Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Udruge: Presuda Merčepu zakašnjela satisfakcija obiteljima ubijenih

Tomislav Merčep
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
12.05.2016.
u 17:28

Gotovo četvrt stoljeća nakon nezakonitog uhićenja Pere Rajčevića i Đorđa Gunjevića 11. listopada 1991. preživjeli su dočekali priznanje patnje. Da je Merčep kao faktični zapovjednik postrojbe reagirao na njihova uhićenja, zločina nad svim kasnije privedenima, zlostavljanima i ubijenima vjerojatno ne bi ni bilo, tvrde udruge.

Udruge za zaštitu ljudskih prava - Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Pravda Bjelovar - u četvrtak su izvijestile da presuda Tomislavu Merčepu predstavlja zakašnjelu satisfakciju obiteljima ubijenih u Pakračkoj poljani i Zagrebu, uključujući i obitelj Zec, ali da izostavlja 25 još uvijek neidentificiranih žrtava.

"Gotovo četvrt stoljeća nakon nezakonitog uhićenja Pere Rajčevića i Đorđa Gunjevića 11. listopada 1991. preživjeli su dočekali priznanje patnje. Da je Merčep kao faktični zapovjednik postrojbe reagirao na njihova uhićenja, zločina nad svim kasnije privedenima, zlostavljanima i ubijenima vjerojatno ne bi ni bilo. Tih zločina vjerojatno ne bi bilo ni da je pravovremeno reagirala policija koja je obavještena neposredno nakon njihova odvođenja i pravosuđe", navode udruge u priopćenju.

Podsjećaju da je Merčep nepravomoćno osuđen na pet i pol godina kao stvarni zapovjednik jedinice rezervnog sastava MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu jer svoje pšodređene nije spriječio u zločinima nad civilima dovedenima iz Zagreba, Kutine, Ribnjka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno.

"Iako se optužnicom Tomislavu Merčepu na teret stavljalo da su njegovi podređeni na području Kutine, Pakraca i Zagreba nezakonito lišili slobode 57 osoba, od kojih su 43 ubijene, četiri se vode kao nestale. Činjeničnim opisom presude su izostavljene do danas neidentificirane (25) žrtve", stoji u priopćenju.

Prema podacima istraživačkog tima Documente, žrtava Pakračke Poljane vjerojatno je i više jer niz okolnosti nestanka, baš na područjima koje gravitiraju Poljani, do danas nisu razjašnjene.

"Radi postizanja društvene pravde i ozdravljenja društva, poštivanja prava na život, kao i poštivanja prava srodnika nestalih, pozivamo ovlaštena tijela, tijela kaznenog progona i pravosuđa na djelotvornu istragu počinitelja i svih žrtava Pakračke Poljane, identifikaciju 25 osoba ubijenih na predjelu Pakrače Poljane, rasvjetljavanja sudbine nestalih. Ovim priopćenjem također nastojimo još jednom ukazati na potrebu izgradnje povjerenja među svim građanima RH. Stoga upućujemo apel svima koji imaju saznanja o počinjenim kaznenim djelima ratnog zločina, bez obzira u čije ime ona bila počinjena, kao i saznanja o sudbini ubijenih i nestalih na svim stranama, da takve informacije proslijede nadležnim državnim tijelima", navode udruge.

Dodaju i da "do danas nisu procesuirani niti zločini počinjeni u ljeto 1991. godine nad Srbima u Vukovaru, u kojima su, prema iskazima srodnika ubijenih te iz medija, koji su prenijeli dio pisma Marina Vidića Bilog, tadašnjeg Vladinog povjerenika za općinu Vukovar, upućenog najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske, također sudjelovale osobe, kojima je bio nadređen Tomislav Merčep, u to vrijeme sekretar za narodnu obranu u Vukovaru".

Kako bismo izgradili dobre temelje za zdravo društvo, potrebno je da kao pojedinci osvijestimo ratna stradanja i ubojstva najosjetljivije skupine žrtava, prije svega civila, te ulažemo maksimalne napore u otklanjanju i ublažavanju teških posljedica ratnih trauma, smatraju udruge.

Komentara 29

DU
Deleted user
18:11 12.05.2016.

CITAT: "Udruge: Presuda Merčepu zakašnjela satisfakcija obiteljima ubijenih" .................................................................................................................. Vidi molim te: Presuda Merčepu je zakašnjela, još ne prosesuirani i ne postojeća presuda komunistima i Titu nije zakašnjela satisfakcija obiteljima preko pola milijuna ubijenih Hrvata???!!! Pitam se, čime su zadojene ovakve tzv. nevladine udruge?

DD
ddh
18:09 12.05.2016.

To vam je poruka branitelji. Svi cete zavrsiti kao Mercep, a ako komunisti s prostakom Milanovicem dodju na vlast, pocet ce vas i ubijati. Vi ste se borili´za drzavu i za narod koji vas u velikoj vecini nije zavrijedio, vi ste se borili za slobodu, koju danas Milanovici i njegov fasisti gaze nogama, vi ste se borili za pravnu drzavu u kojoj ima pravde samo za kumuniste, Srbe i komunisticke medije, ali ne i za vas. Steta. Sude vam iste figure koje su punile Jazovke i Hude Jame odnosno nijhovi nasljednici, sudi vam isti rezim protiv kojeg ste se borili, a danas vam preostaje samo da bjezite izvan drzave, da bi komunisti mogli tjerati njihov teror i dalje. To se moze dogadjati samo u drzavi koja to nije niti ce sa Milanovicima ikada biti. Za Hrvate je steta, da im Seselj ne stoluje u Zagrebu, jer drugo nista nisu niti zavrijedili. Jer da jesu, onda bi vec davno bili rascistili sa svim izdajicama Hrvatske skupljenim oko Iblerovog trga i njegovih ogranaka i nebi birali paranoicne primitivca iz MOST-a.

MI
Mimizo
18:08 12.05.2016.

ako mu je dokazano da je kriv kriv je ali zna se da su srbi i njihova jna napali hrvatsku nismo mi išli u srbiju i pravili zločine nego smo se branili a treba osuditi srbe koji i sada u vukovaru normalno žive čak su i u policiji a činili su zločine i oprošteno im je treba sve revidirati i ponovno suditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije