Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UMJESTO RADNIKA, ULOŽENO U HOTEL'

Tonči Radnović: Žena i ja živimo od kćerine plaće. Je li to sramota?

Trogir: Prosvjed radnika Brodotrogira zbog neisplaćenih plaća
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
13.01.2021.
u 17:08

Radnici Brodotrogira su tri mjeseca bez plaće, Božić su dočekali u dugovima i blokiranih računa

Radnici Brodotrogira tri mjeseca nisu primili plaće. Božić i Novu godinu dočekali su u dugovima, blokranih računa, neki i bez struje. U pomoć su pozvali saborskog zastupnika Mosta Mira Bulja koji je u srijedu zajedno s radnicima održao konferenciju za novinare pred ulazom u škver.

- Radnici su u 2020. radili u lockdownu i država nam je dala po 3250 kuna za travanj. Za svibanj smo dobili 4000 kuna, uz nadoplatu poslodavca, a za 7. 8. i 9. mjesec radnici ne dobijaju plaće već od neke državne agencije 3250 kuna i to na jedvite jade su nam to dali u listopadu. Nakon toga ništa. Ljudi grcaju u dugovima, nemaju od čega živjeti – ispričao je Damir Palada, radnik Hrvatske brodogradnje Trogir, jedne od brojnih tvrtki kćeri Brodotrogira u kojemu je kada ga je preuzeo Danko Končar bilo 1250 radnika, od kojih 200 hrvatskih branitelja.

Danas trogirski škver u nizu tvrtki zapošljava, kaže Palada, oko 300 ljudi.

- Ljudima daju otpremnine šest zadnjih bruto plaća koje su 3250 kn. Je li to egzistencija? Kolektivni ugovor su nam ukinuli. Tražimo od države da pomogne ovim radnicima koji već šest mjesci ne dobijaju ono na što imaju pravo. Pokušali smo razgovarati s Dankom Končarom, a on kaže da on nije vlasnik nego samo član uprave. Pokušali smo i od Plenkovića doznati tko je onda vlasnik Brodotrogira, nikad nismo dobili odgovor – govori Palada.

Tonči Radnović, zaposlenik je 36 godina u trogirskom škveru i hrvatski branitelj.

- Želim istaknuti da nitko za ovu lupeštinu ne odgovara. Gdje ću ja sad s 55 godina života naći posao? Treba pokrenuti institucije, gdje je država, gdje je Plenković? Ova pandemija je nekome pogodovala da se sve ovo što ne valja gurne pod tepih, plus ovaj potres, ali i mi moramo živjeti, a ne živimo ni od zraka ni od domoljublja. Žena i ja živimo od kćerine plaće. Je li to sramota? – rekao je Radnović.

Miro Bulj je rekao kako Danko Končar uz pomoć države uništava brodogradnju u Trogiru.

- Nevjerojatno je da ne isplaćuje plaće. Većega grijeha nema ni po Bogu ni po čovjeku. Po programu u restrukturiranju od 2013. do 2018. godine bio je obavezan od 1.250 radnika zadržati ih 650. Stotinu radnika nije primalo plaće, a i danas je u HBT tvrtki rečeno radnicima gdje ima 120 djelatnika da će biti kući i po potrebi će ih pozivati. Država je ovdje zakazala, namjenska sredstva koja je davala za izgradnju brodova Danko Končar nije trošio za razvoj brodogradnje i razvoj Trogira. Vlada RH 2018. je morala raskinuti ugovor s Končarom i tražiti da vrati sva sredstva koja je dobio, a dala mu je da i dalje arči i banči, da sve uništi i ovdje napravi apartmane što mu je cilj – rekao je Bulj.

Iznio je podatak da je RH uložila 2,8 milijarde kuna s obvezom da se rekonstruira Brodotrogir.

- Končaru su dana sredstva i za zbrinjavanje radnika, a što je napravljenio s tim? Dali su mu oko pola miljarde kuna namjenski za brodogradnju, ja ne vidim da se ulagalo u brodove. Vidim da se kupio hotel Medena, a radnici koju su trebali raditi u škveru obnavljali su njegov hotel. Zakazala je država, grad i županija – poručio je Bulj i najavio daljnu borbu za prava radnika Brodotrogira, Marin Rožić, bivši radnik podsjetio je na sjednicu Gradskog vijeća Trogira prije tri godine na kojoj je tema bila Brodotrogir.

- Bio sam na sjednici, bio je i Danko Končar, Mateo Tramontana kao direktor, Ante Bilić gradonačelnik i Zvonimir Novak, zamjenik ministra. Oni su nas uvjeravali i obećavali da će sačuvati radna mjesta. U to vrijeme se u Trogiru potpisivala peticija za spas brodogradnje potpisao ju je čak i Danko Končar – rekao je Rožić.

Okupljeni radnici tvrde da ih je i sindikat izdao, a dodali su i kako presicu snimaju mobitelima s prozora iz upravne zgrade, međutim, kažu, nemaju više što izgubiti. Pokušali smo čuti i drugu stranu.

Mateo Tramontana, član uprave nije se javio na mobitel ni odgovorio na poruku u kojoj smo ga zamolili za izjavu o situaciji. Ante Bilić, gradonačelnik Trogira kaže da je nedopustivo i neprihvatljivo što škverani ne dobijaju plaće i očekuje od institucija da obave svoj dio posla.

- Nema govora o aprtmanima na mjestu škvera, mi se kao grad zalažemo za opstanak brodogradnje. Usvojili smo 2020. prostorni plan po kojemu namjena prostora ostaje jednaka. To je industrijska zona, nema govora o apartmanima. Cijelo vrijeme smo bili maksimalno kooperativni, na raspolaganju i škveru i radnicima, imali smo i niz sastanaka s upravom, međutim država daje koncesiju i kontrolira ugovore – kaže Bilić.

Komentara 10

Avatar GroundZero
GroundZero
19:51 13.01.2021.

Čekaj samo malo. Jesu to radnici koji nisu dobili plaću od onog tipa što je dijelio tisućarke u Petrinji kroz prozor auta???

TR
Travno221
17:53 13.01.2021.

Taj Končar je teška štetočina (čista suprotnost svom prezimenjaku Radi), gdje god dođe napravi cirkus. Tko njemu nešto proda taj je u pravilu zeznuo radnike. I državu, ali kad ona sama hoće... Tj. oni koji je vode.

VI
vidum
19:09 13.01.2021.

Ne znam je li sramota što ti i žena živitre od kćerine plaće, ali znam da je sramota da moj sin živi od moje penzije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije