Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Top 10 pitanja o Felixovom skoku, pitali i je li oženjen!

Povlačim se iz ovog opasnog posla. Želim se zaposliti kao pilot helikoptera
15. listopada 2012. u 22:38 4 komentara 2 prikaza
felix (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Felixa Baumgartner, 43-godišnji Austrijanac koji je u sklopu projekta Red Bull Stratos postavio tri nova svjetska rekorda već je za života postao legenda.

Postao je prvi čovjek koji je probio zvučni zid u slobodnom padu, ostvario je najviši let balonom i najviši skok padobranom.Britanski Guardian objavio je 10 najzanimljivijih pitanja koja su putem društvenih mreža, i odgovora na njih,  koja su o Felixovu skoku postavili čitatelji.

1. Što se sa kapsulom i balonom dogodilo nakon skoka?

Nakon Baumgartnerovog prizemljenja dio tima u kontrolnoj sobi daljinskim upravljačem odvojio je kapsulu od balona. Kapsula je pala gotovo 90 kilometara od mjesta gdje se spustio sam Felix, a zrak iz balon ispušten je najlonskim koncem. Kapsula bi se tvrde stručnjaci teoretski mogla koristiti ponovo dok je balon za jednokratnu uporabu.

2. Zašto se nije onesvijestio prilikom probijanja zvučnog zida?

Stručnjaci još uvijek proučavaju što se s Baumgartnerovim tijelom događalo u trenutku probijanja zvučnog zida. Znanstvenicima je bilo važno saznati što više o ponašanju ljudskog organizma u tim trenucima. Dokazano je kako su bile neopravdane tvrdnje da će se Felixovo tijelo raspasti uslijed pritiska. Njega je pak od vanjskih utjecaja štitilo zaštitno odijelo.

3. Po čemu je to odijelo posebno? 

Zaštitno odijelo i kaciga bili su Felixov osobni sustav za preživljavanje. Odijelo je napravljeno po uzoru na nekadašnja odijela testnih pilota zrakoplova na velikim visinama, no nikad prije Felixa nitko ga nije testirao u slobodnom padu. Ima četiri sloja koji omogućuju kretanje, plinska membrana pomaže kod zračnog pritiska, tu je zatim sloj koji održava oblik odijela te završni sloj koji štiti od vanjskih temperatura.

4. Je li prije skoka morao na dijetu?

Da. Najmanje dan prije skoka jeo je hranu sa niskim sadržajem vlakana, jer se brzo probavlja i ne izaziva plinove. U okruženju niskog tlaka može doći do širenja plinova i jakih unutarnjih bolova. To je poznato kao “barotrauma” koja se javlja i kod ronilaca. Poput njih je morao udisati kisik dva sata prije skoka.

5. Koliko je spavao prije skoka?

S obzirom da je morao biti odmoran, bilo je predviđeno da na spavanje ode 12 sati prije uzlijetanja i da spava najmanje osam sati u komadu, ali je zbog zgusnutog rasporeda ipak odspavao nešto manje. sam Felix izjavio je da prije skoka voli crtati jer tako raščisti um.

>>Neustrašivi Felix: Najviše sam se bojao da će mi ispasti oči

6. Koja mu je najveća opasnost prijetila?

Tim stručnjaka odredio je 16 ključnih opasnosti koje prijete. To su ultraljubičasto zračenje, iznenadne promjene vjetra, udar prilikom slijetanja, ekstremne temperature, nedostatak kisika, dekompresijska bolest, nekontrolirane rotacije prilikom pada, zračni udarni valovi i požar u kapsuli. Dvijee najveće opasnosti bile su moguće pukotine u odijelu ili kapsuli i slučajno otvaranje padobrana.

7. Kako su znali gdje će pasti?

S obzirom da se radi o velikoj visini, gotovo je fascinantno da se spustio samo 36 kilometara od mjesta uzlijetanja. Od trenutka otvaranja padobrana prestao je slobodan pad pa je Baumgartner upravljao do predviđenog mjesta za slijetanje.

8. Što slijedeće Felix priprema?

- Povlačim se iz ovog opasnog posla. Želim se zaposliti kao pilot helikoptera. Ići ću u akcije gašenja požara i spašavanja unesrećenih. Želim pobjeći od e-mailova i telefonskih poziva, odgovorio je na to pitanje baumgartner.

9. Kada bi netko mogao pokušati srušiti njegov rekord?

S obzirom da samo balon košta oko 250.000 dolara, a procjena je kako je Red Bull za ovu akciju potrošio više milijuna dolara teško je očekivati da će u bliskoj budućnosti netko krenuti njegovim stopama.

10. Je li oženjen?

Nije. Ali ga je, zajedno sa roditeljima, poslije skoka dočekala njegova djevojka Nicole Oetl.

Elipso

  • propalismoFranjoskroz:

    red bull ispiranje mozga

  • 1japan:

    ovaj skok je dokaz koliki je ljudski um proklet koliko je ta ludarija koštala....

  • junik:

    Da nije bilo ovakih pojedinaca kao što je Felix odnosno šačice sličnih i dalje bi tukli sa bedrenom kosti tapira (Odiseja)...bolje potrošiti novce za ovo nego za novo oružje kojim bi se poubijali!