Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala akademija financija

Toni: Bitno je imati financijski cilj da možemo biti bolji u njegovom ostvarivanju

Mala akademija financija
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/2
20.03.2019.
u 09:56

U Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Gračacu održana je još jedna Mala akademija financija

Učenici sedmog i osmog razreda u Osnovnoj školi Blaž Tadijanović znali su što su kamate, što su valute, kako funkcioniraju banke a već su čuli i kako se otvara tekući račun. No, ono što nisu znali jest da bitcoin, trenutno najpopularniju kriptovalutu valutu, ne kontrolira nitko. To je razlog, objasnila im je docentica s Ekonomskog fakulteta Andrea Lučić, zašto njegova vrijednost može pasti sa 10.000  na samo pet kuna u samo jednom danu. Internetski novac, budžetiranje i valute samo su neke stvari o kojima se razgovaralo na još jednoj Maloj akademiji financija, koja se ovog puta održala u Podcrkavlju kraj Slavonskog Broda i u Slavonskom Šamcu.

Valuta, PIN, kartica
Učenici OŠ Blaž Tadijanović i OŠ Josipa Kozarca dvije su od ukupno osamnaest hrvatskih škola koji su se svojim esejskog radovima izborili za drugi krug ovog Večernjakova projekta koji se provodi u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima i Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, a sve kako bi se u školama potakla financijska pismenost među osnovnoškolskim učenicima. Tako su ekipa “Šestari” iz Podcrkavlja pokazali zavidno znanje o povijesti novca i funkcioniranju bankovnog sustava, a spremno su odgovarali i na pitanja o kreditnim i debitnim karticama kao i važnosti čuvanja PIN-a. Znaju oni i zašto je potrebno imati svoj financijski cilj.

- Zato da možemo biti bolji u njegovom ostvarivanju – objasnio je sedmaš Toni. 
No na pitanja vezana uz proračun, štednju i raspolaganje novcem, u razredu je ipak zavladala šutnja. Nisu baš, priznaju, najbolji s upravljanjem svojim džeparcem, a mada je otprilike pola od 20 prisutnih učenika reklo da imaju svoju kasicu i povremeno štete, priznaju da im to ne polazi uvijek za rukom. 

- Štedim, ali onda uočim nešto što mi je u tom trenutku bolje ili ljepše i onda popustim. Kasnije mi bude krivo jer onda ne mogu dobiti ono što sam zapravo htjela – sramežljivo je priznala Petra, a s njom se složila njena kolegica Ivana.

Edukacija Male akademije financija
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Šamčani su štediše
No, zato su učenici sedmog razreda u Slavonskom Šamcu, što se tiče štednje, puno uspješniji od svojih kolega. Na pitanje tko od njih ima svoju štednju svi do jednog su podigli ruke. Upravo je to razlog, objasnio je njihov mentor Josip Galović, zašto su svoj tim nazvali “Šamčani štediše”. Šamčani su također dobro svjesni toga da uvijek treba imati fond za slučaj bolesti, otkaza ili elementarne nepogode, dodao je, s obzirom na to da su prije dvije godine u poplavi koja je zahvatila Gunju svi bili jako blizu da ostanu bez svojih kuća. I pojam kredita im je poznat, njihovi roditelji već su im objasnili kako se pametno vodi kućni budžet, a ovaj razred štediša dobro razlikuje i potrebu od želje pa znaju i što se može dogoditi ako se ta dva pojma zamjene pa dođe do prevelikog peglanja kartica na stvari koje nam nisu nužne. 
- Onda bankrotiraš – kratko i jasno je to sažeo Mario.

A osim u Brodu i u Šamcu, edukacija je održana i u Gračacu, a vodila ju je također docentica s Ekonomskog fakulteta, Dajana Barbić. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije