Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

Što sadrži ugovor između BiH i RH: Hrvatska će skrbiti o 10.000 stradalnika, obitelji poginulih...

HVO
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
08.03.2017.
u 14:00

RH je također obvezna priznati pravo na naknadu troškova ukopa, kao i organizirati te financirati pružanje psiho-socijalne pomoći stradalnicima

Republika Hrvatska mogla bi proširiti dio prava braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) na temelju međudržavnog ugovora koji tek treba ići u usuglašavanje s BiH, odnosno federalnim ministrom, a dio prava bit će reguliran novim zakonom koji je također u pripremi.

Prema nacrtu dokumenta ugovora, koji treba zamijeniti stari što je bio donesen 2006. godine, osobe koje se definiraju u ovome zakonu bivši su pripadnici borbenih postrojbi HVO-a, oni koji su stradali i dobili status ratnog vojnog invalida, ali i maloljetni branitelji, na temelju ranjavanja ili zatočeništva. Među stradalnike spadaju i članovi obitelji poginulih branitelja.

To su one obitelji čiji su srodnici poginuli kao branitelji u Domovinskom ratu u redovima HVO-a , zatim svi zarobljeni ili u neprijateljskom logoru, kao i oni koji su preminuli od posljedica ranjavanja do 23. prosinca 1996. godine od povezanih bolesti, kao i pripadnik HVO-a koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti izazvane sudjelovanjem u obrani suvereniteta. Kao razdoblje stradavanja navodi se vrijeme od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1996. godine koje se “priznaje kao osnova za davanje u novcu”. 


Republika Hrvatska se, prema tom ugovoru, obvezuje od dana priznavanja prava isplaćivati novčana prava i izvršavati druge obveze predviđene ugovorom, što je vrlo značajno s obzirom na to da je istekao ugovor koji su 2005. godine potpisali tadašnji zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor. 
Po novom ugovoru, predviđeno je da braniteljima koji su stradali ili pak obiteljima poginulih bude priznato pravo na jednokratnu pomoć, i to u upravnom postupku koji će voditi nadležna tijela.

Republika Hrvatska je, uz to, obvezna priznati pravo na naknadu troškova ukopa, kao i organizirati i financirati pružanje psiho-socijalne pomoći stradalnicima, kao i obiteljima poginulih branitelja, o čemu će posebne provedbene propise donijeti hrvatski ministar branitelja. Poseban dio ugovora između dviju država definira i prava koja će moći ostvarivati branitelji u objema državama, BiH i RH. Tako se ove dvije države obvezuju da pripadnicima HVO-a i članovima obitelji smrtno stradalih “neće omogućiti ostvarivanje prava po istoj osnovi i istom stradavanju u obje ugovorne države” te da će se ukinuti prava ako se eventualno utvrde zloporabe. Valja reći kako se ugovorom predviđa i to da će branitelji moći izabrati, odnosno dobiti potrebne naknade tamo gdje im je to financijski i drukčije povoljnije.

Ukida se neizvjesnost

Istodobno, novim Zakonom o hrvatskim braniteljima preciznije su uređena prava branitelja i stradalnika HVO-a. Prvi su put na eksplicitan način navedeni pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane koji su branili hrvatsku državu, ali i BiH. No, suština je da se ovim zakonom konačno ukida neizvjesnost u kojoj je bilo oko 10.000 najtežih stradalnika i obitelji poginulih pripadnika HVO-a koji su prava na mirovine, liječenje..., ostvarivali u Hrvatskoj.

Eventualni problem mogao bi nastupiti ako bošnjačka strana bude nastavila uvjetovati ovo pitanje. Naime, kako je i ranije najavio ministar branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević, bošnjačka strana traži da se na jednak način riješi status svih pripadnika HVO-a, bez obzira na nacionalnost, koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske. No, pravi problem nastupa odmah s činjenicom da su nositelji prava jedino one osobe koje posjeduju hrvatsko državljanstvo, što ipak većina bošnjačkih građana u BiH nema.

Ovaj ugovor mora dobiti potvrdu i u parlamentarnoj proceduri, a na ruku ne ide ni sadašnja politička kriza.

>> Tomo Medved: Želimo omogućiti priznavanje statusa hrvatskog branitelja i pripadnicima borbenog sektora HVO-a

Ključne riječi

Komentara 79

CA
carlo20
15:33 08.03.2017.

Držim se teme, a moderatori mi brišu komentar, u čemu je problem s ovim mojim komentarom? Ponavljam: prema podacima koje je 2010. iznio dr. Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, u postrojbama HVO-a i HOS-a poginulo je 7.000 Hrvata BiH porijekla, a u Hrvatskoj vojsci (HV) oko 3.000 Hrvata iz BiH. Najpoznatiji među njima je vukovarski general Blago Zadro. U Hrvatskoj je tijekom Domovinskoga rata smrtno stradalo najmanje 12.213 hrvatskih branitelja i civila, a u ratu od 1991. do 1995. na cijelom prostoru bivše Jugoslavije ukupno je poginulo 12.637 Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

MA
Mali2000
17:52 08.03.2017.

Ministar je izjavio da je predvidio sredstva za ovu namjenu?! Da neće biti veliko opterećenje za proračun? Ajmo vidjeti koliko će nas to stajati! Obiteljima poginulih stan (to su mnogi već ostvarili), 100 %-totnim invalidima Insignija, invalidnine ratnim invalidima uključujućiući oboljelim PTSP. Neka se isplati par tisuća prosječnih mirovina invalidima to će par desetaka milijuna kn mjesečno. Stanovi (mnogim našim braniteljima to još nije riješeno) i automobili za invalide, prava koja ostvaruju udovice (kojih je dosta) i djeca poginulih, to je opet par desetaka milijuna mjesečno i evo nas brzo do iznosa koje spominju oporbeni političari. Teško da će biti ispod milijarde kuna godišnje iz proračuna! I to bez ikakve kontrole. Uz pomoć kojekakvih marifetluka u razna prava "ugurati " će se stotine kojekakvih lažnjaka po rođačkoj vezi. Jesmo li mi stvarno toliko bogati?

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:17 08.03.2017.

može li se i kako izbrisati status branitelja jer ovo je postala sprdačina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije