Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aurelia u Split stiže tek iza 16 sati. Kapetan: Imaju struju i hranu, nema potrebe da žurimo!

Isplovio je sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i jutros je trebao u sedam sati uploviti u Split.
09. svibnja 2019. u 21:29 25 komentara 24629 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell/MarineTraffic
Pogledajte galeriju 1/4

Feribot Aurelia talijanskog brodara SNAV jutros je na liniji Ancona – Split zbog olujnog juga kod Žirja doživio havariju te pluta budući da su mu otkazali motori. Brod Aurelia, koji plovi pod ciparskom zastavom, zbog tehničkih problema zatražio je pomoć tegljenja. Oko 15 sati do Aurelije je doplovio remorker koji je isplovio iz zadarske luke, a tegljenje u smjeru Splita započelo je oko 16 sati, a dolazak u splitsku luku očekuje se tek oko 17 sati u petak.

Kit nesreća Stotinu ozlijeđenih u sudaru trajekta s kitom

Lučki kapetan Željko Kuštera za Večernji list je večeras potvrdio da Aurelia stiže u Split tek oko 16-17 sati u petak. 

- Vuku je polako. Nema potrebe da žurimo jer nema opasnosti za posadu. Agregati rade, imaju struju i hranu, sve je pod kontrolom, poručio je. 

Prvo su angažirani tegljači Brodospasa i to jedan iz Splita, a drugi iz Šibenika koji su bili najbliži, no tegljenje je trebalo biti odgođeno zbog velikog mora, odnosno visokih valova koji su dosezali pet metara.

 

Trenutačno je za tegljenje Aurelije angažiran remorker Jadranskog pomorskog servisa Polux koji je krenuo iz Zadra. On će Aureliju, kako se očekuje, dotegliti u Split, a za to će mu trebati dobar dio popodneva i večeri. 

Oko 15 sati remorker je stigao do Aurelije, potvrdili su iz zadarske policije, odlučeno je da će ga tegliti u Split, ali to će potrajati pa se očekuje da u splitsku luku uplove tek u rano jutarnjim satima oko 3 ujutro

U novom razgovoru s Tonom Komaricom, Šibenčankom koja se nalazi na brodu zajedno s 58 Hrvata i više od 300 osoba na brodudoznali smo da je tegljenje započelo oko 16 sati.

- Mi smo svi dobro, jedna Talijanka je doduše pala u nesvijest, ali u pomoć su joj priskočili naši liječnici. Ne znam gdje se sada nalazimo niti kada stižemo, ali je najbitnije da su svi prema nama srdačni Jedino nas kapetan poprijeko gleda, ali valja ga razumjeti. Nije ovo lako - rekla nam je Tona Komarica i dodala da se svi osjećaju sigurno jer su na brodu i brojni naši liječnici.

Kada Aurelia doplovi u Split za sigurni uplov u luku remorkeru će pomoći tegljači Brodospasa da se mirno veže u luci.

Brod koji je plutao kod Kornata i Žirja, a koji je trebao biti dotegljen u Šibenik iz tamošnje luke Muna, jutros nisu vidjeli s otoka. Potvrdio nam je to djelatnik šibenske lučke uprave Nikica Šižgorić rekavši kako je čuo da su komande brodu otkazale nekoliko milja od Blitvenice i da je po svemu sudeći u pogonu ostao samo jedan motor. 

– Znam da su se brodovi zbog jakog juga morali vratiti, a prema prognozama jugo će se smiriti u popodnevnim satima. Bilo je ovdje i većih valova i juga, no i ovo je nevrijeme na moru problem za tegljenje broda Aurelia. Mislim da će brod prije prema Zadru nego prema Šibeniku i da ga možda već nosi prema dugom otoku – rekao je za Večernji list djelatnik Šibenske lučke uprave u telefonskom razgovoru.

Prema pomorskim aplikacijama moglo se pratiti kako je brod plutao u visini Telašćice, odnosno Dugog otoka na granici zadarskog arhipelaga i teritorijalnih voda.

Jadrolinija Lastovo Zapovjednik Jaram: 'Nikad nije bilo ovakve orkanske bure. Nikad, nikad! Nije mi bilo svejedno'

Pokraj Aurelije nalazi se veliki trgovački brod pod stranom zastavom koji pomaže kolegama na Aureliji. Doznaje se i da na brodu nema ozlijeđenih niti je itko zatražio liječničku pomoć. Putnici imaju hranu, većinom je riječ o Talijanima, no ima i hrvatskih putnika te djece.

Na brodu se nalazi oko 250 putnika i 50 vozila. Slobodna Dalmacija javlja i kako su se dva ''Brodospasova'' tegljača, koja su jutros isplovila prema trajektu, morala vratiti u šibensku luku zbog jakog juga.

Na trajektu je i putnica Jelena Bura

– Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ni o čemu nije obavijestio, a kad smo vidjeli da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti – rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako se trenutačno nalaze u blizini Kornata.

– Dosta nas valja, evo, ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko – poručila je Jelena i dodala da nema nikakve panike među putnicima.

HRT javlja kako su na brodu i 92 člana posade. 

 | Autor : Screenshot/MrineTraffic Foto: Screenshot/MrineTraffic

Šef Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas kazao je za N1 kako dva pogonska stroja ne rade te da na brodu ne mogu sami otkloniti kvar pa su zatražili pomoć. Kazao je i kako je prema njima krenuo tegljač iz Zadra koji bi trebao stići za oko dva sata.

Kazao je kako nema ozlijeđenih te da nitko nije ugrožen. Dodao je kako nije tražena evakuacija i da je jugo u slabljenju.

– Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukavanja ili bilo čega sličnog – rekao je Baljkas.

Tegljaču bi trebalo između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke, javlja N1.

– Pokvario se pogonski motor i u tijeku je tegljenje na sigurno. Putnici su upoznati sa svime, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobit će i ručak – poručili su iz talijanske tvrtke Snav za 24 sata i dodali kako očekuju da će u popodnevnim satima biti u Splitu. No prema najnovijim informacijama, Aurelija će u splitsku luku uploviti tek u kasnim poslijepodnevnim satima u petak.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • ramos:

  Sreća pa nije Marko Polo od Jadrolinije ostao u kvaru, pokrepali bi putnici na trajektu od gladi.

 • dalibor.hren:

  Bolje da pluta nego da tone!

 • Avatar Zgubider.
  Zgubider.:

  Koja sramota! Brod cijeli dan pluta pred Kornatima, a "država" nema čime doći do njega i otegliti ga do luke?! Mene je sram..