu državu i sudsku vlast koja je naposljetku presudila u njezinu korist, čime je američkim ženama omogućeno i zajamčeno zakonsko pravo na pobačaj, usidreno u Ustavu.

Danas, odlukom istog tog suda, u kojem sjede suci iz ostavštine Donalda Trumpa, milijuni žena u SAD-u to će stečeno pravo izgubiti. Pobačaj neće automatski postati ilegalan u SAD-u, ali pojedine će države sada moći odlučivati hoće li ga i kako dopustiti. Očekuje se da će velik dio saveznih država, vjerojatno polovina od ukupno 50, potpuno zabraniti pobačaj ili rigorozno ga ograničiti. U praksi, iz ove sudske odluke proizlazi kako će imućne žene i dalje moći pristupiti pobačaju u drugim državama, ali to neće vrijediti i za siromašne žene: njima se zbog nezakonitih postupaka “smiješi” kazneni progon.

Kako će se, međutim, ova šokantna presuda reflektirati na Hrvatsku? Riječ je o globalnom procesu i pogrešno je konzervativne tendencije koje su sve vidljivije, u Hrvatskoj pripisivati samo stanju naše demokracije ili navodnoj konzervativnosti našeg biračkog tijela, ali činjenice govore kako se pritisak na žene u Hrvatskoj opasno pojačava.

Premda u manjini, ultrakonzervativne skupine nameću svoju volju ženama zloupotrebom instituta prigovora savjesti po bolnicama, dok ih ispred tih istih bolnica sačekuju takozvani molitelji, stigmatizirajući i dodatno traumatizirajući žene koje su često već istraumatizirane nakon što su donijele tako tešku odluku. Istodobno, javno dostupnog registra liječnika koji prakticiraju priziv savjesti nema, i teško da će ga i biti, a o ukidanju priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupnijom, da se i ne govori.

O klimi u društvu kada je riječ o pravima žena svjedoči i recentni, mučni primjer trudnice Mirele Čavajde i njezinog nerođenog, teško bolesnog nerođenog djeteta, kada joj se umjesto promptne pomoći i zdravstvene zaštite tjednima pružala institucionalna tortura i demonstracija principa prema kojem javno zdravstvo i vladajuća politika - usprkos postojećem zakonu - uskraćuju ženama u Hrvatskoj legalan, dostupan i siguran pobačaj.

Također, u bliskoj prošlosti ovo je društvo imalo ozbiljne prijepore oko zdravstvenog odgoja, pa i provedeni referendum o definiciji braka, također pogonjen konzervativnim udrugama i desnim političkim opcijama. U toj i takvoj društvenoj atmosferi, spomenute su udruge aklamacijom pozdravile presudu američkog Vrhovnog suda, a pitanje je trenutka kada će to zadovoljstvo, uz potporu Crkve, pretočiti u snažnu mobilizaciju i formalizaciju svojih zahtjeva prema vladajućoj stranci.

Premda je odavno istekao rok u kojemu je, prema mišljenju Ustavnoga suda, bilo potrebno usvojiti novi zakon, čini se da Plenkovićeva vlada nije spremna, makar u ovome trenutku, baviti se tim pitanjem jer unutar HDZ-a nije postignuto suglasje u kojem smjeru sama ta stranka želi ići s regulacijom pobačaja. Premda je SDP predložio novi zakon koji bi pravno uredio to pitanje, prijedlog zakona je, očekivano, odbijen.Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku, a ne jednostranu i hladnu sudsku, pa ni političku presudu, kao što je pokazao američki slučaj. Kojemu je i Hrvatska nikad bliže.

Je li moguće da bitka cijele generacije naših baka za pobačaj dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status, opet postane bitka njihovih unuka? Očito, jest. Kako je i kada pobačaj postao jedno od političkih pitanja koja izazivaju najveće podjele našeg vremena i kako je jedno bioetičko, medicinsko, ali prije svega jedno intimno pitanje uopće postalo političko pitanje, ostaje opasno nejasno.

Kamene okove koje ni njihove majke nisu imale vezane oko vrata, a koje im u žestokom naletu žele nametnuti agresivni i bešćutni umovi, žene ne zaslužuju, danas američke, sutra možda hrvatske. Dok reproduktivno, elementarno zdravstveno pitanje pretvaramo u svjetonazorsko i dok se obruč oko žena koje žele same odlučivati o vlastitom tijelu steže, povratak na ulične bitke koje su prije 50 godina djelovale kao zauvijek dobivene, postaju sve izgledniji scenarij.

Norma McCorvey Attends a Rally at the US Supreme Court ŽIVOT PUN NASILJA Godinama su skrivali tko je Jane Roe, konobarica koja je Amerikankama donijela pravo na pobačaj 2022 NYC Pride parade Povratak u 19. stoljeće Mnoge američke savezne države već prvi dan zabranile pobačaj Landmark Roe v Wade abortion decision overturned odluka vrhovnog suda Brojni prosvjedi diljem Amerike, zatvaraju se klinike za pobačaje! SAD prosvjedi Presuda protiv pobačaja u SAD-u Upozorenje liberalnih sudaca: Ovo ugrožava pravo na istospolni brak i druge slobode
Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar joshan
  joshan:

  ne razumijem,koja je razlika ubit rođeno ili nerođeno dijete?

 • Dvanaest__legija:

  Ubijanje djece nije nikakvo pravo, nego zločin!

 • sasha68:

  jako bezobrazan članak po kojem stječeš dojam da se zene spaljuje na lomači u hr, u stvarnosti u zadnjih pet godina bilo je više abortusa nego ikad prije, pa ko ih je uradio ako zbog,,priziva nema liječnika?? drugo priziv savjesti ... prikaži još! nije samo za ginekologe,frendovi autorice se svi pozivaju na to da ne idu u vojski,bi li i njima to uskratila? treće ginekologu nije osnovna funkcija raditi abortuse nego odrzavati zdravlje zena, zadnje je moje pitan je kako pobogu tako inteligentna,vanredno osjetljiva upućena lijeva javnost nikako da shvati čemu sluzi kontracepcija??Pobačaj nije usluga i nije sredstvo,,planiranja obitelji,, i ne treba ni biti pogotove ne da porezni obveznici plaćaju nesmotrenost i neznanje bilo koje žene,,pa 21 je vijek naučite nešto