Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti

Toplička oporba uoči proračuna ruši Gradsko vijeće

goranka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
04.11.2014.
u 11:00

Gradonačelnica Goranka Štefanić (HNS) traži odgovor ministarstva tko sve mora na prijevremene izbore ukoliko do njih dođe

U Varaždinskim Toplicama - kriza vlasti! Za sjednicu Gradskoga vijeća u srijedu, kao zadnje dvije točke dnevnoga reda, najavljeni su prijedlozi razrješenja predsjednika i potpredsjednika Gradskoga vijeća. Riječ je o Petru Ratkoviću (HNS) i Dragutinu Šarecu (SDP), a njihovu smjenu traži šestero vijećnika oporbenog HDZ-a i HSLS-a.

‘Ovo je politička smjena’

- Oporbeni vijećnici nezadovoljni su radom predsjednika Vijeća, da se ne drži poslovnika i povlađuje meni... Nisu predložili novog kandidata - izjavila je za Večernji list jučer gradonačelnica Goranka Štefanić (HNS). Predsjednik Vijeća Petar Ratković pak kaže da je riječ o čistoj političkoj smjeni.- Optužuju me za grubo kršenje poslovnika, a htjeli su u dnevni red uvrštavati točke koje uopće nisu u ingerenciji Gradskog vijeća. Ja se držim poslovnika i statuta, a poslovnik grubo krši upravo Franjo Prstec (HDZ). Sve je ovo njegova akcija. Nešto se počelo raditi u Toplicama i to im smeta - kaže Ratković.

Prstec pak odvraća da netransparentno vode sjednice, ne uvrštavaju prijedloge, krše poslovnik i statut, igrnoriraju stavove vijećnika i stavljaju se u službu gradonačelnice, a ne svih građana.

‘Idemo u nove izbore’

A hoće li doista uspjeti akcija oporbe i rušenje predsjedništva Vijeća odlučit će - laburisti. Naime, šest je vijećnika uz gradonačelnicu, sedam je u HSLS-u ili HDZ-u, a dvoje je laburista, od kojih jedan može presuditi. Navodno se koplja lome oko laburista Stanka Medvedeca, koji pak zauzvrat može tražiti da upravo on bude novi predsjednik, što pak je oporbi ipak teško prihvatljivo.Kako god bilo, najveći je problem što gradonačelnica do 15. studenog predsjedniku Vijeća mora predati proračun za iduću godinu! Ostane li Vijeće bez predsjednika, to jest ne dogovore li se svi zajedno, izgledni su prijevremeni izbori.

- Tražila sam od Ministarstva uprave stav ide li se samo u izbore za novo Gradsko vijeće ili pak i za gradonačelnika. Zakon je nedorečen. Ne uzbuđujem se, ako treba idemo u nove izbore - kaže gradonačelnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije