Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Ustavni sud odbio tužbu Tomislava Merčepa

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
31.01.2018.
u 15:43

Merčep je po zapovjednoj odgovornosti osuđen zbog ubojstva civila na području Pakraca, Zagreba i Kutine tijekom Domovinskog rata

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Tomislava Merčepa osuđenog na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina.

Merčep je po zapovjednoj odgovornosti osuđen zbog ubojstva civila na području Pakraca, Zagreba i Kutine tijekom Domovinskog rata.  U ustavnoj tužbi naveo je da nije imao pravično suđenje jer mu je bilo onemogućeno pravo  na branitelja, pogotovo dok je bio u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS). 

Žalio se i zbog uvjeta boravka u BOLS-u navodeći da su uvjeti za osobu s njegovim zdravstvenim problemima neadekvatni,  a  tvrdio  je i da mu je bila uskraćena šetnja ili izlazak na zrak u invalidskim kolicima. Smatrao je i da mu je povrijeđeno pravo na upotrebu zakonitih dokaza, a najspornije mu je bilo što su među dokaze uvršteni i njegovi intervjui raznim medijima, koji nisu bili autorizirani te se po njemu zbog toga bili nezakonit dokaz. Naveo je i da se presuda, koju je donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića, a koju je kasnije potvrdio Vrhovni sud, povisivši kaznu za godinu i pol dana, temelji na nezakonitom dokazu. Merčep je u ustavnoj tužbi  naveo i da je neodgovarajuće obrazložena zapovjedna odgovornost na temelju koje je  osuđen. Zbog svega toga tražio je  da Ustavni sud ukine presudu i cijeli postupak vrati  zagrebačkom Županijskom sudu na novo suđenje. No Ustavni sud mu nije dao za pravo, odbivši sve njegove navode. U obrazloženju odluke Ustavnog suda, navedeno da je postupak vođen na način koji je Merčepu omogućio pravično suđenje. Kontakti s braniteljom su mu bili omogućeni što je vidljivo  iz  činjenice  da  su i Merčep i njegov branitelj aktivno sudjelovali u postupku, podnoseći žalbe na sudske odluke.

Što se tiče  navoda da su Merčepovi neautorizirani intervjui nezakonit dokaz, Ustavni sud smatra da je riječ o zakonitom dokazu čija je vrijednost ocijenjena tijekom postupka, a sud je te odluke obrazložio.

Vezano za navode o zapovjednoj odgovornosti, Ustavni sud smatra da ona među ostalim proizlazi i iz nekih drugih postupka u kojima su bivši pripadnici Merčepove postrojbe pravomoćno osuđeni zbog ubojstva devet civila te iznude. Merčep se žalio i jer smatra da su mu napisi u medijima povrijedili pravo na presumpciju nevinosti, no  Ustavni sud je i taj navod tužbe odbacio kao neutemeljen.

Komentara 36

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
16:47 31.01.2018.

koga ste osudili za Tovarnik i ubojstvo 70 civila i djece.Plenkovicu SRAMI SE

GU
Gustirna
21:24 31.01.2018.

A sto bi drugo trebali napraviti njih desetak pripadnika genocidne koljacke komunisticke partije jugoslavije sa ustavnog suda nego odbiti tuzbu heroja mercepa...koji im je rusio ustavno pravni poredak jugoslavije i porazio njihovu komunisticku jna vojsku...

LI
lika64
17:17 31.01.2018.

ratni gradonačelnik Vukovara i nakon dokaza za Ovčaru uživa blagodati zemlje protiv koje se borio, a branitelj te zemlje od tih bradatih spodoba bolestan leži u Hrvatskim kazamatima. APSURDNO ali samo u Hrvatskoj moguće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije